Mi a véleményetek arról, hogy egyre több helyen tegezik le spontán a felnőtt embereket is, pl. a boltokban, éttermekben, stb? (Bővebben lent)
Engem igazából nem zavar, de tudom, hogy vannak, akiket igen (31 vagyok). Pl. a Tescóban, a gyorséttermekben szinte mindig.
Legutóbb egy hajvágószalonon lepődtem meg ebből a szempontból, mikor a 35-40 körüli recepciós nő spontán letegezett, a fodrász se tett másként.
Ezeken kívül orvosnál is előfordult már többször, hogy az asszisztens vagy ápolónő letegezett, pedig ott aztán igazán nem szokás ez.
Engem csak az egyoldalú tegezés, más néven cselédpertu zavar, vagyis ha egy 20+ évvel idősebb ember csak úgy LEtegez és nem ajánlja fel a tegeződést. Én 35 éves nő vagyok, de régebben is sértőnek, lekezelőnek találtam az ilyen viselkedést és gyakran sajnos ez is a célja. Pedig a kor nem mentesít az udvariasság alól, és az időseknek is ugyanannyi "fáradság" magázni egy fiatalt, ha nem szeretnének tegeződni, mint egy fiatalnak magázni őket.
Sokszor megtörtént már, hogy udvariasan szóltam, hogy "Maradjunk meg a magázódásnál, amennyiben nem gondolja kölcsönösnek a tegeződést!"
Amúgy nem zavar a tegeződés. Nem zavar az sem, ha boltban stb. fiatalok tegeznek, mert ez nem lekezelő/pöffeszkedő célzatú szerintem, ekkor simán visszategezek, ennyi.
11-es:
Azt csendőrpertunak/csendőrtegezésnek hívják.:D
Igen, tudom, de hívják cselédpertunak is - ez a ritkábban használt elnevezés -, onnan ered, amikor az urak egyoldalúan tegezték a cselédeiket és a falusi embereket általában, de az utóbbiaknak persze tilos volt visszategezni.
Az effajta letegezéshez társul egy lekezelő hangsúly is, kioktató, parancsolgató, fölényeskedő. Manapság vannak idősek, akik azt képzelik, hogy ők a koruknál fogva felsőbbrendűek a fiataloknál és úgy beszélnek a fiatallal mint régen az urak a cseléddel. Persze ha a fiatal értésükre adja, hogy nem tűri a tahó stílusukat, akkor még ők vannak megsértődve, hogy nem kezelhetnek le. Még szerencse, hogy azért nem minden idős ember ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!