Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért kell a vonatokon megkérd...

Miért kell a vonatokon megkérdezni, hogy szabad-e ez a hely, ha le szeretnénk ülni?

Figyelt kérdés

Természetesen nem a helyjegyes vonatokra értem, hanem az elővárosiakra. Én mindig is BKV-val utaztam, lévén hogy fővárosi vagyok, de mikor látogatóba megyek az egyik közeli városba, akkor mindig meglepődök, hogy az emberek megkérdezik, hogy leülhetnek-e az ülésekre.

Udvariatlanságnak számít, ha valaki nem teszi fel ezt a kérdést?

2012. nov. 22. 08:43
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem számít udvariatlanságnak, de sosem tudhatod, hogy már ott ül-e az egyik ismerőse, csak éppen felállt valamiért, és te nem láttad ezt, vagy esetleg a következő megállóban száll fel valaki melléje.
2012. nov. 22. 08:54
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy udvarias gesztus, tulajdonképpen azt kérdezed, hogy nem zavarnád-e, ha odaülnél mellé, viszont udvariatlanság lenne ilyenre azt válaszolni, hogy nem ülhetsz oda, amikor szabad a hely. Én fesztiválokon is megkérdezem, hogyha nincs szabad sörpad, hogy leülhetünk-e egy más társaság asztalához, ha csak ott van hely, mert ezt így illik. Valamilyen szinten belemászol az intim szférájába, beszélgetésébe. Pesten persze teljesen más a helyzet.
2012. nov. 22. 09:01
 3/8 anonim ***** válasza:
28%
Elvileg udvarias dolog, én mindenesetre képmutatásnak tartom, mert úgyis leülök oda, főleg egy tömött buszon, ahol az az egy darab hely van. Én is kifizettem a jegyet, úgyhogy miért ne ülhetnék le? Azt is utálom, ha tőlem kérdezgetik, főleg mikor zenét hallgatok, vegyem ki a fülhallgatót, hogy most mit akar.
2012. nov. 22. 09:14
 4/8 anonim ***** válasza:
61%

Simán udvariasság, íratlan etikett, én is mindig megkérdezem.

Aki nem kérdezi meg tőlem, arról általában megvan a véleményem.

2012. nov. 22. 09:14
 5/8 anonim ***** válasza:
59%

Egy terroristának csak ne legyen meg a véleménye :O

Amúgy a buszon is meg szokták kérdezni, pedig ott nincs retyó. Én buszon nem szoktam, csak ha oda van pakolva a cucca, így utalok rá finoman, hogy vegye el a szarjait.

2012. nov. 22. 09:37
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez kicsit ahhoz hasonlít, amikor egy kajáldában leülünk valaki aztalához. Egy vonaton persze nincs asztal, de mégis meg szokás kérdezni, mielőtt beülünk egy idegen közvetlen közelébe.

Azt mondjuk:

- Leülhetek?

- Persze.

Valójában azt jelenti:

- Bocsi, hogy megtöröm a magányodat, és egy idegennel kell osztoznod az intim szférádban.

- Semmi baj, már nem is vagy annyira idegen.

Ennyi. :)

2012. nov. 22. 10:11
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Sose tudhatod, hogy valakinek az utastársa elment e éppen wc-re, vagy sétálgatni. Ezért érdemes megkérdezni. Nah meg vannak olyan emberek, akik a másiknak foglalják a helyet, mert még nem ért oda. (Ezt én csak egyszer játszottam meg, amikor Húsvétkor 1 héttel előtte nem volt helyjegy a vonatokra, a gyorsvonat meg annyira tömve volt, hogy indulás előtt 1 órával tele volt, így páromnak foglaltam helyet)
2012. nov. 22. 10:17
 8/8 anonim ***** válasza:
Én nem szoktam megkérdezni, sőt ha nincs hely,más utasok ölébe ülök és máris családiasabb a légkor :)
2012. nov. 25. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!