Miért olvas az ember könyveket?
Miért néz az ember filmeket? Miért hallgat zenét? Kikapcsol, és elrepít egy másik világba, bemutat egy másik kort, egy másik ember fantáziáját. A filmek tartanak kb. 2 óráig, és mindent készen kapsz. Egy könyv világába belemerülhetsz napokra, és mindent neked kell elképzelned, ami oda le van írva. Amellett, hogy ez sokszor szórakoztatóbb, gondolom senkinek sem kell mondani, hogy sokkal fejlesztőbb is? Fejleszti a szókincset, a fogalmazási készséget, a fantáziát, még a berögzült helyesírási hibákat is eltüntetheti...
George R. R. Martin mondta:
"Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet."
Egyetértek vele.
Lehet hasonlítani a főzéshez, sütéshez, vagy a saját házad megtervezéséhez, építtetéséhez, kertészkedéshez. Vehetsz készen ételt, és csodálatos fogásokhoz juthatsz éttermekben, vehetsz egy házat, kész kerttel, de egyik sem fogható ahhoz a folyamathoz és munkához, amit befektetsz egy étel elkészítéséhez, egy ház, egy kert megtervezéséhez, hogy aztán a végeredmény a tiéd legyen, tisztában legyél minden lépésével.
Na valahogy így viszonyul a könyv a filmekhez is pl. A könyvben szépen lassan haladunk előre, egyre több dolgot megtudva a világról, a korról, a szereplőkről (regény esetében), majd szépen kialakul a szemünk előtt minden. Az író csak az alapjait adja meg a világnak, hol részletesebben, hol kevésbé, de annak képzeletbeli felépítése a te dolgod. A filmet pedig már felépítette neked valaki, te csak megnézed. Hasonló a kettő, de közel sem ugyanaz. Olvasóként rengeteg szabadságod van, hogy egy szereplőt hogyan képzelsz el, egy gyakori helyszínt, stb. Pl. nem egy esetben volt, hogy a jellemvonásai, meg néhány dolog alapján elképzeltem egy szereplőt valahogyan, de nem egészen úgy, ahogy a könyv leírja. Mondjuk a könyvben az egyik férfi szereplőnek hosszú, váll alá érő haja volt, nekem az viszont nem tetszett, ezért a fejemben mindig rövid hajjal szerepelt. Tudtam, hogy az író nem úgy képzelte, és egyszerűen átsiklottam az olyan részek felett, ahol épp a hosszú hajára tett megjegyzést. Egy filmnél viszont elég nehéz rövid hajónak képzelni, ha folyton ott lobogtatja a hosszú haját a képernyőn :) Nem tudom, érted-e a hasonlatot. Egy filmbeli tér, szereplő vagy tetszik, vagy nem. Egy könyvbelit meg tudsz magadnak változtatni bizonyos keretek között. És többek között ez az, ami fejleszti pl. a képzelőerőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!