Fiatalabb nő érkezik. Bemutatkozáskor, ha magasabb beosztású, idősebb nőnek és magasabb beosztású, idősebb férfinak mutatkozok be, akkor ki kezdeményezi a kézfogást?
Idősebb nő nyújtja előbb a kezét, viszont a fiatalabb nő mondja először a saját nevét. Ez általános szabály, hogy aki a kezét nyújtja, neki mutatkozik be előbb a másik fél.
A férfi esetében bizonytalan vagyok. 46/F-ként úgy gondolom - és így is csinálom - hogy a hölgy kezdeményez, akkor is ha fiatalabb és akkor is, ha alacsonyabb a beosztása. De lehet, hogy rosszul csinálom :)
A két (három) dolog nem egyszerre történik, csak sokan nem tudják elkülöníteni...
Először lezajlik a köszönés: te köszönsz előre (fiatalabb vagy és beosztott), aztán jön a válasz a köszönésedre.
Másodszor jön a bemutatkozás: te mutatkozol be nekik, mivel te vagy a jövevény és alacsonyabb rangú is.
Harmadik dolog a kézfogás: van aki kerüli (utálja), másoknál nincs szokásban. De ha mégis, akkor ez a szabály: munkahelyen mindig a magasabb rangú nyújthat kezet, te nem. Te csak annyit tehetsz, hogy elfogadod a kinyújtott kezet.
# 2
A bemutatkozás kötelező eleme a kézfogás. Ilyenkor az is kezet fog, aki egyébként "utálja".
Egyébként meg az etikettben, szerintem legalábbis a férfi-nő viszony az elsődleges, az életkor és a beosztás másodlagos. Ajtóban is előreengedjük a hölgyeket, akkor is a ha fiatalabb, ugyanúgy előre köszönünk nekik. 1-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!