Mi a különbség az "ön" és a "maga" kifejezés között?
Találtam már itt, és több helyen is erre vonatkozó kérdéseket (ki, mikor, mit használ), de azok nem adtak választ a kérdésemre. Nem arra lennék kíváncsi, hogy melyiket használjátok, hanem arra, hogy mi a különbség a két kifejezés között. Nekem a "maga" elég kemény kifejezés, sokkal szívesebben használom az "ön" kifejezést, de ahol most dolgozom, az egyik munkatársam egy nehezebb sorsú fiatal lány, múltkor a főnöknek azt válaszolta egy kérdésre, hogy "Főnök, magának adtam." mire a főnök lánya lenézően elment mellette, hogy "Maga? Pff! Ön, nem maga!" Pedig a lány maximálisan tiszteli a főnököt, egyszerűen nem olyan környezetből jött, ahol nagyobb hangsúlyt fektettek volna erre a kérdésre, viszont a használatban minimális tiszteletlenség sem volt.
Mért elvárás az "ön" kifejezés, és mért jelenik meg negatívumként a "maga" kifejezés? Mindenhol csak annyit találok, hogy a "maga" kevésbé tiszteletteljes magázási forma, de miért? Csak a hangzása miatt?
Ez a helyzettől, viszonytól függ.
Hivatalos levelezésben, így hivatalos érintkezésben is az Ön az elfogadott és elvárt.
De én el tudok képzelni olyan helyzetet, amikor a maga is teljesen helyénvaló beszédben. Teljesen a helyzettől, a szövegkörnyezettől, a hangsúlytól függ.
Pl. nem hivatalos környezetben sokszor erőltetett az önözés.
Az önözést Széchenyi találta ki, a magázás már abban az időben sem volt túl udvarias. A rétegzett társadalom miatt a megszólítás függött a megszólított társadalmi rangjától is (felséges, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, stb).
Ha megkérdezem a szomszéd nénitől, hogy "Marika néni maga is hallotta, hogy fújt éjjel a szél?" abban semmi udvariatlanság vagy lenézés nincs. Teljesen helyénvaló.
Viszont hivatalos levélben mindig Ön, Önök, stb. használok. Vagy munkában, ha nem közvetlen a viszony, akkor is az Önt használom.
Mert így alakult ki és kész.
Kialakulhatott volna fordítva is. Szerintem nincsen oka.
Az ön megszólítás valahogy egyenesebben és nyíltabban hangzik... most bele lehetne menni itt akár a mély, magas hangokba is, de nem megyek. :D
Egyébként én megválogatom, hogy mikor melyiket használom, vagyis, inkább az ön megszólítást, mert a velem egykorúakat, vagy a 30-40 éven aluliakat tegezem, az annál idősebbeket meg önözöm, mert megérdemlik a tiszteletet. Aki meg nem érdemli meg, azzal nem is foglalkozom. Na, de azt akartam kihozni, hogy megválogatom ugyan, de sokkal jobban preferálom a tegeződést, mert emberek vagyunk, nagy általánosságban ugyanolyan érzelmekkel, és nem bekategorizálandó (rangsorolandó) tárgyak. A tiszteletet máshogyan is ki lehet fejezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!