Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha valaki viszonylag fiatalon...

Ha valaki viszonylag fiatalon férjhez megy és gyereke lesz, illik asszonyomnak szólítani hivatalos szituációkban?

Figyelt kérdés

Ha a kortársai még lányok többnyire, őt "asszonynak" és "néninek" kell titulálni?

Azért kérdezem, mert én 22 évesen szültem, ami szerintem nem olyan korai, de még nem vagyok öreg sem. Mégis rendszeresen néniznek, ha meglátják a gyermekemet, míg egy 25 éves egyedülállót, gyermektelent simán letegeznek. Tehát nem a koron múlik a megszólítás, hanem azon, hogy kinek van gyereke vagy ki házas?

2010. jan. 13. 19:16
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen.Egy 25 évest különben sem illene már idegeneknek letegezni,bár ma ez divat.

Régebben,ha egy nő férjhez ment,akkor a fiatalabbak is csak magázhatták ,még akkor is ha régi ismerősök vagy rokonok.És a férfiak is kezétcsókolommal köszöntek neki,ha gyerekkora óta ismerték is.Ez alól csak a rokonok voltak kivételek.

2010. jan. 13. 19:28
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Asszonynak asszony, úgyhogy hivatalos esetekben "asszonyomnak" kell szólítani, bár a "hölgyem" az udvariasabb.

"Néninek" nem. Azt csak nagyon nagy korkülönbség esetén szokták.

2010. jan. 13. 19:32
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

(Előző vagyok)

Amúgy inkább a családi állapoton múlik. Gyerek ide vagy oda, ha férjhez mész, akkor asszony leszel.

Mellesleg emellett a veled egykorúak simán letegezhetnének. Szerintem itt inkább arról van szó, hogy nem tudnak mit kezdeni a szituval.

2010. jan. 13. 19:33
 4/8 A kérdező kommentje:
Én azt nem szeretem, hogy az anyák azt nevelik bele a gyerekükbe, hogy nénizni kell egy fiatalt is. Pl. emlékszem, hogy 18 éves voltam, amikor azt mondta a kisgyerekének, hogy "nézd, mit ad a néni!" Nekem ez olyan furcsa.
2010. jan. 13. 20:04
 5/8 anonim ***** válasza:
Én 25 éves vagyok, nincs gyerekem még, mégis sok gyerek(tizenéves) azt mondja nekem hogy néni. Nem tudom miért, mert általában 20 évesnek néznek, tehát öreges sem vagyok:)
2010. jan. 13. 20:07
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is furcsa...

Amúgy én azt a szót használnám hölgyem. Mégse olyan mint az asszonyom, amit öregebb nőknek mondnunk inkább.

Hivatalos szituációban hölgyem, egyébként pedig tegeződés hiszen fiatal. Attól, hogy anyuka még nem 60 éves öregasszony aki 40 éve házasságban él.

2010. jan. 14. 04:22
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Én sem szeretem, ha asszonyoznak. A fiatalasszony megszólítást talán még elviselem. Pedig hiába vagyok csak 26 éves, mivel férjnél vagyok, asszony vagyok. A nénizést sem szeretem, bár megszoktam,mert tanítottam. Nem azért nem szeretem, mert öregnek érzem magam (engem a korom még nem foglalkoztat), csak furcsa.
2010. jan. 14. 09:30
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
szia! szóbeli megszólításnál asszonyom/hölgyem egyaránt helyes, a hölgyem szebb is. írásban (pl. levél címzésénél) az asszonyom az általános és elfogadott. pl. Tisztelt Részlegvezető Asszony!). ez utóbbinál mondjuk sztem az "asszony" megszólítás nem családi állapotra, csupán a nemre utal, annál is inkább, mert idegenről nem tudhatod, hogy férjezett-e. engem is "asszony"-ként szólítottak meg hivatalosan lánykoromban is, de sose bántam :)
2010. jan. 15. 11:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!