Egy adott ország állampolgárságát megszerző egyén mit tegyen az ország himnuszának hallatán?
Minden jogi huza-vonától eltekintve tételezzük fel, hogy megszerzem a norvég állampolgárságot. Elmegyek egy sporteseményre, ahol elhangzik a norvég himnusz. Feltételezzük azt is, hogy perfekt norvég vagyok, és tudom a himnusz szövegét. Ismerősöktől két változatot hallottam, hogy az illem szerint ilyenkor mit illik tenni:
1: én is szavalom/éneklem a himnuszt, csak úgy, mint a többi norvég, jobb kezemmel a szívemen
2: hiába beszélem a nyelvet, és tudom a himnusz, van állampolgárságom, az én hazám Magyarország, ezért nem éneklem más ország himnuszát, és nem teszem kezemet a szívemre, ettől függetlenül csendben állva, a tiszteletet megadom más országnak.
Melyik a helyes etikett ebben a helyzetben?
Nem értem, hogy ez miért ilyen nagy probléma. A himnuszt nem kötelező énekelni. És nem is szokás a kezedet a szívedre tenni. Az bőven elég, ha felállsz csendben, tisztelettel. Akkor is, ha csak egy állampolgárságod van.
És senki sem fogja nézni, hogy te éppen énekelsz-e vagy sem.
Egyébként meg tény úgy, ahogy jól esik.
Ha másik állampolgárságot akar valaki a magyar helyett "az én hazám Magyarország" nem kicsit képmutató...
Amúgy meg azt csinálsz, amit akaraz
Ha felállsz, az éppen elég, azzal már megadod a kötelező minimum tiszteletet. Még énekelni sem muszáj, van akinek nincs jó hangja vagy zenei hallása, vagy rossz a kiejtése. De ha mégis nagyon szeretnéd, akkor nyugodtan énekelheted, vagy akár magadban dúdolhatod is a dallamát, ahogy neked jobban tetszik. Nincs semmi megkötés, a felállással már kifejezed az adott ország iránti tiszteletedet.
Az csak a diktatúrákban kötelező, hogy a szívedre tedd a kezed, meg teli torokból üvöltsed a himnuszt, meg a többi kötelező indulót meg ilyeneket.
Minden himnusznál illik felállni, akkor is, ha más országé.
A hazád az, amit annak tekintesz, akár mindkét ország is lehet az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!