Roma vagy cigány?
Mindegy melyiket.
De minek cigányozni egy cigányt?
ammenyire tudom a roma szóval jelölik magukat, saját népcsoportukat a saját nyelvükön.
a cigany meg a magyar elnevezés rájuk.
nem tuti.
Ők is cigánynak hívják egymást. Sőt, létezik Magyarországi Cigány Párt is. Sőt, az étteremben sem romazenét játszanak miközben romapecsenyét eszem, vagy nem romakerekek hányok az örömtől...
Hogy az érintetteket mennyire sérti a "cigány" szó azt nem tudom, de én ha annyit mondok hogy cigány, akkor én nem sértésnek szánom...
Magyarországon több csoportja él a cigányoknak, akiknek eltérő anyanyelvük van a magyar mellett.
A teknővájó beás cigányok, akik főképp a Dél-Dunántúlon élnek, a saját nyelvükön cîgán-nak, azaz cigánynak hívják magukat is, míg az oláh (és egyéb) cigányok rom-nak. Emiatt a két közösség a nyelvből adódóan eltérően nevezi magát, a beások magukra azt mondják, hogy beások, cigányok, teknővájók, oláhok (merthogy ők is Romániából származnak). Az oláh cigányokra magukra pedig azt, hogy romák, cigányok. A magyar cigányok (romungrók), mivel döntő többségük már nem beszéli a romani nyelvet, a roma és a cigány megnevezést vegyesen használják. Igazándiból nem sértő egyik kifejezés sem, de azt el kell fogadni, hogy nem mindenki szereti mindkettőt. A beás számára a "roma" idegen, mert ez nem az ő nyelvén van, az oláh cigány számára pedig a cigány lehet kissé pejoratív. Ha bármelyiket is kedvesen és normálisan használja az ember, abból ugyanúgy nem lehet baj, mintha azt mondaná, hogy török, amerikai, zsidó, vagy japán.
Létezik a cigányoktól kissé függetlenül egy szóhasználati probléma, mely szerint a cigány már olyan pejoratív, hogy a roma jobb, mert az kvázi "semleges" Ez az irányvonal főképp az 1990-es évekre lett erős, csakhogy ma már látjuk, hogy a roma is közel olyan pejoratívvá vált (miközben továbbra is megmaradt a közösségekben az egyik-másik elutasítása is). Az egész megnevezés dolog egyébként álprobléma, mindkettő simán használható. :)
Sok féle megnevezést célrevezetőbb: Retkesek, Tetvesek, Orkok, Szarcsimbik.
A nagy feketék: kan disznó, kan cigány, zsírsertés.
Amelyik vemhes: bagzott disznó, dagadt koca... ezekre vigyázni kell nehogy a közeledben fialjon le...
Utolsóval egyetértek.
Amúgy a cigányok minket magyarokat általában "parasztoknak" hívnak...
Úgyhogy te se csinálj lelkiismereti kérdést abból hogy hogyan hívod őket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!