Honnan ered a vastaps?
Hallottam és olvastam is neten említés szinten, hogy a kommunista időkben a pártgyűléseken így kellett tapsolni, mert könnyen kiszúrható volt, ha valaki nem tapsol.
Ezt el tudom képzelni, viszont korábban kialakult-e már, illetve külföldön szokás-e?
Itt olvasd el Bogárdi Mihály írását, (kb félúton van...) a kifejezés eredetéről, nagyon érdekes. A régebben használt színházi vasfüggönnyel van kapcsolatban.
Vasfüggöny választja el a civil és a színi világot
A színpaddal szemben ott a vörös bársonyba burkolózó, jelenleg üres – 502 férőhelyes – nézőtér. Akarva, akaratlanul lámpaláz kerít hatalmába minket, ennek ellenére nem feledkezünk meg a jó tanácsról, meghajolunk a színpadon.
Utánajártunk annak is, honnan ered a vastaps kifejezés. Amikor az előadás után összehúzzák a függönyt, leengedik ezt a falat is. Van rajta egy ajtó, és ha a közönség visszatapsolja a színészeket – azaz vastapsot kapnak – azon az ajtón keresztül lépnek újra a nézők elé. Innen a neve. De más okokból is szükség van erre az eszközre: ez egy olyan fal, amit a színpad és a nézőtér elválasztására használnak. Jelentősége akkor van, ha a színházban tűz üt ki, ilyenkor leeresztik a vasfüggönyt, ezzel pedig megakadályozzák, hogy a tűz egyik helyiségből a másikba terjedjen.
Remélem,segítettem!:)
üdv:Faint
Láttad a HKT-t (Holt Költők Társaságát)?
Ott is elmondják, hogy a csordaszellem ez, követni, beállni a sorba! Ez a tapssal sincs másképp. Erőt kell venni magán az embernek azért, hogy ne álljon be a sorba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!