Miért van a magyaroknak ilyen szomorú himnusza? Más országokban vidám kis indulók.
Isten, áldd meg a magyart, --> ez egy kívánság, semmi szomorú nincs benne
Jó kedvvel, bőséggel, --> ez is kívánság, semmi szomorú nincs benne, pozitívumokat emleget
Nyújts feléje védő kart, --> ugyanez
Ha küzd ellenséggel; --> ugyanez
Bal sors akit régen tép, --> ez az első sor, ami negatívumot emleget, de a köv. sorban erre vonatkozóan egy pozitív tartalmú kérés fogalmazódik meg
Hozz rá víg esztendőt, --> ez is pozitív tartalmú kívánság
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!
Talán az utolsó két sor "szomorú", de ez is múlt időben van, és azt jelenti, hogy a nép már bűnhődött, most már legyen áldás, meg védő kar, meg víg esztendő.
Magát az eredeti szöveget is meg kellene nézni, nemcsak ismételgetni papagáj módjára azt a közhelyet, hogy "a magyar himnusz szomorú".
A hibás egyébként az előadásmód, ami mostanában divatos. Elnyújtva, lassan adják elő, holott zenetörténeti tény, hogy eredetileg gyorsabban, pattogósabban játszották a Himnuszt.
A legtöbb országban nem "vidám kis induló" a helyi himnusz, hanem vagy ugyanolyan ünnepélyes (ld. pl. a csehet vagy az izraelit), mint a magyar, vagy pedig kifejezetten agresszív (ld. a franciát). Egy csomó országnak katonai induló a himnusza (USA, Írország, Kína) vagy legalábbis valamilyen háborúhoz, konkrét harchoz kapcsolódik (Olaszország, Lengyelország). Nem vidámak, hanem harciasak. Biztos, hogy az jó? Nem biztos.
Nyilván valamennyire kifejezi persze a himnusz egy ország történelmét vagy kultúráját. Pl. a lengyel himnusz úgy kezdődik, hogy "Nem veszett el Lengyelország". A cseh meg úgy, hogy "Hol a hazám?". Tehát a nehezebb sorsú országokban a himnuszokban vannak ilyen hangulatok. Ez nem magyar sajátosság, bár tudom, hogy a divatos magyarellenes fikázásnak mindig is egyik kedvenc témája volt a "túl szomorú" himnusz.
Nem szomorú, hanem egy emelkedett hangvételű fohász, ima. A legtöbb nemzet himnusza nem is himnusz a műfaji értelemben, hanem induló.
Szerintem a legszebb a mi himnuszunk, úgy dallamával, mind szövegével.
Vidám kis indulók ?? Az olaszoké biztosan. Ha elég kíváncsi természetű vagy, fordítsd le az angol himnuszt. ( ne félj, nagyon egyszerű lesz ! ) Aztán rájössz, hogy a mi szomorkás, lassú ritmusú Himnuszunk szövegében sokkal "színesebb", mint nagyon sok a többiek közül !
Én otthon is felállok, ha a Magyar Himnuszt hallom tv - ben, vagy bárhol másutt.
Nos most biztosan nem leszek népszerű, de a véleményem a következő: egyszerűen olyan a magyar himnusz amilyen a magyar nép. Egy utálat, magának való, a múltban merengő haladni nem akaró, síró rívó népről beszélek. Nézd meg Kölcseyt, egy szerencsétlen fél nyomorék volt aki gyerekkorában elvesztette s szüleit, emellett tutira szétcikizték a fél szeme miatt ezeken a sajnálatos problémákon valószínűleg soha sem tudott felülemelkedni. Tegyük hozzá, sokan nem tudnánk. Nos egy ilyen lelkileg megreccsent ember alkotása lett a mi nemzeti himnuszunk, ami tükrözi a megalkotója és a magyar nép szerencsétlenségét.
Ha rajtam múlott volna a rendszerváltást, ami valójában soha nem történt meg, a Himnusz lecserélésével kezdtem volna, hogy éreztessem a magyarokkal, hogy holnap új nap virrad ránk: összefogunk, befejezzük a siránkozást, előre nézünk, új irányokat keresve előre haladunk, a múltat pedig elfelejtjük, mert a múltban merengés nem vezet sehová!
"Egy utálat, magának való, a múltban merengő haladni nem akaró, síró rívó népről beszélek."
A magyarok köpködése is rasszizmus, nemcsak a zsidó- vagy cigányellenesség, okostóni.
Okostóni??? Kösz szépen… Sejtettem hogy az igazság fájni fog, de hogy ennyire… Nézzetek körül, magatok körül egy kicsit figyelmesebben, esetleg időközönként olvassátok el a híreket, vagy nézzetek meg egy híradót!
De tudjátok mit, hallgassátok sokat a Himnuszt, és sajnálkozzatok, hogy milyen rossz volt, milyen rossz, és milyen rossz lesz a magyaroknak! Csak így tovább, jó úton haladtok, ti igazai magyarok, hogy Európa szívében létrejöjjön a huszonegyedik század buta, bólogató, koldusországa!
"De tudjátok mit, hallgassátok sokat a Himnuszt, és sajnálkozzatok, hogy milyen rossz volt, milyen rossz, és milyen rossz lesz a magyaroknak!"
Érdekes, szerintem nem rossz a magyaroknak, ezt csak a hozzád hasonlók képzelik.
Milyen nemzetiségű vagy különben? Esetleg SNS-párti szlovák?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!