Ha levelet írok egy könyvtárnak, de nem tudom ki fogja elolvasni, hogy szólítsam meg?
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Amikor én készültem angol nyelvvizsgára, tanultunk levélírást, és levélcímzést, és a tanár azt mondta, hogy sohasem adhatunk meg intézménynevet megszólításban, hanem ha nem tudjuk ki a címzett, írjuk ezt, hogy "Hölgyem/Uram".
Itt a nyelvész válasza: [link]
Én fenntartom, hogy nem konkrétan az olvasó személynek írunk, hanem ő csak a megszólított intézmény arctalan képviselője.
Igen az intézmény arctalan képviselője.
Mégis azt várom, hogy az ismeretlen, arctalan levelező (én...) kivánságát figyelembe vegye.
Rosszul érintene bárkit is, ha a válaszlevél megszólítottja "Tisztelt ismeretlen" lenne.
Aki kér, bejelent, intézkedést vár. Úgye, nem egy "senki"-től?
.
Elfogadott és gyakori a "Kedves Hölgyem/Tisztelt Uram!" megszólítás.
Cégnevet, vagy a hivatal nevét magyar nyelvben bátran lehet használni, angolban nem!
A cégek, hivatalok jogi személyiséggel rendelkeznek, pl be lehet őket perelni, stb. Nyugodtan lehet velük közölni valamit.
Ha mindenképpen el akarod kerülni, akkor pl. egy könyvtár esetén:
Tisztelt Intézetvezető! És ha nem akar személyesen válaszolni, akkor majd ő leosztja a feladatot és valaki ás fog válaszolni, de az is lehet, hogy a vezető írja majd alá a válaszlevelet.
Pont szoktam így kapni:
Tisztelt Könyvtár!
Tisztelt Könyvtárosok!
Kedves Könyvtárosok!
vagy persze a nevünket is szokták írni.
Nem szoktam haragudni egyikért se :) Mindig elintézem amit kér az olvasó :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!