Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Szerintetek miért van ez így?

Szerintetek miért van ez így?

Figyelt kérdés

Konkrétan arra gondolok hogy fiatalok az egyetem elvégzése után nagyon magas pocíciókba kerűlnek.

Én kőműves vagyok de még mielőtt végeztem már az iskolában tudatosították h még 5évig mi csak "inasnak"fogunk számítani.De ez szinte minden szakmában így van.

Szóval ha most kiindulok abból h mennyit kell tanulnia egy szakmunkásnak és mennyit egy diplomásnak(jóval többet)Akkor h lehet az h a szakmunkás (akinek jóvel kevesebb az anyag amit meg kell tanulni) 5évig még csak tanuló mert ugye nincs gyakorlati tudása.

De az aki lediplomázik (sokkal többet kell tudnia)már 1-2éven belül úgymond topon lehet a szakmájában?

Ezt valahogy nem értem.

Pedig nem hiszem h a kőműves szakmának több rejtelme lenne mint mondjuk egy építészmérnöknek.

Tehát nyílván könnyebben elsajátítható egy egyszerűbb dolog mint egy jóval bonyolultabb.

De ezek szerint mégse.

2010. febr. 11. 19:47
 1/6 anonim ***** válasza:

ez mindig attól függ, milyen szakmából van hiány. pl. ha olyan időszak van, hogy kevés az építészmérnök, de sok a jogász, akkor előbbi diplomával rendelkezők lényegesen hamarabb tudnak karriert csinálni. ez olyan mint a fizetés. ha pl. apukám autószerelő, kevesen vannak, pedig folyamatosan vennéknek fel embereket a cégnél, de sajnos főleg a fiatalok közül (ez nem az ő hibájuk, inkább az oktatás színvonaláé) gyakran kiderül, hogy nem értenek a szakmához, vagy ahhoz értenek, de emberileg linkek, felelőtlenek. ezért apuékat jól megfizeti a főnökük. ha sok jólképzett szakember lenne, 20-an állnának sorba mindegyikük helyére, nyilván nem keresnének ennyit.

én közgazdász vagyok, 5 év után kerültem vezető pozícióba, nagy szerencsével (elődöm előnyugdíjba ment), mert ez is egy olyan "dunát lehetne rekeszteni, annyi van", magyarul túltelített szakma.

2010. febr. 11. 20:03
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát azért nem minden szakma van így. Pont a jogászok azok akik, ha mondjuk bírók akarnak lenni, és bíróságra mennek egyetem után dolgozni, kb. min. 4 év mire bírók lehetnek. Tehát nem egyből kerülnek magas pozícióba. Sőt még az ügyvédjelöltek se, mert nekik is ki kell várni a 3 gyakorló évet, mire saját irodát nyithatnak. Az orvosok meg az egyetem után még 5 évig gyakorlatoznak.

De tényleg van, hogy fiatalon jó beosztásba kerülnek. Én erre azt mondom, ha meg van hozzá a tudása, akkor legyen. Az öregebb meg majd elmondják neki a tapasztalataikat. A te szakmád azért más, mert itt is kell a rutin meg az évek, ahhoz, hogy jó házat építs. Ha esetleg elrontasz valamit, az életekbe is kerülhet. Máshol meg ki lehet küszöbölni egy rossz döntést. Szóval én nem bánom, hogy a szakmunkás elvégzése után nem lehet egyből mindenkinek házat építeni. Sőt, amikor mi a miénket építettük, nagyon fiatalt nem is bíztunk volna meg. Szerintem ebben a munkában nagyon sokat számít a tapasztalat.

2010. febr. 12. 11:50
 3/6 A kérdező kommentje:

Ezt most nem értem.A szakmunkás elvégzése után nem lehet házatépíteni.

De az egyteme elvégzése után be lehet tenni vezérigazgatói posztba?

Én nem mondom aut h én egyből házat építhesek mert kell a gyakorlat ez alap.De aki frissen kikerül egyetemről annak hol a gyakorlat?????????

Ja vagy mert az egyetem és akkor neki nem kell?

2010. febr. 12. 12:25
 4/6 anonim ***** válasza:
De kellene. Mondjuk nem tudom, hogy hova való vagy, azért nálunk annyira nem elterjedt, hogy egyetem után egyből pozíciót kap. Legalább 3 évet várni kell. Szóval szerintem nem sok ilyen eset van. De gondolom, vannak azért zsenik, akiknek nem kell a tapasztalat, mégis rájönnek az irányítás lényegére. Akik meg nem, azokat leváltják gondolom.
2010. febr. 12. 12:46
 5/6 anonim ***** válasza:
nekem friss diplomásként pont az volt a bajom, hogy minden álláshirdetésben benne volt: "min. 3 év szakmai gyakorlattal" :( de hol szerezze meg az ember? én ezen tök ki voltam akadva. pedig ezek nem vezérigazgatói állások voltak...
2010. febr. 12. 12:50
 6/6 anonim ***** válasza:

azért mert amit ők tanulnak,abban nincs annyi gyakorlat(tehát nem kétkezű munka,meg lehet tanulni a padban)

az olyanoknak meg,mint mi,lég nehéz lenne a padban tanultakkal gyakorlat nélkül érvényesülni..a vőlegényem is kőműves,én meg virágkötő,tehát mi sem tudjuk a másik felet,mégis ez a véleményem..kétkezü munkát két kézzel kell gyakorolni,ők az ülő munkát gyakorolják eleget..

2010. febr. 18. 19:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!