Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha letegezne téged egy nálad...

Ha letegezne téged egy nálad idősebb (kb 20-25) évvel idősebb ember, visszategeznéd? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Te 20 éves vagy egyetemi hallgató, és egy tanár az idősebb. Mivel az egyetemen kb az összes tanár magázódik, ezért joggal feltételezem, hogy visszategezhetném őt?

Oké, hogy falun mondjuk nem így működik a dolog, de egyetemen mégis mi a szokás?

Azért kérdezem, mert nem akarok hülyét csinálni magamból.

2014. ápr. 10. 01:21
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
41%
Nálunk úgy volt az egyetemen, hogy amelyik tanár tegezett minket, azt mi is tegeztük (ezt általában mondták is, hogy nyugodtan), amelyik magázott, azzal magázódtunk. Mivel az egyetemen a tanárok és a hallgatók is felnőttek már, ezért a kölcsönösség elve működik. Ha minket a tanár letegezett, azzal felajánlotta a tegeződést és vissza is tegeztük általában. De ha nem vagytok biztosak benne, kérdezzétek meg tőle. A személyes tapasztalatom, hogyha nem akarná, hogy tegezzétek, ő sem tenné, hanem magázna titeket. (És nem kérem a lepontozást olyanoktól, akik nem jártak főiskolára/egyetemre, mert ők ezzel nyilván nem lehetnek tisztában.)
2014. ápr. 10. 19:43
 12/29 anonim ***** válasza:
36%

Hát, azért hallgatóként lazán visszategezni egy egyetemi tanárt, ahhoz már pofa kell. Nekem is volt tanárom, akit tegeztünk. De ő külön mondta, hogy lehet. Egyébként meg nem ártana észrevenni, hogy nem igazán vagytok egy szinten. Ahogy például egy orvost sem szokás tegezni, ha csak külön meg nem kér rá.

De tudom, most nagy divat a hatalmas öntudatosság. És amint betöltik az emberek a 18-at már mindjár magázódást várnak el, vagy lazán letegezik az öregapjuk korú, sokkal magasabb tisztű embert is...

2014. ápr. 11. 04:15
 13/29 anonim ***** válasza:
60%
Kedves utolsó, olvasd el mit írtam! Igenis egyetemen felnőtt emberek vannak, nem gyerekek, ezért írtam a kölcsönösség elvét. Aki nem akart tegeződni, az magázott minket is, aki tegezett azért tette, mert nem zavarta őt sem, ha visszategezzük, ennyi. Egyébként nem vártam el 18 évesen, hogy magázzanak, egy sokkal idősebb embert nem is tegeztem vissza, de pl. egy 40 körülit mondjuk 20 éves koromban, ha automatikusan letegezett, akkor simán. Ez nem öntudatosság kérdése, ez illem kérdése....
2014. ápr. 11. 11:06
 14/29 A kérdező kommentje:

"Ne utáld a magyar nyelnek ezt a csodálatos szeletét, hogy különböző módon lehet kommunikálni a másikkal."

Valójában nem utálom, szerintem is egész szép dolog. Az egyetlen dolog ami zavar, hogy nincs általános elfogadott szokás az embereknél (ahogy a fenti kommentek is mutatják), és ha valaki máshogy használja ezt a "csodálatos szeletet", akkor megy a sértődés, hogy hogy merészeli letegezni, vagy hogy miért magázódik ("olyan öreg lennék?").

Bevallom nem lettem sokkal előrébb a válaszoktól. Akárhányszor elhatároztam magam, jött egy új komment és sikerült lebeszélnie. :D

2014. ápr. 11. 11:21
 15/29 anonim ***** válasza:
74%
Nem tudom miért kellett lepontozni. Mert megírtam, hogy nálunk az egyetemen hogy működött a dolog? Köszi, gondolom a lepontozók 0%-a járhatott fősulira/egyetemre és mégis jobban tudja.
2014. ápr. 11. 18:21
 16/29 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kerdezo, ez nem szokas kerdese.

Az illem azt mondja ki, hogy amig az idosebb vagy magasabb rangban beosztott szemely nem kinalja fel a tegezodest a fiatalabbnak vagy alacsonyabb rangban beosztottnak, addig magaznia kell ot.

Ennyi.

2014. ápr. 11. 18:35
 17/29 anonim ***** válasza:

Vagy olyan egyetemre jártak, ahol nem tegezték a tanáraikat. Bár én nem pontoztalak le, de nekem is kicsit böki a szemem, amit írtál.

Másik (bár nem egyetemi, de nagyon gyakori) szituáció, mikor a 18-20 éves flegma bolti eladó kiscsaj lazán letegezi az apja-anyja korú vevőket. Csak én érzem magam ilyenkor kínosan?

2014. ápr. 11. 18:55
 18/29 anonim ***** válasza:
32%

Nekem sem jutna eszembe letegezni a nalam idosebbet, idegent, vagy magasabb rangban beosztott szemelyt.

Foiskolan vagy egyetemen meg plane! Hacsak nem ajanlja fel.

2014. ápr. 11. 18:58
 19/29 anonim ***** válasza:
69%

Kedves Kérdező!

Én két egyetemet is kijártam és azt tapasztaltam, hogy ha egy tanár tegeződik a hallgatókkal, akkor elvárja, hogy visszategezzék őt. Ez egyébként előbb-utóbb kiderül majd, hogy nálatok is erről van-e szó, mert persze ezt nem lehet tudni anélkül, hogy ismerné az ember az illető tanárt. Én is 20 éves voltam, amikor először az egyik (akkor 45 éves) tanárnő az egyetemen tegezni kezdett minket szemináriumon és először senki sem merte őt visszategezni. Ő viszont mondta, hogy nagyon szeretné, ha mi is tegeznénk őt, és utálja a cselédpertut (más néven egyoldalú tegezést), mert a tiszteletnek mindig kölcsönösnek kell lennie, a normális, egészséges emberi kapcsolatoknak ez az alapja. Több alkalommal volt később hasonló szituáció amikor egy tanár tegezni kezdett, de minden alkalommal gyorsan kiderült, hogy elvárják a visszategezést. Történt olyan is, hogy a tanár megkérdezte zavarna-e bennünket, ha tegeződnénk.

Én azt tanácsolom, hogy várd ki, hogyan alakul a helyzet. Nem azért, mert lejáratnád magadat a visszategezéssel, hanem azért, mert nem tudod a tanár hogyan gondolkodik erről a kérdésről, és ha megsértődik, akkor az nem jó, mert ő osztályoz stb. Ha őszintén megkérdeznéd a tanárt, hogyan érti a tegeződést, akkor hamar kiderülne mit vár el, de ezt sem ajánlom, mert ki tudja milyen, lehet, hogy egy pöffeszkedő alak, aki imádja magát mások fölé helyezni, fontoskodni és sérti a hiúságát az ilyen kérdés.

Minden más élethelyzetben viszont azt gondolom, hogy a saját érdekedben nem kell eltűrni, hogy bárki egyoldalúan tegezzen Téged. Tanultam illemtant és nincs olyan illemszabály, ami szerint felnőttek között elfogadható lenne az egyoldalú tegezés. Az idősebb felajánlhatja a fiatalabbnak a (kölcsönös!!) tegeződést, de nem tegezheti le és várhatja el, hogy ő tegez, a fiatal pedig magázza őt. Ugyanakkor az egyoldalú tegezés sajnos még mindig sok helyen elterjedt az idős-fiatal viszonyokban.

Itt egyébként nem is az a lényeg, hogy van-e egy szabály, ami megmondja, hogyan viselkedhetnek az emberek egymással, hanem az, hogy megtiszteljük-e a másikat azzal, hogy magunkkal egyenrangú félként kezeljük. Ez érzelmi intelligencia kérdése. Senki nem kevesebb a másiknál attól, hogy fiatalabb vagy éppen alacsonyabb beosztásban van. Különböző emberek vagyunk, de ez nem adhat alapot senkinek a lekezelésére. 35 évesen, nőként még mindig összefutok olyan idősekkel (férfiakkal, nőkkel egyaránt), akik úgy gondolják, hogy azért mert fiatalabb vagyok náluk 20-30 évvel tegezhetnek és nem ajánlják fel a tegeződést. A stílusból, hangsúlyból egyébként gyorsan le lehet venni, hogy ki akar egyoldalúan tegezni miközben elvárja a magázást, például ezekből a „jelekből”:

Az egyoldalúan tegezők beképzeltek, egyébként is udvariatlanok, mellőzik a „köszönöm” , kérem” és más hasonló udvarias fordulatok használatát, gyakran tőmondatokban beszélnek, utasító,parancsolgató stílusban, hangsúlyozva ejtik ki a „Te” és a „Neked” szavakat és minden egyéb kifejezést, ami arra utal, hogy ők tegeznek, de tudnak rendkívül nyájas hangsúllyal is beszélni, aminek ugyanakkor van egy éle, amitől úgy érzed egy kis senki vagy és ők a valakik, érezd magad megtisztelve, hogy leereszkednek. A méregetésről már ne is beszéljünk: amikor nagyon nyíltan, direkt pillantásokkal, utálattal végigmérnek.

Megpróbáltam leírni a „tüneteket”, amiből felismerheted a cselédpertus helyzeteket, remélem segít a jövőben. Én sem szoktam egyébként automatikusan visszategezni, mert nem szeretnék tegeződni olyan emberekkel, akik engem semmibe vesznek az első pillanattól fogva. Így szituációfüggő, hogy mit teszek: meg sem hallom, hogy hozzám szól az illető vagy ha még találkozni kell vele máskor is, akkor megkérem udvariasan, hogy maradjunk a magázódásnál, mert én a kölcsönös tisztelet híve vagyok vagy valami hasonlót mondok. Ez mindig bejön.

Én kimondottan örülök, hogy a korosztályomban bárhová megyek már szinte mindenki tegeződik mindenkivel, mert így talán az egyoldalú tegezés pár évtizeden belül ki fog veszni a köztudatból. Amúgy a magázódást is szeretem, de az a jó, mint a tegeződésnél, ha kölcsönös.

35/N

2014. ápr. 12. 22:54
 20/29 anonim ***** válasza:
74%
Ugyanarról beszéltem, mint a 19-es válaszoló, akinek teljes mértékben igaza van. Kérdező, itt ketten vagyunk, akik már voltak ilyen helyzetben, a többiek nem tudják ez hogy működik és csak a saját tippjeiket írták le, rosszul. Persze engem teljesen lepontozott mindenki, azért azt javaslom, hogy mielőtt valaki hozzászól egy témáhot tájékozódjon.
2014. ápr. 13. 11:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!