Miért halnak ki a régi nevek?
Egyszerűen ezek most éppen nem divatosak. Én például csak idősebb Bélát, Györgyöt, Ferencet ismerek, ezek nekem ilyen "bácsis" nevek, ezért nehezen tudnám elképzelni, hogy a gyerekemet így nevezzem el. Mondjuk van a régen divatos nevek közül is olyan, ami tetszik (pl. a János), csak hát azt meg a párom vétózta meg, mert hogy öreges :)
Viszont simán el tudom képzelni, hogy majd a gyerekeim, vagy méginkább az unokáim számára a manapság divatos nevek lesznek az öregesek, mert tele lesz minden Noel bácsikkal és Zoé nénikkel, és majd akkor megint felkapják a számunkra öregesnek számító neveket, mert addigra ezek lesznek a különlegesek, ritkák.
De amúgy meg vannak olyan nevek is, amik régen is elterjedtek voltak, és ma is népszerűek, mint pl. női neveknél az Anna, vagy mostanában újra divatos a Sára is, meg a Rozáliának a különböző változatai, pl. a Róza, Rozina, pedig amikor én gyerek voltam, akkor csak Rozi nénik voltak, nem találkoztam soha egyetlen fiatal Rozival sem, most meg az ismeretségi körömben három Rozi is van, akik mostanában születtek.
Egyébként sem hinném, hogy a régi nevek kihalnának, mert azért most is sok család van, ahol él még az a szokás, hogy szülő, nagyszülő keresztnevét adják a gyereknek, ha nem is első, de legalább második névként.
Egyébként meg a régen annyira elterjedt nevek is valaha idegen névnek számítottak, csak ezek általában bibliai nevek voltak, akkoriban onnan volt szokás nevet választani, de ha megnézed, rengeteg volt a héber/görög/latin eredetű név.
Megnéztem ezeket a neveket a statisztikában. Péter 2011-ben a 8. leggyakoribb újszülött név volt (azaz valójában nagyon is gyakori név!).
László 19., Zoltán 22., András a 25., István 30., János 38., József 46., Sándor 50., Ferenc 54., Miklós 72., György 75.
Egyedül az Antal, ami nem szerepel a leggyakoribb 100 fiúnévben ezek között, de szerintem az régen sem volt túl gyakori. Sosem volt ilyen nevű osztálytársam, általánosban a tornatanáromat hívták így, most pedig 2 felnőttet ismerek ezzel a névvel (40-45 évesek). Vagy pl. a Géza, Béla, Jenő... stb. ezekről persze mindenki hallott, ismeri, de régen sem voltak a leggyakoribb nevek között.
Előtte 1-2 évben (2008-09-10) is kb. hasonló tendencia volt, mint amit írtam.
Szóval szerintem túlzás azt állítani, hogy kihalóban lennének ezek a nevek. Persze, kevesebben adják, mint mondjuk 50 éve, mert most már sokkal több név közül választanak a szülők, mint 1-2 generációval korábban. Ha valaki Sándor, akkor nem egyértelmű, hogy az első fiú is legyen Sándor, mert az apja, nagyapja, dédapja... stb. is az volt.
A gyerekeim bölcsijében Péter 3 van, Andris, Zoli is van 2-2, Miklós és István 1-1. Sógornőm kisfiának 2. neve József az apja után. Lackót ismerek még 1-et, a többi név ismeretségi körömben az 5 év alatti korosztályban nincs.
Minden korosztálynak megvannak a maga divatnevei. Amúgy jelenleg a külföldi extrém nevek mellett pont azok a régi, régies nevek a divatosak, amiket 20-30 éve nem tartottak "menőnek".
A Dániel, Márton, Gergely, Bálint nevek több évszázada ismertek Magyarországon, de hullámzik, hogy éppen sokan adják vagy kevesen. Mostanában nagyon népszerűek megint (hasonlókat lehetne lánynévben is említeni). Szerintem a nagyon kacifántos nevek lehet, hogy itt-ot felmerülnek, pl. mert egy híresség gyereke kapja, de ezek nem terjednek el tömegesen úgysem, lefutnak pár év alatt (pl. Benett, Miranda meg ilyesmik), vagy akár az Árven a Gyűrűk ura miatt.
Az én nagypapámat Barnabásnak hívják. Nekem ez egy régies név, biztosan nem adnám a gyerekemnek, közben meg azt tapasztalom, hogy egy csomó kisgyerek kapja ezt a nevet, én is ismerek 3-at is személyesen (2-3 évesek).
Máté, Bence szerintem is nagyon unalmasak már, de ha valakinek ez tetszik, engem nem zavar. Férjem Levente, és nagyon utálja, hogy a játszótéren minden 3. kisfiút így hívnak. Az ő idejében ez még ritka név volt.
Bármilyen nevet leidiótázni roppant nagy korlátoltságra vall.
Ismerős óvónő mesélte, hogy Kevin és Eduárd piszkálják Piroskát az oviban, mert "hülye neve" van, és különben is, az egy szín.
Minden korszaknak megvannak a maga mainstream nevei, divatosak, gyakoriak, elcsépeltek, és ugyanúgy megvannak a ritkaságok is.
Érdemes kicsit utánaolvasgatni nevek gyakoriságának változásának, már akit érdekel, engem például igen. Egy név előfordulásának száma hullámzó.
Valamikor az Apollónia a 12. leggyakoribb női név volt. "Naccságosasszonynak leánya született!" "Oszt' mi a neve, tán nem csak Apollónia?" "De, ippeg etanáta, uram. Mindön jánygyermeknek ez mán a neve."
Ma kétszer visszakérdezel a játszóházban, hogy hogy hívják a kis Apollóniát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!