Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Nem tudom, hova illik ez a...

Nem tudom, hova illik ez a kérdés. Mit csináljak, hogy képes legyek konfrontálódni? Miért okoz fizikai szenvedést, ha valakivel vitába keveredek?

Figyelt kérdés

Legyen az számomra idegen ember, vagy barát, ismerős, a szüleim, akárki, ha vitába keveredek, izzad a tenyerem, remeg a hangom, szorít a mellkasom, nem tudok épkézláb mondatokat alkotni, pedig nagyon kommunikatív és elég értelmes ember vagyok. De ilyen típusú stresszhelyzetben leblokkolok, nem jut eszembe semmi, épp ezért általában alulmaradok a vitában, sőt fel se igazán fogom, csak utólag. Tipikus: "ezt kellett volna mondanom" lesz belőle, amikor van lehetőségem megbeszélni valakivel, vagy magamban átgondolni. Mindig tudom, mi lett volna a jó mondat, helyes érv, stb, de olyan szinten begörcsölök közben, hogy véletlenül se tudnám kivágni magam.

Nagy vizsgarutinom van, stresszhelyzetben teljesítek a legjobban (nyelvvizsgán, jogsis vizsgákon, egyetemen, felelés közben, prezentáció tartásakor). Sosem gond. El tudom adni magam. De ha VITA, VESZEKEDÉS van, egyet nem értés, amikor olyan érzésem van, haragszanak rám, vagy én nekem van elegem és kimondom, húúúú...nem tudom miért, de teljes K.O. vagyok.

Hogyan küzdjem ezt le? Miért van ez? Voltatok már így?

2013. aug. 30. 10:54
 1/5 A kérdező kommentje:
Ja és, kihagytam: utólag ezen eszem magam sokáig, a vita komolyságától függően. Vajon igaza volt a partneremnek, akivel konfrontálódtam? Mit kellett volna mondanom? Miért csinálta ezt? Hol puffogok, hol szomorkodok rajta. És persze mindenkinek elmesélném legszívesebben, és élvezettel fortyognék a levemben még jó sokáig, de inkább próbálom elfelejteni. És ez sem megy könnyen. Tehát ha nem is kerekedek felül érzelmileg egy ilyen helyzeten, mit tegyek, hogy legalább utólag legyintve simán elengedjem az élményt és ne kattogjak rajta napokat?
2013. aug. 30. 10:57
 2/5 anonim ***** válasza:

Talán jó megoldás lenne, ha kitalálnál egy rövid, frappáns, "alternatív" választ, ami bármilyen vita alkalmával bevethető és nem lehet különösebben belekötni sem.Ezt "bemagolod", megjegyzed és ha vita van, csak kimondod és lelépsz.Ilyen mondat például a "NA ÉS?!"Ha valaki beléd köt és félvállról odavetsz egy naést, aztán indulsz tovább, mint aki jól végezte dolgát, azzal nem igazán tud a másik mit kezdeni, nem tud belekapaszkodni, leginkább csak magára hagyva dühöngeni a reakciódon.

Ráadásul rövid mondat, könnyű megjegyezni és mindenre rávágható.Esetleg ha ez a mondat nem válna be, akkor "A viselkedés téged minősít"-mondat lesajnáló pillantás kíséretében már biztos hatni fog.

Ha olyan emberrel kerülsz egy légtérbe, akiről sejted, hogy konfliktusod lehet vele, ennek a két mondatnak a bevetésére előre készülj fel.

2013. szept. 3. 08:36
 3/5 anonim ***** válasza:
Jó beszólás még a "Nem vagy a vitapartnerem!".
2013. szept. 3. 08:41
 4/5 anonim ***** válasza:

1. Hány éves vagy?

2. Fiú vagy, vagy lány?

3. Volt a múltban nagyon rossz élményed a vitázással kapcsolatban? Volt már olyan, hogy egy konfrontáció során valami nagyon rossz történt veled, vagy nagyon rossznak élted meg?

2013. szept. 10. 10:21
 5/5 A kérdező kommentje:
26 éves nő vagyok, és világéletemben így éltem meg a vitahelyzeteket, tehát az összes egy óriási negatív élmény :)
2013. szept. 10. 11:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!