Orosházán az Arany János szavalóversenyen milyen nehéz bezsebelni egy legalább 3. helyet? És általában mi szerint szoktak dönteni? Esetleg vershossz vagy a hangsúlyozáson van a hangsúly?
Normális válaszokat várok.
Köszönöm!
Nem tudom hol van Orosháza, és sosem voltam azon a szavalón, de országos szintűeket nyertem már (Magyaro-ban is)
A zsűri szubjektív dolog, de ha nyerni akarsz:
1) olyan szöveget válassz, ami korodnak megfelelo, erted, es masok szerint is erted, nem kell h hossz legyen, de auert egy versnel kb 2-3 perc (max), proza 5 perc kb.
Es azert ne 2 versszakps legyen.
A hamgsulyozas talan a legfontosabb. Jelzo szerkezetekre figyelj (jelzo a hangsulyos), arra haklis minden zsuri. Meg a "az" kotoszo egybemondasa a kovetkezo szoval. Pl: A Zapu. (Az apu)
Erre figyelj.
Meg a szavak kiejtesere, artikulalni kell, hangzokat szepen ejteni. Csak a fontosat hangsulyozd.
Gesztikulacio:
Ha termeszetesen jon akk csinald, de ne mutogass nagyon, viszont ha amikor allsz, es magad mellett van a kezed, es csak ott lent randulgat, az rossz. Neha folemelheted, ha vmi hevesebb dolog van, pl magyaraz kiabalva.. ilyesmi. Ha nem szukseges a szoveghez, de magad mellett a kezeid megos mocorognak ink kulcsold hatra
Hortelen ennyi jutott eszembe :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!