Miért minősül becsmérlésnek a "cigányozás", mikor ez csupán egy etnikai hovatartozás megjelölése?
Szerintem a szövegkörnyezettől illetve beszédben a hangsúlyozástól és gesztikulálástól függ, hogy sértő e vagy sem.
Szerintem például önmagában a cigány szó nem lehet sértő. Aki így érzi az nincs igazán tisztában a szó jelentésével.
"nekem ott tanították, hogy nem szabad megnevezni a foglalkozások nemét, mert az nem elég liberális."
Ez igaz, egyre inkább az angol nyelvterületen kezd ez háttérbe szorulni. Nekem annak idején az actor/actress (színész/színésznő) példát hozták fel. Ma már sok színésznő színésznek mondja magát, hogy ne tegyen különbséget.
Amúgy a magyarozni is lehet pejoratív értelemben, pl. Romániában, egy soviniszta barom szájából.
De idehaza is volt egy zsidó, aki versében leszólta a magyarokat (holott magyar neve volt, és nem zsidó, na meg magyarul verselt, és nem héberül), tehát paradox volt a dolog.
Na de pl. egy olaszt is ledigózhat az ember, amiért ő megsértődhet.
Amúgy meg van olyan cigány, aki kikéri magának, hogy romának nevezzék, amikor ő cigány! Ha viszont valaki cigányozik, akkor általában hozzá szokott tenni egy negatív jelzőt is, és nemcsak azt mondja, hogy "Te cigány!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!