Hogy kell helyesen mondani? Noelnak vagy Noelnek?
Figyelt kérdés
2008. ápr. 24. 11:45
2/9 anonim válasza:
Hangrendileg a Noel vegyes hangrendű, azaz általában mély hangrendű toldalék járul hozzá, tehát a standard szerint Noelnak lenne. De a hétköznapi beszédben, változik legjobban a nyelv, minden beszélő egyedi nyelvhazsnálattal bír, tehát ne lepődj meg, ha a Noelnek alakkal találkozol. s MIVEL MIND2RE van példa, ezért nem lehet eldönteni, hogy melyik a helyes! :) Szóval használd azt, amelyik jobban esik! :)
4/9 anonim válasza:
szerintem is "Noelnak" a helyes
mivel mélyhangrendű a szó (az e vegyeshangrendű!), így mélyhangrendű toldalék dukál hozzál
5/9 anonim válasza:
Én úgy mondanám, hogy Noelnek. Oké, hogy vegyes hangrendű, de a második szótag "e" hangzós, és ahhoz nekem furcsa a -nak toldalék. Lásd Ágnesnek-Ágnesnak. Amúgy egyik se helytelen, mondd ahogy jólesik.
6/9 anonim válasza:
Mindkettő helyes.
Magas hangrendű szóhoz magas hangrendű toldalék illik, mély hangrendű szóhoz mély hangrendű toldalék. Mivel a Noel vegyes hangrendű szó, így a nak és a nek toldalék is jó hozzá.
7/9 anonim válasza:
Nos, mindkettő helyes, de az etikett szerint, ilyen helyzetben mindig E-t használunk. Noelnek az elegánsabb.
Petranova
8/9 anonim válasza:
Noel-NEK. mégpedig azért, mert az utolsó magánhangzó e, azaz magas hangrendű, így a toldalkéknak is magas hangrendű. ha mély lenne az utolsó, pl. Anna, akkor Anná-NAK. Nem pedig Annánek, vagy pl. Ferenc-NEK, nem pedig Ferencnak
9/9 anonim válasza:
Ilyen szavaknál mindig az utolsó magánhangzó dönt vagyis az E betű az nem mély ezért Noelnek, ez tuti mert egyszer nyelvtanból ezért kaptam 5öst órán:D csak tipp volt de jó:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!