Szerintetek nem kéne jobban kiszűrni az idősebb vezetők közül azokat, akik már nem tudnak jól vezetni?
Félreértés ne essék, rengeteg olyan 60-70 éves van (pl mamám) aki tényleg iszonyat jól vezet.
Így tisztelet a kivételnek, tudom, hogy nem csak az idősek ilyenek, de többségében idősekkel találkoztam így.
Egyre többször botlok bele olyanokba, akik egyszerűen nem tudják tartani a forgalom sebességét, lassúak, ezért akik mögötte mennek, és nem tudnak előzni, azok idegesek, frusztráltak lesznek.
Múltkor egy papa kanyarodott be elém, amikor előzni akartam, majdnem neki mentem. Erre kiszállt, és leüvöltötte a fejem, hogy ő öreg, miért nem vagyok rá tekintettel (sietnem kellett, és nem akartam lakott területen kívül 55-60-nal döcögni mögötte), meg hogy hová siet mindenki, meg majdnem bele mentem, pedig ő nem is látta, hogy előzök éppen.
De nem ez az első eset. Autópályán is nagyon lassan közlekedik sok ilyen, és fel vannak háborodva, ha valaki meg próbálja őket megelőzni.
Én azt tapasztaltam, hogy az ilyenek többsége már nem tud azért sok mindenre egyszerre odafigyelni, így némelyik eléggé balesetveszélyesen vezet.
(Én elhiszem, hogy sok a veszélyes 18-20 éves is.)
Mi a véleményetek?
Vajon miért van az, hogy az ismerethiánnyal egyenesen arányos a vágyak kielégítésének maradéktalan igénye. Ha pedig ezt valaki (őszerinte) akadályozza, akkor húzzon el, akassza fel magát, de legalábbis vonuljon vissza. Nem várok választ, tudom. Mert ez ilyenek csak a követelőzést tanulták meg kiválóan, a többire nem telik. Közülük kerülnek ki azok, akik az autóból a gázpedált ismerik, és felháborodnak, mert nem mindenki eszerint viselkedik.
Igen, vannak, akik lassabban mennek, mert képesek felmérni a saját lehetőségeiket. Az idegesen hőbörgők viszont erre nem képesek, ők csak a saját igényeik korlátozását képesek érzékelni, de vezetni talán még kevésbé tudnak. Teljes mértékben egyetértek a #10-es válaszolóval, és ha az úton meg is teszem a balesetmentesség érdekében, itt nem tolerálom azokat, akik kizárólag saját igényeiket képesek látni, és felháborodnak, ha kiderül, hogy másnak is vannak.
Nem menőzök, és nem nézek le senkit, vmit nagyon félreértettetek.
Előzésnél csak annyit írtam, hogy voltam már olyan helyzetben, hogy nem lehetett egy kb 60-70 éves bácsit megelőzni, mert mindig jöttek szemből, a bácsi pedig lakott területen kívül kb 45-tel ment.
Nem én voltam ideges, hanem aki még előttem volt, és ő előtte volt a bácsi.
Én toleráns vagyok másokkal szemben, de ezt visszafele is elvárom. Oké, hogy ő ráér, de azt is megértem, hogy valaki siet. Sietni nem csak menőzésből lehet. Főleg amilyen türelmetlenek ma az emberek. Így meg egyes öregek kerülhetnek olyan konfliktusokba, amit nehezen tudnak kezelni.
Én az olyanokról beszélek, akik mindent ráfognak arra, hogy ők öregek. Ez viszont szerintem nagyon ronda dolog. Nem 1 olyan idős embert láttam már, aki jó hangosan, erősen káromkodva szidta a rendőröket, mert mi jogon büntetik meg őt, amikor nem csinált mást, mint "véletlen" belement 2 autóba.
Oké, hogy vannak ilyenbe fiatalok is, de ismerősöm kresz tanár a szomszédos városban, és ő mesélte, hogy nem 1 olyan idős(ebb) emberrel találkozott, aki mélységesen fel volt háborodva, hogy mi jogon küldik el őt kreszre, és vezetésre, csak azért mert öreg....és rengetegen közülük a felét sem érik el a kötelező pontszámnak. (vannak ilyen fiatalok is, tudom)
Kérdező, miközben korábbi véleményemet fenntartom, a #14-re azt mondhatom. Az ostobaság és önzés nem a fiatalok privilégiuma. Van belőlük bőven az idősebbek között is. A lényeg, hogy a totojázás bosszantó, de senki nem halt bele még. Az ideges, önző és erőszakos vezetésbe annál többen.
Ettől függetlenül, többféle lassú vezető van. Tapasztalatom szerint kisebb részük tényleg azért, mert ennyire telik tőle. Másik részük a tüchtig, ő mindig mindent pontosan betart, ha ésszerű, ha nem. A harmadik pedig a spórolós, úgy gondolja 60-nal a sztrádán is kevesebbet fogyaszt.
Az én kollégám 40 éves. A belső sávban halad 50 -el, és hiába púpőskódnak mögötte, nem megy ki a szélsőbe. Mit képzel az a nyikhaj mögötte? 50 a megengedett, és Ő annyival megy menjen Ő is annyival. Rendőrnek képzeli magát. Tehát ne korlátozd le a lassú vezetést az idősekre.
És sokszor a tapasztalatuk miatt nem is vezetnek balesetesen. Az a balesetet okozó, aki nem tudja kivárni , hogy meg tudja előzni.
Vedd egyszerű forgalmi akadálynak és várd ki, amíg megelőzheted, és akkor mehetsz 180 -al.
Az a baj, hogy ez ettől egy sokkal összetettebb probléma. Én erre pl írhatnám azt, hogy a a férfiaktól vegyék el a jogosítványt, vagy legalábbis minél gyakrabban kelljen frissíteni a gyakorlati tudásukat újabb és újabb vizsgával, mert az általános tapasztalatom - gyakori vezetőként:
ha lakott területen 50-el megyek, akkor ledudálnak, mert a király BMW-vel a 60 a minimum. Nőknél ilyet nem tapasztaltam még.
Dombon megállva piros lámpa végett a mögöttem lévő autó szó szerint a hátsómba áll, olyannyira, hogy egy centit nem gurulhatnék hátrébb induláskor, ha mégis, akkor ráfekszik - lakott területen - a dudára. Mindig megnézem, hogy ki áll mögöttem, nőt nem láttam még így viselkedni.
Az index nem ismerete is általánosan férfiakra jellemző, mikor nem merek bekanyarodni a körforgalomba, mert épp jön egy autó, akiről persze kiderül, hogy épp ki is kanyarodik, tehát kimehettem volna. Vagy egyszerűbb példa: este kutyát sétáltatok, járda nincs, az úton kell mennem egy lakóparkban. Sokszor előfordul, hogy a pázsiton várakozunk kutyámmal, míg végre kiderül, hogy a kedves sofőr mit is szándékozik, mert index nincs. Miből állna kirakni?
Múltkor ledudált egy autó azért, mert nem lassítottam le, mikor előzött. A helyzet a következő volt: lakott területen haladtam 50-el (nem kevesebbel), láttam, hogy mögöttem már nagyon a hátsómban van, direkt többször néztem, nem e indexel, jelezvén, hogy előzne. Aztán az első adandó alkalomnál kijött a szembe sávba (Nem jelzett) és ráfeküdt a dudára, tudtomra adva, hogy legszívesebben a torkom vágná el, amiért egyáltalán ki mertem jönni az útra.
A környékünkön van egy jellemző gyalogátkelő, lámpajelzéssel. Épp zöldre váltott, az emberek leléptek, mikor egy rendkívül sietős férfi ráfeküdvén a dudára keresztül hajtott a gyalogosokon. Szerencsére mindenki vissza tudott ugrani még időben. A sofőr férfi volt.
Na már most. Biztos vagyok abban is, hogy a férfi olvasóknak legalább ennyire idegesítő sztorijaik vannak női sofőrökkel kapcsolatban. Ahogy idősekkel, fiatalokkal, mozgássérültekkel, diplomásokkal, szakmunkásokkal is. Nem lehet csak így kiszűrni egy problémát és rájuk verni mindent, holott mindenki mindenhol hibázhat, korától, nemétől függetlenül.
A legszebb: ősztöl tavaszig kalapban, kesztyűben, szuzukiban..ezzel az összeállítással sikerül a szunnyadó fittipaldit elővarázsolni...
Hiába sportszuzuki, és megy mint a veszedelem, akkor is egy öreg majom ül benne, kalapban, tehát ha törik, ha szakad meg kell mutatni.. -jeleznek ugyan, hogy radar van, de ezt a kalapost még lehagyom, kerül amibe kerül!
Érdekes, kalap nélkül mindenki nyugodt, nem előz senki..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!