Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Keresztszülőknek kértek fel...

Keresztszülőknek kértek fel minket, mi a teendőnk?

Figyelt kérdés
Mi nem vagyunk megkeresztelve a férjemmel, a kisbaba református vallás szerint lesz keresztelve. Nem tudjuk, ilyenkor mi illik, hogyan viselkedjünk. Ajándékba mit szokás ilyenkor adni a keresztszülőknek?
2010. márc. 6. 18:36
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
42%

még egy színjáték-keresztelés

a ref. lelkészek hova teszik ilyenkor a lelkiismeretüket? a palást zsebébe??

2010. márc. 6. 18:59
 2/15 anonim ***** válasza:
én nem református vagyok, hanem katolikus, de úgy tudom, aki nincs megkeresztelve, az nem lehet keresztszülő. tudomásom szerint ez a reformátusoknál is így van, úgyhogy ez lenne az első lépés, de ezt a lelkészi hivatalban elmondják. ajándék tekintetében sztem kérdezzétek meg a nagyszülőket, vagy a szülők testvéreit, hogy szerintük mire lenne szükségük.
2010. márc. 6. 19:04
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Én is úgy tudom kötelező megkeresztelkedve lenni...
2010. márc. 6. 19:05
 4/15 anonim ***** válasza:
62%
Nem az ajándék a lényeg. Ha nem vagytok megkeresztelve, akkor hogyan vállaljátok a gyerek keresztény nevelését? Ennek mi értelme van így? Keresztszülő vagyok én is, de ha nem lennék hívő, nem vállalnám el, csak azért mert megkértek rá és jól hangzik.
2010. márc. 6. 19:09
 5/15 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat.

Azért kértek fel minket, mert nagyon közel állunk hozzájuk, és egy olyan kisbabáról van szó, aki talán meg sem születik, ha mi nem irányítjuk őket a megfelelő orvosokhoz. (de ez hosszú történet)

A szülők ezzel próbálják kifejezni irányunkba, hogy mennyire hálásak, és mi is megtiszteltetésnek vettük a felkérést.

Mi azonnal jeleztük, hogy "pogányok" vagyunk, de ennek ellenére ragaszkodnak hozzánk.

Ezért kérdeztem, hogy mi legyen a teendő. Megkeresztelkedni nem fogok, de nem érzem, hogy ettől rosszabb ember lennék másoknál.

2010. márc. 6. 19:32
 6/15 anonim ***** válasza:
49%
kötelező megkeresztelkedni,ha nem vagy hajlandó rá,akkor nem lehetsz keresztszülő.
2010. márc. 6. 20:05
 7/15 anonim ***** válasza:
akkor max. névadó szülő lehetsz. ez polgári eljárás.
2010. márc. 6. 20:11
 8/15 A kérdező kommentje:

A szülők templomban akarják a szertartást.

Most én mondjam, hogy nem leszek, mert nem vagyok megkeresztelkedve (amúgy is tudják ezt)

2010. márc. 6. 20:14
 9/15 anonim ***** válasza:
49%

ne azt mond, hogy nem leszel

hanem hogy nem lehetsz

szomorú, hogy így állnak hozzá, a szülők is, meg a lelkész is

2010. márc. 6. 20:47
 10/15 A kérdező kommentje:

Igazából nem gondoltam, hogy ezen lesztek kiakadva.

Arra lettem volna legfőképpen kíváncsi, hogy mit illik ilyenkor adni (pénzt vagy ajándékot).

Mi az, hogy szomorú, hogy így gondolkozik a lelkész meg a szülők?? A szülők jól ismernek minket, és tudják, hogy vagyunk olyan emberek, mint bárki, aki a templomban ájtatoskodik.

Én ezt az egész keresztelőt formaságnak gondolom. Egyáltalán nem biztos, hogy az a gyermek hívő lesz később. Megkeresztelik, mert náluk így szokás, nálunk meg nem volt szokás.

Szerintem inkább szomorú az, hogy ez alapján ítélnek meg embereket mások...:((

2010. márc. 6. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!