Ki döntött helyesen? (halloween kérdés)
Ilyen az, amikor a nagymagyarkodás tetterővel párosul. (Mert a butaság már eleve adott, ugye.) És kin is gyakorolhatnák az áldott, igaz magyar szülők az elveiket? Nyilván a tehetetlen, ellentmondani képtelen gyereken. Gyönyörű szimbóluma az egész ideológiának.
A baráti körömben nincs ilyen lény, pedig úgy leülnék egyszer sörözni vele, hogy mesélje már el a gondolatait. Elsőre mutathatna egy igazi, magyar ünnepet, talán sámán is van nála.
"Néhány szülő adta is alájuk a lovat."
Na igen, pontosan erről van szó. Most az olyan trendi cukiság hogy már az ovisok is halloweeneznek, olyan jópofák meg tündibündik, hogy a szülők adják is alájuk a lovat.
Aztán a történet majd úgy folytatódik, hogy elkezd kamaszodni a gyerek, és akkor is majd halloweenezni akar. És tojik elmenni a szülőkkel a rokonlátogató és temetőjáró országos körútra, mert ő inkább piázni, spanglizni és szexelni akar a bulin.
Mifelénk már egy-két éve beérett ez a sztori. Azóta halloweenkor hirtelen a nagyátlag többszörösére ugrik a faluban az ajtócsapkodások és a családi ordibálások száma :)))
Megérteni megfogja, talán már most is érti, de akkor is az fog megmaradni benn hogy ő volt az a gyerek aki kimaradt a jóból. Ez teljesen független attól hogy ez most épp halloween esetben történik vagy más szituba.
Pl.egy ovis kirándulásnál is ugyan ez a szitu fennállhat. Mindent kicsit túlaggódó anyuka nem engedi kirándulni a gyereket mert fél hogy elveszik (van ilyen szép számmal), ott is megérti a gyerek hogy anya szeret és félt engem, de akkor is ott a tüske hogy a másik 20 elment, jól érezte magát, új dolgot látott míg ő nem.
Az meg hogy jó döntött-e? Nem hiszem. Szerintem az ilyentől nem szabad megfosztani a gyerekeket. Az meg hogy a halloween miatt majd a fiatalok nem járnak temetőbe?! Erre van a kommunikáció. Nem köbe vésett szent írás hogy pont halottak napján kell temetőbe menni. Ebből adódik hogy ha egy család normális akkor meglehet beszélni hogy nem aznap mennek hanem elötte-utána egy-két nappal. Ugyan úgy mintha mondjuk a családban van két orvos és az egyik pont halottak napján ügyeletes akkor nyilván ha a család együtt akar menni akkor megteszik egy másik napon amikor mindenkinek jó. Ennyi engedmény szerintem egy tininek is jár.
A kérdéses ünnepek dátumai:
okt.31: Halloween (neve eredetileg a Mindenszentek előestéjéből jön.)
nov 1. Mindenszentek
nov 2. Halottak napja.
Nincs elméleti akadálya annak, hogy valaki okt. 31.-én bulizzon, másnap, haranap meg temetőbe menjen, és elcsendesedjen kicsit. Az egy más kérdés, hogy itt egy frissen behozott ünnepről van szó. Na mármost, h nagymagyarkodásból nem engedték a kislányt, az értelmezhetetlen számomra, mert ősmagyar ünnep nemigen van, különböző időpontokban, de átvett ünnepeket tartunk. Pl. a karácsonyfa német szokásként került hozzánk. Akkor a nagymagyaroknál az sincs?
Ellenben az esetleges vallási fenntartásokat meg tudom érteni. A Halloween eredetileg egy kelta pogány ünnepség volt, a rémisztő jelmezek lényege meg az, hogy elűzzék a rosszindulatú szellemeket. Na mármost, a kereszténység nemigen hisz az ilyesmiben, és még ha jól tudjuk is, hogy gyerekek jelmezes édességgyűjtése vagy éppen a tinik bulija már nem ilyen szándékkal történik, egy keresztény szülő nem feltétlenül látja szívesen a gyerekét démonikus lénynek öltözve, egy pogány szokás külsőségeit gyakorolva. Sőt, vannak, akik a két másik nappal sem értenek egyet, mondván, hogy a halottkultusz továbbéltetése a katolikusok által, meg különben is, a halottakat el kell temetni, aztán nem foglalkozni velük tovább, mert várnak a feltámadásra, másra nemigen képesek. A katolikusok közül is sokan ellenzik a Halloweent, mondván, hogy ez a gonosz lények jelmezes megjelenítése, meg a holt lelkek elűzésének kísérlete (ill. annak mímelése) rossz szemszögből közelíti meg azokat, akikre ilyenkor pont hogy jó szívvel emlékezni kellene. Az angolszász területeken nyilván elnézőbb a megközelítés egy helyi szokás iránt. Összetett dolog ez, pontosan melyik felekezetnek milyen ellenérve van.
Összefoglalva, hogy helyes volt-e a szülők döntése: ha csak arra hivatkoznak, hogy "nem magyar ünnep" nem volt helyes, mert nem helytálló a mögötte álló érvelés annyira, hogy ezért megfosztották a gyereket egy jó szórakozástól. Ha vallási természetű indokaik voltak, az viszont szerintem érthető.
Az meg, hogy mit lehet megbeszélni, nézőpont kérdése.
A tini szerint nyilván meg lehet értetni a szülőkkel, hogy ne nov. 1-jén temetőzzenek, mert ő 31.-én bulizna.
A szülők szerint meg a tini, akinek nyilván nem ez az egy napja van az évben, amin bulizhat, kérhetik, hogy nov. 1-jén legyen alkalmas a temetői látogatásra, és ez alatt nem azt értik, hogy úgy fessen, mint akit oda kell visszaterelgetni, miután előmászott onnan.
# 5
Elviekben persze teljesen igazad van.
Csak a gyakorlatban próbálj meg beszélni az "adja alá a lovat"-típusú szülőkkel, aztán majd meséld el, hogy mire jutottál. :)
Azok a szülők, aki "adják alájuk a lovat", ráadásul nem csak a saját gyerekének, hanem a másikénak is, pont ezek a szülők azok, akik halottak napján járnak a temetőbe, mert mit fognak szólni a szomszédok.
Különben is, ilyenkor lehet flancolni hogy kinek a nagyobb a koszorúja. Mint ahogy az is csak a flancra ment, és egyáltalán nem a gyerekek kedvéért, hogy kinek cukibb (és szó szerint is drágább) az ovis helloween-jelmeze.
És akkor eddig csak a szülőkről szóltam, a félrenevelt kamaszokról még szó sem esett. Na velük is próbálkozhatsz "kommunikálni".
Mondom, nálunk már évek óta ez megy, a kommunikációt errefelé ilyenkor decibelben mérik :)
Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy miért ne férhetne el nálunk a halloween is, mint még annyi más nem magyar ünnep... Miért zavar az valakit, ha mások megtartják? Ez külföldön se megy másképp, csak ott toleránsabbak az emberek.
Bár a joguk sajnos megvolt a szülőknek, hogy megtiltsák a gyereknek a halloweenezést, nem lehet így kitolni egy gyerkőccel..szegényt el tudom képzelni, ahogy az ablakból nézi, hogy a többi gyerek kap egy csomó cukrot, meg csokit, ő meg csak gubbaszt bent.
Emberek, a karácsonyfa állítás is bejött hozzánk egyszer, meg a húsvét is, stb. lehet, hogy a halloween most jön. Legyünk már egy kicsit nyitottabbak, ne savanyogjunk ilyen tipikus magyar mentalitással...rosszul vagyok már ettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!