Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha a távolsági buszon leülök...

Ha a távolsági buszon leülök valaki mellé és nem kérdezem meg, hogy "szabad-e a hely" akkor gondolhatják, hogy eredetileg pesti vagyok?

Figyelt kérdés

Régen Pesten laktam, tényleg nem volt ez szokás, sőt hülyének is nézték azt, aki megkérdezte, nekem eszembe sem jutott. Aztán elköltöztünk másik megyébe és távolságival járok suliba a megyeszékhelyre, ha úgy adódik hogy valaki mellé le kell ülni, akkor nem szoktam megkérdezni, mert nekem úgy a természetes. De látom, hogy itt megszokták kérdezni.

Gondolhatják emiatt hogy eredetileg pesti vagyok? Ha ezen múlik akkor megkérdezem, de nem akarok pesti lenni...ja és nem mondom, hogy közért.

2015. máj. 4. 20:28
 1/10 A kérdező kommentje:
ja és azért fontos, mert szinte mindig ugyanazokkal utazom egy buszon
2015. máj. 4. 20:31
 2/10 anonim válasza:
100%
Vidéki vagyok, valóban szokás megkérdezni, hogy Szabad-e, akkor is, ha nyilvánvaló. De ha valaki nem kérdezi meg, nem gondolom róla, hogy pesti, mert nem is tudtam eddig, hogy Pesten nem szokás. Viszont illetlennek tartom, szerintem ez egy finom gesztus, ami örülök, hogy nálunk megmaradt. :)
2015. máj. 4. 20:43
 3/10 A kérdező kommentje:
végül is igaz de bárki megfordulhatott pesten és tapasztalhatta és azért gondolhatja. Ám én le szoktam tagadni a születési helyemet ha nem hivatalosan kérdezik
2015. máj. 4. 20:57
 4/10 anonim válasza:
Pedig sok szempontból büszke lehetnél rá, ha a modora miatt nem is. Nekem Budapest gyönyörű város, a legszebb főváros, bárki bármit mondjon. :) Persze én nem éltem ott, talán azért vannak ilyen naiv képzeteim róla... :)
2015. máj. 4. 21:34
 5/10 A kérdező kommentje:

túrista szemmel jó, de lakóként nem. Én viszont örültem mindig h külső kerületben laktam, de így se volt jó, mert be kellett azért menni.

Én gyűlölöm örülök h elkerültem onnan

2015. máj. 4. 21:37
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez nem Pest/nempest kérdése. Helyi járatokon nem kell megkérdezni, távolságin (busz, vonat) szokás.
2015. máj. 5. 10:04
 7/10 anonim ***** válasza:

Gondolom, Te tetted fel azt a kérdést is, hogy le lehet-e tagadni az ember szülővárosát.

Mit tett Neked/Veled Budapest, hogy ilyen gyűlölet él benned iránta? Egy várost nem érdemes utálni azért, mert néhány ember, aki éppen ott lakik, megbántott vagy rosszat tett Neked.

A kérdésre: én Pesten születtem, de a távolsági buszokon mindig megkérdezem, hogy szabad-e a hely.

Úgyhogy ez nem mérvadó.

2015. máj. 5. 10:22
 8/10 anonim ***** válasza:
Én mikor Budapesten leültem a belvárosban egy padra, igencsak csodálkoztam, mikor egy ember megkérdezte, hogy leülhet-e a pad másik végére, vidéken ez nem szokás, simán leülnek oda kérdés nélkül.
2015. máj. 5. 10:38
 9/10 A kérdező kommentje:

nem bántott meg senki és nem történt semmi olyan amire ti gondoltok. Ez egy hosszú történet, nem hiszem, hogy lenne türelmetek hozzá.

Mindegy úgyis ritkán esek ebbe a helyzetbe mert mindig olyankor szállok fel mikor még van hely.

2015. máj. 5. 13:21
 10/10 anonim ***** válasza:
Írták már, és szerintem is ez inkább arról szól, hogy helyi BKV járatokon nem szokás megkérdezni, távolságin és vonaton igen. A helyi járatokon nem ül az ember órákat, és gyorsan cserélődnek az utasok. Ha öt percenként megkérdezné tőlem mindenki, én hülyét kapnék. Távolsági járatokon viszont előfordulhat, hogy valaki már ült a helyen, és vissza akar ülni.
2015. máj. 6. 19:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!