A mi kulturánk figyelembevételével melyik fajta temetést preferálod? Miért?
A koporsós temetést. Én gyerek koromban csak ezt láttam falun, el se lehetett volna képzelni mást. Valahogy akkor még a legszegényebb emberek is el tudták temetni a halottaikat koporsóba. Csak ez adja meg a kellő méltóságot. És nehogy már a saját rokonomtól undorodjak, vagy ne akarjam látni.
A hamvasztásos temetésnek a földbe temetéses változatát még esetleg el tudom képzelni, bár ez is már nekem valami olyasmit jelent, hogy szabaduljunk meg tőle minél egyszerűbben.
A szórásos temetéstől aztán végképp ki vagyok borulva. Volt egy viszonylag közeli rokonom, akit így temettek két éve. Teljesen visszataszító volt az egész. Álltunk ott egy téren, aminek a sarkában egy kupac fonnyadt-rohadt virág volt. Pár perc múlva már a mi virágaink is ott végezték. Az egész mindenestül úgy 10 perc, de már a sarkunkban volt a következő csapat. Erre végképp csak szívtelen és nagyon fukar emberek képesek. (Mert hogy ez a legolcsóbb "temetés".)
Elsö válaszolónak: nem értek veled egyet, én azt szeretném, ha engem hamvasztanának és utánna szétszórnának, de nem egy meghatárzott helyen, hanem egyszerüen valahol a természetbe. Nem azért, mert olcsó, számomra nem pénz kérdése, hanem elvi okai vannak.
A temetökben a legtöbben nem a halottra gondolnak, hanem arra, hogy mit szólnak a szomszédk/ismerösök, ha nem minden van rendben.
Aznkivül már azt se értem, hogy a teme´tésböl miért kell egyeseknek üzletet csinálni, de az már végképp visszataszitó, hogy még utánna is éveken keresztül mindig csak azért kell fizetni, mert ott van egy valakid eltemetve, csinálni nem csinálnak semmit,de azért a markukat tartják. Természetesen nem mondom visznt, hgy nekem van igazam, mindenkinek magánügye.
A kérdezönek: nem tartom visszataszitónak, hogy a halott idövel elenyészik, ez a természetes.
A kérdés úgy szólt, hogy a mi kultúránk figyelembevételével! A magyar kultúrkörben, még a kereszténység előtt is mindig a földbe temetkezés volt a jellemző (ahogy a hunoknál, szkítáknál is). A koporsó, ha így jobban tetszik, és én is ezt fogom választani.
A hamvasztás indoárja (germán, római, stb.) szokás volt, én pedig nem vagyok egyik sem, hanem magyar vagyok.
23:17-es: a kérdést ha igy értelmezed,akkor nincs is értelme, akkor CSAK A KOPORSÓS jöhetne számitásba, de akkor meg mire lenne jó megkérdezni.
Én ugy értelmeztem, hogy aki ebben a kulturkörben kött fel, az mit tud elképzelni magának - csak a földbe temetést, vagy mást is, annak ellenére, hogy ez még szokatlan sokaknak.
Egyébként nem hiszem, hogy mindenben elutasitod, ami nem magyar, nem szeretem, ha valaki álszent módon magyarkodik, de közben az indogermánból azt azért használja, ami neki elönyös (pl. a komputer, az internet, hogy csak két olyat mindjak, amit biztos, hogy nem utasitasz el azért, mert nem magyar.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!