Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ezt miért nem képesek megérten...

Ezt miért nem képesek megérteni az emberek? Sőt kioktatni azt akinél diagnosztizálták és kezelték? Tény félrevezető az elnevezés. De csak az elnevezésből kiindulni?

Figyelt kérdés

diszlexia tünetei: "A diszlexia leggyakoribb tünetei közé tartoznak a betűtévesztések. Jellemző az olvasás lassúsága és a szövegértés problémái. A diszlexia jellemzően rossz helyesírással jár együtt. Az írás sokszor csúnya vagy akár olvashatatlan.

A diszlexia további tünetei az emlékezetzavar, a tér-iránnyal kapcsolatos nehézségek, szómegtalálási nehézség, dátumtévesztés, problémák a sorozatokkal, a nyelvi megfogalmazással, és nehézségek a nyelvi feladatokban. Gyakori, hogy a tanulási zavar nem csak az olvasás, hanem az írás (diszgráfia) és a számolás (diszkalkulia) területét is érinti.

A diszlexiások jellemzően nehezen tanulnak nyelvet; egyes diszlexiásoknak ez a fő tünete. Bár diszlexiára hivatkozva a tanuló felmenthető a nyelvtanulás alól, az egyetemi hallgatóknál felismert diszlexia esetén a nyelvvizsga alóli felmentés az illetékes személyek jóindulatán múlik.

A diszlexiás gyermeknek gyakran van az írás-olvasáson kívül is valami nyelvi problémája, de ezek nagy része kezelhető. Ritmusérzéke, mozgáskoordinációja általában fejletlen, az irányokat gyakran téveszti."

diszgráfia tünetei: "Az írás rendezetlen, kusza, nem igazodik a vonalrendszerhez; a vonalvezetés hullámzó. A betűk formája változékony; ugyanaz a betű többféleképpen jelenhet meg, és a hasonló betűk között eltűnhet a különbség. A szavak közötti távolság nagy mértékben különböző. A ceruzafogás eltér a szokásostól: a diszgráfiás görcsösen fogja az írószert, erősen rányomja a papírra, és gyakran felkapkodja. A hosszú-rövid hangok megkülönböztetése, és a hagyományos írásmód különösen nehéz a számára.

Tollbamondáskor gondolkodnia kell a leírandó betűk alakján, így lemarad. Kapkodni kezd, és elhagyja a szavak és akár a mondatok végét, vagy éppen ellenkezőleg, egyes korábban hallott szótagokat beszúr. A szóközök, a központozás és a nagybetűk elmaradnak. Másoláskor nem tud egyszerre két-három betűnél többre emlékezni, ezért szintén lelassul.

A diszgráfia azonban nem egyenlő a rendezetlen külalakkal és a rossz helyesírással. A diszgráfiásnak gondjai vannak a nyelvtani műveletekkel. Ezek megértése, alkalmazása és megjegyzése nehéz feladat számára."

2015. szept. 20. 18:34
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

De még egy évig ebben a kuplerájában kell élnem, aztán megyek ki rokonokhoz és munkát vállalni Németországba.

A dákóm ki van ettől, attól, hogy nem tudom mi a megoldás erre.

2015. szept. 21. 13:54
 12/16 A kérdező kommentje:
2015. szept. 21. 14:04
 13/16 anonim ***** válasza:

Miért kell még egy évig "abban a kuplerájban" élned? Szerintem téged a felsőfokú német nyelvi végzettségeddel sokkal szívesebben fogadnának bármelyik német egyetemen, mint bármelyik migránst, amelyik jelenleg Németországba igyekszik.

Ha ilyen problémáid vannak, mint amit a kérdésben kiírtál, és úgy gondolod látod is a kiutat belőle, akkor hajrá. Én a helyedben már rég nem lennék itt (mint ahogy már rég nem is vagyok :))

2015. szept. 21. 14:19
 14/16 A kérdező kommentje:

Dehogy megyek egyetemre. Nagybátyáim és nagynénim és gyerekeik - meg a nagy család - zöme kint van (sokan másod, harmad, sokad generációsok - 1945-1949, 1956-1958 óta). Második technikumot végzem a középiskola után, hogy biztosan legyen munkám. Egy év van hátra belőle és akkor már megyek.

Amúgy echte német nevem van, amíg élt a nagyi minden nyarat kint töltöttem. Jól beszélem a nyelvet, sőt a helyi nyelvjárást is.

A második szakma a fontosabb és már csak egy év van hátra. De ez az év előre még negyedik kéntis pokolnak tűnik.

Amúgy is a helyzetre vártam megoldást, és kettő kiakadtam rajta évkezdetkor kezdődő hatványozódásán. Nyáron volt, hogy alig láttam a Nórit a baj forrását. - valakiknél szint mindig nyaralt.

2015. szept. 21. 20:09
 15/16 A kérdező kommentje:
2015. szept. 21. 20:18
 16/16 A kérdező kommentje:
2015. szept. 21. 20:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!