Manapság a köszönésekből tényleg ekkora problémát kell csinálni?
Ismerőseim összevesztek azon, hogy a kisgyereknek (5 éves) a szülei azt tanítják, hogy Jó napottal köszönjön, míg a másik pár szerint a Csókolom való egy gyereknek. Erre a válasz az volt, hogy nem akarják, hogy a gyerekük bárkit is csókolgasson rajtuk kívül. A válasz: akkor a Jó napot kívánok is hülyeség, hiszen biztosan nem kíván mindenkinek jó napot.
Én nem titkolom, furának találom ugyan, ha egy kisgyerek Jó napot kívánokkal köszön, és igen, a falumban a 70, de néhány 60 év felettinek is csókolommal köszönök, de könyörgöm, nem a 17. században élünk, amikor ez még számított. Nem jó persze, ha mindenki össze-vissza köszönget, de szerintem örülhetünk, hogy a mai gyerekek még egyáltalán valahogy is köszönnek. (Tisztelet a kivételnek.) Én látom rosszul, a mai világban ez még tényleg olyan nagy dolog, ami miatt még vendégségben is össze kell kapni?
Az emberek felületesek, felszínesek, szűklátásúak, babonásak és szeretik az értelmetlen dogmákat és ritualékat. Persze sokszor azzal magyarázzák ki, hogy intelligencia teszt.
Teljesen mindegy, hogy ki hogyan köszön. A szándék számít, illetve a tartalom, viselkedés, valós érzések és döntések.
Sajnos bennem is van egy ilyen rögeszmés érzékenység még, hogy megsértődöm vagy a bajt keresem, ha valaki nem köszön. Pedig nem ezen volna a lényeg.
Bocs, kérdező, de én a falra mászom már ettől a "mai gyerekek" dumától, nem lehetne erről leszokni? Semmivel se rosszabbak a mai gyerekek, mint a 30 évvel ezelőttiek, azok között is volt neveletlen, meg gátlásos, a mostaniak között is van.
Egyébként tényleg nem olyan nagy dolog, amin érdemes veszekedni, nekem egy 6 éves minifelnőtt, aki nyalókával a kezében jónapottal köszön, még kissé komikus, de ha errefelé megy a világ, majd megszokjuk. Végül is az a normális, ha változnak a szokások, a kézcsók is kiment a divatból 2-3 emberöltő alatt.:-)
Köszönöm a válaszokat!
6-os! Igen, biztosan voltak neveletlen gyerekek 30 évvel ezelőtt is, de az is biztos, hogy az akkori felnőttek is mondogatták, hogy "mai gyerekek". És ebben egyébként sincs semmi rossz, akik ma gyerekek, azok mai gyerekek :)
(És akkor most én sem vagyok jobb azoknál, akik a köszönési formákon vesznek össze, igaz? ;))
Egyáltalán nem mindegy, hogyan köszön az ember. Például hivatalos az ember mondjuk egy nagykövethez, mert meghívták, akkor ki fogják nézni, ha csácsumicsá a köszönés, de még egy heló se oda való.
A csókolomozás meg a magánvéleményem szerint helytelen köszönési forma, sokkal jobb a jó napot. Nem látom be, egy gyereknek miért kell másképp köszönnie, mint egy felnőttnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!