Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A németeknek miért jó, ha...

A németeknek miért jó, ha megkülönböztetik magukat tartományonként?

Figyelt kérdés

Úgy értem:

A mai napig megkülönböztetik, hogy ki a szász, ki a bajor, ki a berlini, ki a türingiai stb.

Sokszor voltam Németországban, és ha egy vendéglőbe voltam pl, akkor "ő ott bajor" "ő szász"

Stb.

Német miatt (hochdeutsch...) azt hitték, hogy én osztrák vagyok, csak rejtegetem a dialektust....

Hogy hogy a németek a mai napig így megkülönböztetik egymást? Mert léteznek náluk pl szász viccek, bajor viccek, stb.

Hisz 1 ország ők....

2013. ápr. 10. 22:58
 1/2 anonim válasza:
az mond valamit,hogy hülyék?saját népüket mindig előrevalóbbnak tartják,bár nem sok különbség van köztük...
2013. ápr. 10. 23:29
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

1871-ig ők 27 vagy hány tartományra, hercegségre, fejedelemségre, meg nem tudom mire voltak osztva. Az rendben van, hogy németek, egy ország, de 1871 nem volt olyan nagyon régen, és az akkor élő nemzedék a régit szokta meg, ahogy a gyerekeikbe, unokáikba is egy picit bele lett ez nevelve. Ha 300 év múlva lesz még Németország, akkor ez a területi felosztottság már sokkal kevésbé lesz jellemző, mint most. Régen nálunk is voltak a tótok, meg a hajdúk, a jászok, stb... ma már nem különböztetjük meg, mert rég volt, hogy egybeolvadtak, nem is tudnánk megkülönböztetni, csak a települések neveiben érhetjük tetten ezeket a dolgokat.

Az Egyesült Királyság is egy egységállam, mégis (mi is) megkülönböztetünk angolokat, skótokat, íreket, wales-ieket (bár ez utóbbit mi kevésbé - ők sokkal inkább), igaz mind a négy külön országnak is tekintendő. A brit egyesülés sem volt olyan nagyon régen (1707 és 1801), ráadásul nem volt konfliktusmentes a legkevésbé sem, ezért is emlékeznek erre a mai napig (sokan lázadnak is ellene a mai napig).

Ez olyasmi, mint nálunk pl. régen, még a háború előtt Széchenyi utca volt az egyik utca, aztán átnevezték Lenin útnak, és egészen 1989-ig az volt. Utána visszakeresztelték Széchenyi útra. A háború előtt élő idősek Széchenyinek hívják, akárcsak a fiatalok többsége, de azok, akik Lenin útként ismerték meg gyerekkorukban, a mai napig így hívják, és sokszor azok gyerekei is, holott vagy nagyon kicsik voltak, vagy meg sem voltak még a névváltáskor. A mai 14 évesek gyerekei már nem fogják tudni, mi az a Lenin út, és nem is fogják úgy hívni (már ha valami oknál fogva nem lesz ismét az persze). De ez csak egy példa.

2013. ápr. 11. 02:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!