Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért gondolják egyesek...

Miért gondolják egyesek kötelező érvényűnek az illemet?

Figyelt kérdés
Számomra aki nem tartja be az illemet, az semleges. Se jó, se rossz, azt csinál, amit akar. Ha viszont illedelmes valaki, az szimpatikus. Néhányan mégis azt hiszik valamiért, hogy az illem kötelező érvényű, neki alanyi jogon jár a buszon a másik helye, miközben még ingyen is utazik. Ha valaki nem tartja be ezeket az etiketteket, felháborodnak, aminek gyakran hangot is adnak. Megemlíteni az illetlenséget, nem illetlenség? És akik a legjobban elvárják magukkal szemben az illedelmességet, azok valahogy mégis elfelejtik viszonyozni a másiknak. Most saját példát írok. Valaki megrántja a pulcsimat, miközben alszok, és a következőt kérdezi: "nem adnád át a helyedet egy kicsit, 5 percre... vagy 10-re?". Természetesen nem adtam át. Egyébként alapvetően nyilván átadnám olyannak a helyemet, aki rászorul, de sokan visszaélnek, szimulálják, hogy nekik ez meg az a bajuk, csak hogy leülhessenek. Az a baj, hogy az ilyen emberek miatt sokszor az sem kapja meg a helyet, akinek tényleg szüksége lenne rá. És akkor most ki a hibás? A fiatal, akinek eljátszották a bizalmát, vagy aki potyán szeretne mindent? Az ilyesmikről mit gondoltok? Személyes tapasztalat?
2016. okt. 13. 20:38
 1/6 anonim ***** válasza:

Az illem pont attól illem, hogy nem kötelező.

Viszont ha nem tartod be, ne csodálkozz ha legalja büdös pronyónak tartanak az emberek.

2016. okt. 13. 21:18
 2/6 A kérdező kommentje:

"Viszont ha nem tartod be, ne csodálkozz ha legalja büdös pronyónak tartanak az emberek."

Ezzel teljesen egyetértek, de most nem erről van szó. Vagy talán annak tartasz, amiért felébresztettek a buszon, és nem adtam át a helyemet?

2016. okt. 13. 21:29
 3/6 anonim ***** válasza:
Neeem félreértesz, én se tartok be MINDIG MINDEN illemszabályt. De sorozatosan megszegni őket - vagy tudomást se venni róluk - esetleg szándékosan nem betartani őket az nagyon proli dolog. A lecsúszott, legalja söpredék él így, és még büszke is rá.
2016. okt. 13. 21:32
 4/6 anonim ***** válasza:

Az összes társaságban, még az állatok között is van illem, amit erősen ajánlott betartani.

Aki egyáltalán nem tartja be, az nem a társaság része, kívülálló, és valószínűleg veszélyes az adott társaságra, ezért nem szeretik!

2016. okt. 13. 21:32
 5/6 anonim ***** válasza:

Részben egyetértek. Az illemnek, a szívességeknek pont az a lényege, hogy akkor vagy jó fej, ha álsz velük. De attól nem kéne rossz fejnek lenned még, ha nem. Tehát ha átadom a helyem a buszon, akkor jó fej vagyok, de ha nem adom át, akkor sem vagyok rossz fej. Sajnos sokan ezt elvárják.

Mindezzel együtt alapvetőnek tartom, hogy segítsük a rászorulókat, ha nekünk nem jelent nagy nehézséget. Vagyis a rászoruló részéről ne legyen kötelezően elvárt, hogy átadjuk a helyünk, de saját magunk számára érezzük kötelezőnek, hogy segítsünk másokon.

Remélem nem voltam túl zavaros :)

2016. okt. 14. 07:56
 6/6 A kérdező kommentje:
5.: Amikor iskolás voltam, busszal jártam be . Most már évente max 2-szer buszozok, de ha olyan lenne a helyzet, automatikusan átadnám a helyemet. Régen ez nem volt szokásom, ez egy kicsit rossz érzéssel is tölt el. De azért az ellenszenvért tettek is. Kezdjük az alapokkal, a 90%-uk nem tudja normálisan, udvariasan elkérni a másik helyét, mert egy taknyos fiatalnak gondolják a másikat, amit már az arckifejezésük is messziről elárul. Én általában minimum fél órát vártam a buszmegállóban, néhány járatnál rendszeresen előfordult, hogy nem tudtam felszállni, mert elfogyott az állóhely, pedig az emberek gyakorlatilag egymásba préselődtek. Ilyen körülmények között senkinek sem volt kedve az illemmel foglalkozni. A másik dolog. Mindig akkor utaznak, amikor a diákok is, akik azt hiszik, hogy ez ellenük irányul. De mégis mikor menjenek a piacra, vagy az orvosi rendelőbe, délben? A tudatlanság sokszor okoz konfliktust. Amikor szemtanúja vagyok ilyen eseteknek nagyon elszomorít, hogy alig akad valaki, aki átadná a helyét, de valahol a fiatalságot is megtudom érteni. Suliban egyébként volt olyan csaj is, aki visított a fiúknak ha az véletlenül vagy direkt nem engedte maga elé az ajtón. Rendszert, csináltam belőle, hogy elé vágtam.
2016. okt. 14. 13:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!