Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A férfiak nagy részéből...

A férfiak nagy részéből kihalt az udvarias viselkedés?

Figyelt kérdés

Budapesten élek és jövök-megyek minden nap. Elképesztő, hogy akár fiatal, akár idősebb "férfi"ról legyen is szó (az idézőjel azért, mert az ilyen típus nem érdemli meg a férfi jelzőt), túlnyomó többségét az jellemzi, ha bkv-val utazik, hogy átnéz az időseken, nőkön, kisgyerekeseken, várandósokon, inkább meredten bámul ki az ablakon, csak nehogy fel kelljen állnia 10-15 percre.

Ha tömeg van, lökdösődnek, erőszakosak, az a fontos, hogy ők tudjanak kapaszkodni, leülni, ablakhoz állni, nem veszik észre, vagyis nem akarják észrevenni a körülöttük lévő gyengébbeket.

Mégis milyen viselkedés ez? Hogy tudnak így tükörbe nézni? Egy igazi férfi nemhogy csak figyelmes, de előzékeny és sokkal de sokkal többet is kibír, minthogy állnia kelljen egy buszon.

2013. ápr. 24. 15:15
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Én azt mondom, hogy ez szimplán balkáni parasztmentalitás, nők-férfiak egyaránt ilyenek. Én mindig felengedek mindenkit magam előtt a buszra, persze én vagyok a nyomorék...szerintem meg hiába siet, nélkülem úgysem megy el a busz :D

Mit vársz a biodroidoktól? :D esznek-isznak-sz**nak-dolgoznak-alszanak meg isznak egy sört néha és ők tökéletesek.

2013. ápr. 24. 16:34
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
én azt bírom amikor végállomáson üres buszra kb mindenki tolakszik idős, fiatal nő, vagy férfi ... :D mintha az utolsó busz lenne amivel haza mehet,vagy mert azt hiszik nem tudnak leülni de kb az utolsók is letudnak szóval én nem is tudom xD minden esetre én mindig utolsók közt szállok fel mert viccesnek találom hogy egymás nyakába nyomorog a sok hülye.... udvariasságról annyit ha látom hogy egy öreg bácsi,néni vagy épp terhes nő csoszog mindenképp átadom a helyem, , azt különösen díjjazom hogyha mellettem akar leülni valaki és megkérdezi hogy szabad-e nem mintha azt mondanám hogy nem, mert mi a fenéért ne ülhetne le nem az enyém a busz, de ez is az udvariasság 1 formája hogy megkérdezi ! 20/F
2013. ápr. 24. 17:02
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Én általában átadom a helyem, de nem minden öreg akar leülni és ha nagy utas csere van nem szeretném ha abból állna az utazásom,hogy mint egy robot minden második embert megkérdezek,hogy óhajt e leülni.

Ha szólnak akkor azonnal átadom a helyet (persze a kérés az kérés legyen és ne parancs) ,de néma gyereknek anyja sem érti a szavát, így ha nem szól akkor azt gondolom,hogy jó neki állva is.

Terhes nővel még nem találkoztam, úgy hogy ülőhelyre lenne szüksége, de babakocsisokat rendszeresen lesegítek ha arról van szó.(általában kérés nélkül)

Viszont ha csak az az igazi férfi aki figyelmes, akkor az igazi nő pedig főz mos és takarít?!Aki pedig nem az nem érdemli meg a nő jelzőt?Mert akkor legközelebb azt mondom,hogy előbb csinálj nekem lecsót aztán átadom a helyem.

Szerintem nem így működik, de mindegy.

2013. ápr. 24. 17:22
 14/17 z o l i válasza:
100%

Kolompár Achillesz és a "# 13/13 17:22"-es válaszolóknak ment a zöld.

"Viszont ha csak az az igazi férfi aki figyelmes, akkor az igazi nő pedig főz mos és takarít?!Aki pedig nem az nem érdemli meg a nő jelzőt?Mert akkor legközelebb azt mondom,hogy előbb csinálj nekem lecsót aztán átadom a helyem.

Szerintem nem így működik, de mindegy." > tökéletes a meglátás.

A magam részéről pedig: Ha nincsenek "nők" kikkel szemben udvariasan lehetne viselkedni, akkor ez az etikai elvárás nem is tud megnyilvánulni. Tanácsolom, az ember magában keresse a hibát aztán a környezetében. Ugyanis az általad felvetett probléma közel sem szűkíthető a férfi nemre, de legalábbis fals hipotézis, még akkor is ha e középkori etikai igényed szeretnéd a XX.sz.-ban érvényre juttatni.

Ajánlom az alábbi video megtekintését 1:54-től

http://www.youtube.com/watch?v=K8oeFXyCqo4

(mely egy remek lengyel filmből egy részlet)

Tökéletes retorika... mi is az, hogy "férfi".

Mindezzel persze nem azt akarom mondani, hogy helyén való volna a bunkóság. De talán a nők is viselkedhetnének hölgyként, s akkor a férfiak is úrként fognak.

2013. ápr. 24. 18:01
 15/17 anonim ***** válasza:

Ez minden fiatalra jellemző, nem csak a fiúkra-férfiakra. Egy fiatal lány ugyanúgy nem adja át a helyet az időseknek.

Az van, hogy a mai fiatalok satnyák, inkább várnak 20 percet egy buszra, csak hogy ne kelljen 10 percet gyalogolni (és hamarabb odaértni), ha felszállnak a buszra, akkor is egyből a helyet keresik. Ez korjelenség, sajnos.

2013. ápr. 24. 18:49
 16/17 anonim ***** válasza:
63%
Igen valóban ilyen a hatalmas egyenlőség. Majd akkor lesz egyenlőség amikor a nők nem az irodákban fognak csücsülni hanem festeni, mázolni fognak akkor aztán visszasírnák a régi jó világot. Persze ha valaki felhozza nekik hogy a házimunka az ő dolguk lenne akkor fel vannak háborodva.
2013. ápr. 24. 20:06
 17/17 anonim ***** válasza:
Ez nem csak "férfi" kérdés,alapvetően figyelnünk kellene egymásra,férfiaknak,nőknek,gyerekeknek,időseknek egyaránt.És hozzáteszem,nem kihasználni a másikat,mert nem csak a férfiak tudnak erőszakosak,figyelmetlenek lenni.
2013. ápr. 27. 08:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!