Gondolom sokan gondolják úgy, hogy ez a karácsonyi ajándékozási őrület nem jó. De mit lehet tenni ellene?
A karácsonyi őrületet végső soron a túltermelés generálja (hogy azt mi, túl messzire vezetne). Van sok játék, a gyártó (és a kereskedő) érdeke eladni. Találnak hát rá a potenciális vásárló számára (mesterséges) érdeket. A vásárló tehát vesz. Sok vásárló sokat. Így válik a szeretet ünnepéből a vásárlás ünnepe. És sokan vérig sértődnek, ha ezzel szembesítik őket, hiszen a folyamatot át nem látják, az régóta gyakorlatukká, mára szemléletükké vált, annak pedig nem szoktak örülni az emberek, ha azt mondják nekik, téves a szemléletük.
A karácsony egy fontos ünnep az emberi kapcsolatokban. A kapcsolatok tartóssága és mélysége érdekében fontos, hogy időről időre megemlékezzünk erről, valami rituálé keretében.
Az ember esendő és tökéletlen, ezért bizonytalan a helyes út megtalálásához a cél elérése érdekében. Sok ember sokfélét csinál, befolyásolják egymást. Semmi meglepő sincs abban ezek után, hogy a karácsony vásárlási őrületté válik.
Az ember abban is bizonytalan, ha felismer egy hibás működést, miképp helyettesíthetné jó működéssel. Ráadásul sok ember sokfélét gondol erről, és nem tudja összehangolni. Ezért egyesek őrületnek vélik, mások szükségesnek. Ha rossz és őrületnek nevezzük, az biztosan nem alkalmas a megváltoztatására. Arra a belátás, normális viselkedés, és az anomáliát keltők elleni határozott fellépés alkalmas. Már csak azt kell megbeszélnünk, mi legyen az a határozott fellépés, és kik ellen. Mindössze ennyi a nehézség.
kedves kérdező ez jó téma, szerintem sokan most nyugodtak meg, hogy vége ennek az ünnepi ajándékozási őrületnek.
A megfelelési kényszer alól "felszabadulás"Mert sokaknak az, csak nem merik felvállalni. És így nem békés az ünnep, hanem egy versenyfutás.
Én sosem szerettem ezt a kötelező ajándékozást, karácsony, szülinap stb, (persze azért én is tettem megfelelésből.) de ha úgy adodott spontán, hogy megláttam valamit, hogy ez ennek, vagy annak jó lesz, vagy tudtam, hogy szeretné.akkor megvettem ok-alkalom nélkül is.
Az a baj nem tudunk ki lépni a megrögzült szokásokból, igen ahhoz bátorság szükséges, ezt felvállalni.
Hogy nem felelek meg az elvárásoknak. Még a magaménak sem, mert nem merünk a szívünk érzéseink szerint élni dönteni. Ebből jó felébredni, és elgondolkodni, hogy mi is az igazi ünnep. Nekem az, hogy a számlák ki legyenek fizetve, és legyen tiszta otthon valamennyire, és békesség.
"unokatesóimon meg azt látom, hogy kapnak egy halom játékot, ami egy hónapon belül a szekrény tetején fog porosodni. Ennek én valóban semmi értelmét nem látom."
Igen, de nem biztos, hogy ez a túllicitálás miatt volt az unokatesóidnál, lehet jószándékból is hülyeség. Sőt ez nagyobb baj, mert épp azt látom, hogy ez normális emberekkel és családokban is megtörténik, mertha csak az újgazdagok problémája lenne, az nem lenne baj, mert ott konzisztens lenne a családi neveléssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!