Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért minősül becsmérlésnek a...

Miért minősül becsmérlésnek a "cigányozás", mikor ez csupán egy etnikai hovatartozás megjelölése?

Figyelt kérdés
Például ha azt mondom hogy "te református", vagy "te kékszemű", vagy "te nő", érdekes módon az nem számít becsmérlőnek. pedig mind csak egy hovatartozást jelöl. akkor a cigányozás miért sértés rögtön? nem értem.

2012. okt. 30. 21:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
10/10, tudom, abban ott nem Ausztriára gondoltam, hanem jóval nyugatabbra. azért Ausztriában szerintem még több értelem van, mint mondjuk az USA-ban :D nekem ott tanították, hogy nem szabad megnevezni a foglalkozások nemét, mert az nem elég liberális.
2012. nov. 3. 20:45
 12/15 anonim válasza:

Szerintem a szövegkörnyezettől illetve beszédben a hangsúlyozástól és gesztikulálástól függ, hogy sértő e vagy sem.

Szerintem például önmagában a cigány szó nem lehet sértő. Aki így érzi az nincs igazán tisztában a szó jelentésével.

2013. febr. 6. 16:12
 13/15 anonim ***** válasza:

"nekem ott tanították, hogy nem szabad megnevezni a foglalkozások nemét, mert az nem elég liberális."

Ez igaz, egyre inkább az angol nyelvterületen kezd ez háttérbe szorulni. Nekem annak idején az actor/actress (színész/színésznő) példát hozták fel. Ma már sok színésznő színésznek mondja magát, hogy ne tegyen különbséget.

2013. febr. 6. 22:51
 14/15 anonim ***** válasza:

Amúgy a magyarozni is lehet pejoratív értelemben, pl. Romániában, egy soviniszta barom szájából.

De idehaza is volt egy zsidó, aki versében leszólta a magyarokat (holott magyar neve volt, és nem zsidó, na meg magyarul verselt, és nem héberül), tehát paradox volt a dolog.

Na de pl. egy olaszt is ledigózhat az ember, amiért ő megsértődhet.

Amúgy meg van olyan cigány, aki kikéri magának, hogy romának nevezzék, amikor ő cigány! Ha viszont valaki cigányozik, akkor általában hozzá szokott tenni egy negatív jelzőt is, és nemcsak azt mondja, hogy "Te cigány!"

2013. febr. 12. 17:45
 15/15 anonim válasza:
azért sértő,mert a cigány szót ma sokan pejoratív értelemben használják.
2013. nov. 2. 23:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!