Milyen ember az, akire azt mondják, hogy hippokrita?
Mit jelent a szó?
És hogy viselkedik, vagy milyen ember az akire ezt mondják?
Nem hipokrita?
Én eddig úgy tudtam.
És azért kérdezem a viselkedést, mert eddig csak gyerekes anyára hallottam, hogy ezt mondják, akinek kis gyereke van.
Megnéztem googlet, a hipokrita verziót is sokan használják, de a hipokratát is, én azt ismertem. Mindkettő helyes.
A jelentése az az amit írtam, attól még lehet hipokrata nőszemély valaki, hogy gyereke van, mert lehet azért mondják rá, hogy attól még h kicsi gyereke van, nem úgy viselkedik, mint egy anyuka. És akkor már is képmutató.
Semmi köze az angolhoz ennek a szónak, az angolok is a görögből vették át (latin, majd ófrancia-normann közvetítéssel).
A "hipokrita" kifejezés (így, egy p-vel, mert a hippo- előtag azt jelenti: ló-, lovakkal kapcsolatos), mint rengeteg más tudományos kifejezés, ugyanis a görög nyelvből származik. Eredeti alakja hüpokritész, ami a hüpokrinomai ('válaszolgatok', 'párbeszédet mondok' jelentésű) görög kifejezésből származik, és színészt, színjátszó embert jelentett. Következésképpen aki hipokrita, az megjátssza magát, színészkedik, álszent, képmutató módon viselkedik.
A "hipokrata" forma helytelen, és valószínűleg hiperkorrekció útján keletkezett (amikor valaki nem ismeri egy szó jelentését, eredetét, ezért megpróbálja általa ismert és értelmezhető formák alapján elferdíteni. A "-krita" és "-krata" utótag két teljesen különböző kifejezésből ered, és utóbbi uralmat, hatalmat jelent (vö: "demokrata" = 'a népuralom pártolója').
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!