Szervízdíj + Borravaló?
Nyugat európában sok helyen van benne a szervízdíj a számlában, és szerintem így korrekt, mert amúgy a számla végösszege az étel/ital árát tartalmazza, és nem a felszolgálás díját!
Aki pedig azt mondja hogy a felszolgálásért fizetést kap a pincér annak kívánok olyan kiszolgálást ahol kb elédb..sszák az ételt, nincs egy mosoly, nincs borajánlás, és magadnak töltögeted az üvegből. Mert ugye a borravalóval ezeket az "extrákat" fizetjük, a minimálbérért csak kijön az étel a konyhától az asztalig, az ital pedig a bárpulttól.
"egy bármixer"
találtam egy cikket:A szervizdíj nem borravaló!
Egyes külföldi országokban bevett gyakorlat, itthon pedig néhány éve terjedt el az úgynevezett szervizdíj, vagyis felszolgálási díj. Ezt a borravalóval azonosítják sokan – tévesen. A felszolgálási díj valójában a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámított külön díj. Ha a vállalkozás valamely termék forgalmazásával közvetlen összefüggésben nyújtott szolgáltatásáért külön díjat számít fel (így különösen a felszolgálási, szállítási, kiszállási díjat), a külön díjat a termék árának feltüntetésére vonatkozó szabályok szerint, az érintett termék árával együtt (ugyanazon árkiíráson vagy árjegyzéken) kell feltüntetni.
Fontos, hogy a felszolgálási díjat elkülönítetten fel kell tüntetni a fogyasztó részére adott számlán, nyugtán is.
De akkor, ahol nincs szervízdíj, miből fizetik a felszolgálás árát?
Sziasztok!
Az az igazság, hogy nagyon sokan nincsenek tisztába a dolgokkal.
Kétféle szervízdíj létezik(sajnos rossz rá ez a megnevezés).
Ha a számlát megnézed és plusz 10-11%-ot számítanak fel szervízdíjként az az igazi amit talán megkap a felszolgáló.
A második esetben úgy van feltüntetve, hogy az árak 10-11% szervízdíjat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy az árat nem emelik meg hanem abból elvesznek ennyi %-ot amit nem borravalóként kap a pincér hanem a fizetése egy részét teszi ki és ez azért bevett szokás a cégeknél mert ezután nem kell a munkáltatónak adózni.
Ja és igen a felszolgálók a borravalóból élnek!
Kedves kérdező ha a szervízdíj alapján szeretnéd eldönteni, hogy adsz-e borravalót akkor ez talán segít a döntésben.
Én gyorsétteremben dolgozom, baromira nem keresek sokat, mindenkit mosolyogva szolgálok ki és kedvesen (ez alapvető elvárás is, ha nem vagy kedves a vendéggel, minimum hogy szóvá teszik a vezetők, de hosszú távon az állásodba kerül) és nem kapok borravalót. Van, hogy a vendég adna, ilyenkor szépen megköszönöm és közlöm, hogy nem fogadhatom el. Ha otthagyja a pulton, akkor bedobom a jótékonysági perselybe. A kasszába is dobhatom, esetleg ha hiányom van, akkor az szépít rajta, de ha többlet van, az nem az enyém. Volt, hogy majdnem egy ezrest akart otthagyni a vendég. Hát ez van. A munkámért fizetést kapok, ezt vállaltam a szerződésemben.
Én épp ezért nem nagyon adok. Max ha tényleg elégedett vagyok a kiszolgálással. Mondjuk mi csak pizzát szoktunk rendelni.
De többet neki tuti nem adunk borravalót. Múltkor elszámoltuk a kajajegyet, mert közben volt némi variálás a rendeléssel és változott az ár. Majdnem egy ezressel többet adtunk, megszámolta és nem szólt egy szót sem. Később láttam a blokkon, hogy kevesebbet kellett fizetni. Nagyon mérges voltam (persze magamra is), mert ez kicsit sok így borravalónak, a mocsok meg nem szólt. Bezzeg ma az 50-est visszaadta ingerült elköszönés közben. Az kevés volt, az nem pénz neki. (Teszem hozzá, nem volt több készpénzem, csak annyi amit a kajajegyre rá tudtam fizetni plusz az 50-es)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!