Idős úr felajánlotta, hogy tegezzem, de nekem nem nagyon
megy. Az illem szerint Sértés nem elfogadni? Rendkívül
tisztelem az urat, munkatársak lettünk, ő nyugdíj
mellett dolgozik,69 éves én 39.
Illik elfogadni, és munkatársak között praktikus is, mert tegezve könnyebb egyszerűen fogalmazni, nem kell futni az udvariassági köröket.
Ha felajánlotta neked, akkor nyugodtan tegezd.
2014. aug. 12. 21:12
A vénemberek szeretik, ha letegezik őket, mert így fiatalabbnak érezhetik magukat. Ha nem teszed, némelyik sértődékeny nagyon a lelkére veheti. Legfeljebb tedd hozzá, hogy bácsi (Pista bácsi).
2014. aug. 12. 21:18
Nem Pista bácsi, hanem Pista bátyám. Ez a megfelelő formula.
2014. aug. 12. 21:40
Nyugodtan tegezd le,nekem egy 67 éves néni mondta,hogy tegezzem,pedig csak a kutyáink haverok:D
Szerintem neki is jobb érzés lesz,én se akarom,hogy később magázzanak,az olyan távolságtartó.
17/l
2014. aug. 13. 09:04
Tegezd, ha látod, hogy hiúságból akarja és sokat jelent neki. Egyébként másokkal szemben választhatsz: igen vagy nem. Ha nem akarod, akkor hiába idős, nem kényszeríthet téged tegezésre csak azért, mert felajánlotta. Vagyis nem sértés nem elfogadni, nyugodtan el lehet utasítani udvariasan, így: Köszönöm, inkább nem szeretném. A miértre ? A tisztelet okán. Aztán gondoljon, amit akar.
2014. aug. 13. 10:12
20 évesen tegeznem kellett a 60 éves munkatársam, akinek az volt a "neve", hogy Mami. Először magáztam, utána mondtam neki, hogy én nem tudom tegezni.. Aztán elkezdtem mixelve, mikor így, mikor úgy. Végül csak sikerült teljesen átszoknom a tegezésre.
2014. aug. 13. 15:12
A tegezés nem elfogadása sértés. Meg lehet nézni az illemkönyvben!
2014. aug. 13. 17:59
Az illem is változik. Régen tilos volt halat késsel enni, ma már szabad. Régen sértés-számba ment a felajánlott tegezés visszautasítása. Ma már bebizonyosodott, hogy túlzás lett belőle, koszos bűnöző is tegezni kezdte a tisztességben megőszült bírót.
Igenis, udvariasan vissza lehet utasítani - avagy szenvednem kell egy-egy tolakodó cukros bácsi miatt, csak azért, mert vén ?
2014. aug. 13. 18:39
Itt nem a saját önfejűséged a mérvadó és kész. Az időseket meg kell vele tisztelned.
2014. aug. 13. 19:32
Nyugodtam tegezd le. Nem arra kér, hogy bizalmaskodjál vele, veregesd a hátát ás közösen szívjatok el egy füves cigit. Tegezve is lehetsz vele udvarias vagy tiszteletteljes.
2014. aug. 29. 19:38
Kapcsolódó kérdések: