Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a dohányzással kapcsolatos helyzetről?

Figyelt kérdés
Egy étterem teraszán egy huszonéves párocska vacsorázik. Az összes többi vendég a nemdohányzó zárt helyiségben tartózkodik. Bejön egy középkorú pár, leülnek a teraszon, és kérnek a pincértől egy hamutartót. Az azt válaszolja, máris hozza. Erre a fiatalabbik párocska férfitagja odamegy a másik kettőhöz, és megkéri őket, hogy ne gyújtsanak rá, hozzátéve, hogy ők 15-20 perc múlva úgyis indulnak.
2009. szept. 13. 17:39
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, persze kíváncsi lennék még több véleményre is :)

Látom, megoszlanak a vélemények. Még annyit tennék hozzá, hogy nem az érdekelne elsősorban, hogy egy ilyen kérésnek illek-e eleget tenni, hanem az, hogy illik-e egyáltalán ilyen kérést intézni valakihez hasonló körülmények között.

2009. szept. 13. 18:30
 12/24 anonim ***** válasza:
83%
18:23 - Nem én döntöm el, de ha szépen megkérik, akkor a reakciónak kulturáltnak kéne lennie. Attól, hogy van kijelölt hely, még nem parancsolhatja be a nemdohányzókat, ha ők nem a zenét akarják hallgatni, hanem egymást hallva beszélgetni, főleg, ha pár percen belül elmennek. De tudod, mit? Én még sose kértem szórakozóhelyen, étteremben dohányost, hogy menjen arrébb, mert nem volt rá okom, de ha lesz, akkor ezek után mindenkinél arra a problémámra fogok hivatkozni, ami sajnos valós, hogy sérült a bal szemem, és a füst miatt bekönnyezik, akár annyira is, hogy nem látok fél szemre, és az időmet ott szeretném eltölteni, ahova leültem, mert ott érzem jól magam (mondjuk a levegőn és nem bent a zajban), szóval arra az időre legyen szíves óvni a saját egészségét is.
2009. szept. 13. 18:31
 13/24 anonim ***** válasza:
92%

Kérdező, ez nem illem kérdése. Ha valakinek tényleg probléma, akkor igen, szóljon, persze szépen, és ha kell, azt is mondja el, miért kéri, ha látja, hogy eleve normális emberekkel van dolga, akkor lehet, hogy nem kell említeni az okot.

Sajnos vannak bunkó dohányosok is (nem mind az), de általában, ha szépen kérik az embereket, azért eleget tesznek ennek. Köztudott, hogy liftekben TILOS dohányozni, és nálunk van egy lakó, aki előszeretettel megszegi ezt a tiltást, legalábbis sokáig gyakran megszegte. Kikerült a liftbe az eleve kint lévő dohányozni tilos jelzésen kívül egy szöveg, hogy "egyeztessük a nemzetközi jelzéseket..." és hogy mit jelent az a tábla, és egy kérés, hogy mielőtt kedves dohányos lakótársak a liftbe belépnek, nyomják el a cigit. Egy idő után ez a liftbe gyakran dohányzó lakó (egy 50-es vagy 60-as nő) ha jön haza a munkából, nem száll be cigivel a liftbe, és ha más jön, előre engedi, míg elszívja a cigit. Valakivel így kell.

2009. szept. 13. 18:38
 14/24 anonim ***** válasza:
83%
Én attól vagyok rosszul, ha esik az eső, és a fedett villamosmegállóban rágyújt valaki!!! Persze arra a kis helyre bezsúfolódik 20 ember és ebből 1 gyújt rá, és mind a 21-en azt kell szívjuk :@ Undorító milyen intoleráns emberek vannak. A témához szólva, ez emberfüggő. Ha engem kérnének meg, én tiszteletben tartanám, lehet hogy terhes a nő, vagy akármi lehet. És engem is nagyon tud zavarni a füst, pedig én néha-néha rágyújtok.
2009. szept. 13. 18:56
 15/24 anonim ***** válasza:
63%

mindkét fél részéről van igazság...mert igen, a nemdohányzóknak miért kellene elviselniük a füstöt és még szépen meg is kérték a dohányzókat (amit nem mindenki tenne meg)

de az is igaz, hogy a dohányzó pár valószínüleg azért ült dohányzó részre, hogy tudjon dohányozni...és kint a levegőn nem is olyan zavaró a cigifüst, mint bent, mert eloszlik és egy cigi elszívása nem tart 15-20 percig, csak 5 percig, annyit meg kibírnak a nemdohányzók, nem?

ha viszont ennyire nem bírják, akkor meg tényleg üljenek a nemdohányzó részre...

2009. szept. 13. 20:15
 16/24 anonim ***** válasza:
89%

Egyébként valahogy úgy kellene megoldani a vendéglátó egységeknek, hogy a dohányzóknak is legyen egy jól szellőztetett elkerített hely BENT (mert hideg időben is van, aki beül, és akkor nem a teraszra), és a nemdohányzóknak is legyen egy füstmentes lehetőség KINT (mert jó időben az ember szeret a szabad levegő lenni, illetve nem mindenki a zenét akarja hallgatni).

Ahol van olyan konkurencia, aki ezt biztosítja, ott az ilyeneket nem biztosító helyektől el fognak ezért-azért pártolni a vendégek.

2009. szept. 13. 20:21
 17/24 anonim ***** válasza:
63%

nem is értem. a teraszon voltak, a szabadban, 5 méter távolságban???

lehet, hogy mindjárt felszólítom a szomszéd falut, hogy ne gyújtsanak már rá.

2009. szept. 14. 00:55
 18/24 anonim ***** válasza:
53%

Nem ugy szuletsz meg hogy dohanyzol, tehat "alapbol" a nemdohanyzas a normalis.Az hogy vannak emberek akik szeretik mergezni magukat ill. a kozvetlen kornyezetuket, ill. van ra penzuk, hat legyen, de nehogy mar a nemdohanyzoknak kelljen alkalmazkodniuk ehhez a gyomorforgato szokashoz.

Epp a multkor setaltam az utcan amikor egy hapi ragyujtott es a szel azzal a lendulettel a parazsat a mogotte setalo no babakocsijaba fujta a szel.

Hat en a no helyebe lekaptam volna a fejet az urgenek az tuti, pedig nincs gyerekem.

Es hanyok tole amikor 40en varunk egy jarmure es vkinek pont akkor kell ragyujtani de ugy am hogy mindenki azt szivja.A legtobbnek ha meg szolsz (kulturaltan) majdhogynem elkuld a halalba.

Nalunk (UK) minden zart terbol ki vannak tiltva (szorakozohelyek,stb) de sztem ha valaki dohanyzik is lehetne benne annyi hogy az utcan/megalloban syb nem gyujt ra mert a mogotte levoket zavarja.Anyam 30 eve dohanyzik de soha eleteben nem gyujtott ra kozteruleten max csak ha 50 meteres korzetben nem allt senki (olyan meg ritkan van) szoval nekem senki ne mondja hogy olyat nem lehet.

2009. szept. 14. 23:05
 19/24 A kérdező kommentje:
A helyszín egy étterem, aminek van dohányzó és nemdohányzó része. Erre vonatkozott a kérdésem. Vagyis: ha egy nemdohányzó a dohányzó részben ül le, ott vajon kérheti-e a dohányzás mellőzését?
2009. szept. 15. 01:54
 20/24 anonim ***** válasza:
68%
Ha az szabad tér, és nemdohányzó rész csak zárt van, akkor igen, kérheti. Mert az embernek joga van a szabad levegőn lenni, és nem zárhatják be csak azért, mert nem dohányzik.
2009. szept. 15. 09:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!