Ki köszön előbb?
Azt gondolni, az nem elég... Az illemszabályokat ismerni kell, vagyis meg kell tanulni. Az első és legfontosabb szabály a köszönés fejezetnél: mindig az köszön előre, aki bemegy valahová vagy távozik onnan.
Ha pl. az üzem igazgatója lép be az üzemi konyhába, ahol pár asszony pucolja a sárgarépát, akkor az igazgató köszön előre a bent levőknek. Amikor kimegy onnan, akkor is ő köszön előre. Ugyanúgy a tanító bácsi is, ha belép az osztályba, ő üdvözli először a gyermekeket, azok pedig kórusban válaszolnak.
>> inkább az szokott gondot okozni ,hogy köszönjek ha fiatalabb tőlem...
He-he. De jópofa a "fiatalabb tőlem". Mifelénk (Mezőség) úgy mondják, hogy "fiatalabb nálam".
De a lényegre térve: ha (akármennyivel is) fiatalabb tőled, egy Jó napot, Jó estét mindig megfelel.
"Azért is gondoltam, hogy a taxis kell előbb köszönjön, merthát ő éngem szolgál, és megfizetem érte, nameg persze a 20évnyi különbség."
Nem! Nem szolgál téged! Ő egy szolgáltatást nyújt! Amit te megfizetsz, kölcsönösségi alapon. Ilyen értelemben, ha bemész egy boltba, és fiatalabb az eladó, akkor is te köszönsz előre, amint belépsz az ajtón! Bár előfordulhat, előzékeny eladó révén, hogy előre üdvözli a vendéget.
"Azért is gondoltam, hogy a taxis kell előbb köszönjön, merthát ő éngem szolgál, és megfizetem érte, nameg persze a 20évnyi különbség."
Egyrészt a "szolgál valakit" meg a "szolgáltatást nyújt" nem ugyanazt jelenti.
Másrészt amikor beülsz a taxiba, akkor még nincs semmiféle szolgáltatás, elöször neked köszönni kell, utána megkérni, hogy vigyen valahová, és EKKOR kezdödik a szolgáltatás a részéröl.
Harmadszor ilyen esetben sem a nemetek, sem a korotok nem számít, aki belép valahová, az köszön, mégha vezérigazgató is és a WC-s néni vann benn is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!