Van tiltás az utcákon való kamerázásra?
Véletlen tévedtem erre, de mivel engem is érdekelt ez a téma utánaolvastam.
Itt nagyon szépen le van írva, nézd meg légy szíves.
Két szösszenet a linkelt oldalról:
"A törvény egyébként a fotó elkészítését csak engedélyhez köti, azt nem írja, hogy az engedélyt előre kell beszerezni. Ahogy sokan eddig is tették, nyugodtan elkészítheted a képed, majd odalépsz és megkérdezed, hogy van-e kifogása ellene. Ha nem járul hozzá, akkor törlöd a képet és ezzel megszünteted a kép készítésével történt jogsértést." Egyébként a hozzájárulás történhet ráutaló magatartással is (vagyis ha látja, hogy fényképezed és nem tiltakozik), a fotó publikálásához viszont mindenképpen szükség van a fotóalany külön kifejezett hozzájárulására, amivel az adott felhasználásra engedélyezi a képének használatát.
Illetve egy másik érdekesség ugyan innen:
"Egyébként attól, hogy joga van megtiltani a fotó elkészítését, megakadályozni senkinek nincs joga – a rendőrnek sincs. Legfeljebb eltakarhatja az arcát, vagy a géped elé tarthatja a kezét, de hozzá(d) nem érhet, fizikailag nem akadályozhatja meg a kép elkészítését és legfeljebb kérheti a kép törlését."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!