Hogyan kell megszólítani egy hatalommal bíró nemes angol úr felnőttléthez közel álló fiát?
Gondolom, ha hatalma lenne, akkor hívhatnák lordnak, de az apja után megilleti-e őt is ez a megszólítás, amíg nem nagykorú?
Ja, és a XV-XVI. sz.-ra gondolok, szóval amíg nem jött használatba a mister.
Hatalommal bíró? Tehát király?
Vagy csak főrend? Tehát: herceg (duke), márki, gróf (earl), vikomt, báró?
Legidősebbb fiú vagy fiatalabb fiú?
Ezek nélkül nem lehet válaszolni. :)
Ha meghal az apa, ő lesz a gróf. Akkor is, ha csecsemőkorú.
Tehát ha pl. az apja Devon grófja, vagyis Earl of Devon, akkor az apja halála után a fiú örökli a címet, ő lesz Devon grófja. Attól persze még van neki rendes keresztneve és vezetékneve, pl. a jelenlegi Earl of Devon teljes neve Hugh Courtenay (forrás: [link]
Az, hogy lesz neki egy gyámja, ebből a szempontból tök lényegtelen.
Az Earl of Devon megszólítása általában Lord Devon, felesége Countess of Devon, megszólítása Lady Devon. A leányaik megszólítása mind Lady + keresztnév, legidősebb fiuk megszólítása bonyolultabb, de leírom, ha érdekel. A fiatalabb fiúk, szegények, csak Mr.-ek. (Valójában nekik is van egy "gagyibb" címük: The Honourable, vagyis a tiszteletre méltó. Ha nézted a Csengetett, Mylord? c. sorozatot, abban ez volt a megszólítása Lord Meldrum öccsének, Teddynek.)
Hihetetlen, miket tudsz! :D
De igen, érdekelne a grófék fiának a megszólítása is, ha megteszed, hogy leírod... :)
:) Érdekel ez a téma.
Szóval a grófok legidősebb fiai. Itt két eset lehetséges.
1.) Van, hogy egyszerre több címe van a grófnak. Például Sandwich grófja (Earl of Sandwich) mindemellett még 2 alacsonyabb címmel is rendelkezik: Viscount (vikomt) Hinchingbrooke, Baron (báró) Montagu of St Neots. Ilyenkor a legidősebb fiának a címe a gróf 2. legmagasabb címe: tehát a jelenlegi Earl of Sandwich legidősebb fia Hinchingbrooke vikomtja, megszólítva Lord Hinchingbrooke.
2.) Van, hogy a grófnak nincs egyéb címe, pl. az említett Devon grófjának. Az apa neve: Hugh Courtenay, (18th) Earl of Devon. A legid. fia ilyenkor a vezetéknevet viseli címként: Lord Courtenay. Teljes neve: Charles Peregrine Courtenay, Lord Courtenay. Tehát itt vezetéknév = cím. De ez többnyire nem szokott egybeesni.
A kérdés kissé elavult. Hogyan kell szolítani egy magyar nemest?
Pl. ha őseim bárók voltak (elsőszülöttek leszármazottja vagyok) akkor mi lenne a helyes megszolítás számomra?
tudom, h a báró egy igen alacsony rang.
Akkor én lennék báró XY? Édesapám még életben van.
Én úgy tudom, hogy Magyarországon a báró megnevezést a "kiskirályokra" használták amikor az ország különböző tartományain ők uralkodtak a király alatt(vagy épp ellen pl Csák Máté) de hogy később hogyan alakult a cím sorsa és besorolása azt nem tudom.
Amúgy Magyarországon ÁLTALÁBAN "Tiszteletre méltó" "Méltóságos" vagy "Nagyméltóságú" volt a kezdő tag.Szóval ha te pl báró vagy és teszem azt Nagy Lajosnak hívnak akkor "Méltóságos Báró Nagy Lajos" szóval van egy ilyen udvarias kezdés, a bárót pedig ugyanúgy hozzáteszik, mintha az id a vezetékneved lenne. Nagyapámnak sőt még anyámnak is bele van írva a bizonyítványába, sőt a születési anyakönyvi kivonatába az összes rangja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!