Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Letöltést hogyan ítélitek meg...

Letöltést hogyan ítélitek meg etikai szempontból?

Figyelt kérdés
Azon kívül,hogy lopásnak minősül, mi a véleményetek róla?

2013. febr. 19. 17:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Rém egyszerű a képlet. Mivel Magyarországon az átlagfizetés körülbelül annyi, mint 2 vagy 3 újonnan kijött játék ára, így egyértelmű, hogy nincs bűntudatom azért, mert letöltöm (lopok). Ha dúskálnék a pénzben, és unalmamban nem tudnám mire költeni, akkor elgondolkodnék rajta, hogy megvegyem. De addig.. nem.
2013. febr. 19. 20:45
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

"Háztartásonként számolva ez kb 2Mrd Forint lenne havonta.Okoznak ennyi kárt az illegális letöltők?"

Ha igaz, amit valaki írt akkor ez tulajdonképpen nem kár, de szerintem bőven, talán meg is haladja. (Nem akarok vitatkozni, vagy ilyesmi csak válaszoltam:))

A véleményemet kb. már elmondták itt az előzőek.

2013. febr. 19. 23:04
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Én, amíg tinédzser voltam, töltöttem le mindenfélét, és igenis arra fogtam, hogy ilyen arcpirítóan alacsony bérek, pénz mellett (sőt nekem zsebpénzem sem volt) van jogom hozzá... főleg a zenék terén, amikor még számonkénti letöltés sem volt pénzért, egy-egy dalért a fene akart megvenni egy egész CD-t, ha a többi szám nem tetszik.

Mára úgy vagyok vele, hogy látom, etikailag miért bűn (mert hiába keres pénzt esetlegesen a zenei előadó pl. interjúkkal, reklámokkal, és hiába érezzük azt, hogy a menedzserek zsebét tömjük, nem az előadóét, de ha az eladási adatok rosszak, akkor nem biztos, hogy kapnak újabb szerződést). De a lelkem mélyén megértem még mindig azt, aki csinálja. Örülnék, ha olyan lenne az átlagember anyagi helyzete hazánkban, hogy havi 1-2 CD, DVD vagy könyv megvásárlása nem jelentene súlyos anyagi problémákat. A jogtiszta egyéb szoftverekről nem is beszélve...

Most már amely CD-k tényleg kellenek, azokat megveszem, dalt már vagy 3 éve nem töltöttem le. Esetleg filmek tekintetében lehet mondani, hogy etikátlan vagyok, de ott is csak Youtube-ra feltöltött teljes filmeket nézek, tölteni nem töltöttem le, és nem is terjesztettem semmit. Könyvből is egyet töltöttem le nem hivatalos forrásból ingyen, azt sem mostanában.

2013. febr. 20. 01:38
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Én is lopásnak tartom, de ha őszinte vagyok magamhoz, akkor meg tudom érteni. Ha például van egy kamasz, aki rajong egy zenekarért, minden vágya egy CD tőlük, de nem tudja megvenni, ezért letölti a netről. Ennek a kamasznak az öröme szerintem többet ér, mint az a kár, amit a letöltéssel okozott. Ettől függetlenül ez nem fair a szerzőkkel szemben.
2013. febr. 20. 12:55
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

a lopás az, ha valakitől elveszel valamit. ez másolás. neki is van egy és lesz neked is.

és szerintem nem etikátlan letölteni.

2013. febr. 22. 00:13
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Ez "a letöltés lopás" csak egy kampány. Ha letöltesz egy jogvédett tartalmat, azzal a jogtulajdonosát tulajdo képpen nem fosztod meg semmitől. Hiszen ha nem töltöd le, az még nem garancia arra, hogy megvennéd. Sok dolog van, ami az embereknek - ha ingyen van - kell, de fizetni nem fizetnének érte. Eddig még csak !esetleges! bevétel kiesésről beszélhetünk. Hiszen esetleg megvennéd, de egyáltalán nem biztos (sőt valószínű, hogy nem). Akkor lenne hagyományos értelemben lopás, ha letöltés közben a jogtulajdonost megfosztanád a tulajdonától. Vagy a termékét a sajátodként értékesítenéd. Ezzel szándékosan megkárosítanád.

Ez "a letőltés szörnyű bűn és amúgy is szégyelld magad!" csak egy kampány, ami a bűntudatkeltésre épít.

A kizárólag saját célra történő letöltést én sem tartom etikusnak, de lopásnak semmiképpen sem.

Amúgy meg azért sem igazán lehet lopásnak nevezni, mert az adathordozók árába bele vannak kalkulálva a jogdíjak. A CD-k, DVD-k, merevlemezek, flash meghajtók mind-mind sokkal drágábbak, mert törvények előírják, hogy forgalmazáskor az árába be kell építeni különböző jogdíjkompenzációkat. Még ha te nem is tárolsz rajta soha semmi jogvédett tartalmat. Még el sem követtél semmit, de már feltételezik rólad, és már a büntetést is megkaptad. És akkor még ne is töltsd le, amiért tulajdon képpen már fizettél valahol, valamikor.

2013. febr. 23. 14:41
 17/20 anonim ***** válasza:
82%
Érdekes téma. Ha azt nézed a magán szemályek többsége nem eredeti verziójú oprendszert használ. MO-n nagyjából 4 millió gép lehet amin nem eredeti oprendeszer van. Ez 20 ezer forintjával számolva, - főleg, akik már több generáción keresztül használnak tört verziót, de most vegyünk csak egyet - Az 8 000 000 000 forint hirtelen. Mégsem jár a szoftver rendőrség házról házra. Gondoljuk tovább. Nem véletlen, hogy a májkroszoft a földön szinte kizárólagosan egyedül uralja az operációs rendszerek világát, így vele együtt mident amit ezek a gépek vezérelnek. Nekik nem céluk, hogy linuxot vagy egyebet használj, mert így akár minden egyes kattintásodat figyelni tudják. (Sőt meg is teszik) Mi történik ha gondolnak egyet és körbe küldenek egy kódot ami lebénítja az összes gépet ? Gondolj bele mi történne, ha miden májkroszoft rendszer behalna és hiába tennéd újra, ha felmennél a netre újra kinyiffanna. Gyakorlatilag lebéníthatnák a távközlést és még sok mást a földön. Én írhatok bármit, az is csak nekik kedvez. Egyrészt senki nem hisz nekem, másrészt pedig valószinüleg valahol megjelölnek, hogy milyen szinten jelentek veszélyt.
2013. márc. 7. 13:32
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem véletlen, hogy a komoly közüzemi és közszolgáltatói rendszerek általában linux alapúak.

Nem csak egy vagon pénzt spórolnak vele folyamatosan, de a biztonságot, a stabilitást és a célspecifikusság lehetőségét is magában hordozza. Például egy bank rendszer szerverein egészen biztos, hogy nem az ablakos oprendszert használják. És attól, hogy az ügyvezető kisasszony az üveg túloldalán windowson keresztül éri el a bank adatbázisait, még nem jelenti azt, hogy Gates barátunk egy csettintésre összeboríthatja az adott bank rendszerét. Egy metaforával élve: Attól, hogy az ablakot becsukják előtted, a világ még nem omlik össze mögötte.

Ez a "nem járunk utána a lopott oprendszereknek" egy hatalmas üzleti fogás. Hisz boldog-boldogtalan ezt használja, ezt szokja meg. Így erre a rendszerre írt szoftvereket fog majd beszerezni. És ezek után a szoftverek után a microsoftnak részesedése van.

És ha mérlegeljük a dolgot, akkor azt kapjuk, hogy buknak egyszeri nem egész 20000 Forintot felhasználónként, de a többszörösét nyerik vissza a rendszerükön futtatható szoftverek megvásárlása után. Ezzel uralják a piacot.

2013. márc. 7. 22:38
 19/20 anonim ***** válasza:
Tény, hogy a komoly rendszerek nem az ablakra alapooznak, de hiába van a banknak pénze, ha nem tudja a tranzakciókat levezetni, mert az ügyfelek a fiókokban is és ottonhról is az ablakon át kapcsolódnak fel. Egy ilyen esetleges bénítás után kétlem, hogy a pénz lenne a legfontosabb dolog az embereknek. Inkább, hogy jussanak élelemhez, mert az üzleti megrendelések java is ablakon keresztül történik.
2013. márc. 9. 13:51
 20/20 anonim válasza:

Véletlenül tudok róla, hogy ismert cégek is használnak kalóz módon beszerzett (munkájukhoz szükséges) szoftvereket.

Van, amit azért nem veszek meg, mert ha tönkremegy a hardver, újra ki kellene fizetni a szoftverre a kulcsot, ha újra akarnám telepíteni, és sokba kerül, de munka miatt muszáj ismernem.

Van, amit kifizetek, mert jó termék, és az ára is megfizethető.

Van, amit azért nem veszek meg, mert nem lehet megvenni (jellemzően filmek), tévé, mozi nem adja, boltban nincs, webáruházban nincs, letölthető fizetős nincs, egyedül így férek hozzá.

2014. dec. 10. 20:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!