Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Titeket nem idegesít, amikor...

Titeket nem idegesít, amikor beszélgettek valakivel és az nem veszi le a napszemüvegét? Főleg fiataloknál látom ezt.

Figyelt kérdés

Engem marhára idegesít és biztos vagyok benne, hogy a fiatalok is ugyanúgy tudják, hogy ez flegmaság, csak nem érdekli őket. Szerintem nagy bunkóság nem a másik szemébe nézni, hanem álarc mögé bújni, nem egy napszemüveghez akarok beszélni. Nem véletlenül szokta az ember levenni, ha egy magasabb rangúval találkozik, mondjuk egy rendőrrel, közúti ellenőrzésnél, vagy egy tanárral szemben. Utálom ezt a flegmaságot.

A másik, ami idegesít, amikor két ember kezet fog és 1. nem néz az egyik a másik szemébe, 2. egyszerre hadarják el a nevüket, úgyhogy senki nem érti a másikét. Meg kell várni először, míg elmondja a másik.

Ti szoktatok ilyenekre figyelni? A szülők miért nem tanítják meg a gyerekeknek, hogy mi bunkóság és mi nem?

2012. máj. 13. 09:08
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
74%
Engem zavar. Nekem fontos a szemkontaktus.
2012. máj. 13. 09:17
 2/16 anonim ***** válasza:
59%

Zavar, igen. Emellett illetlenség, és minősíti a másik embert. Ugyanígy, ha fiúk/férfiak nem tudják, amikor egy lány/nő kezet nyújt nekik, és ők mondjuk épp ülnek, akkor ehhez illik legalább kicsit megemelkedni, ha nem is felállni. Sokszor, mikor bemutatnak valakinek, én nyújtom a kezem, ő meg odavet egy "csá"-t, és közben értetlenül néz a kezemre, amit nyújtok...

Ugyanígy idegesít az is, ha beszélek valakivel, és közben (akár csak fél fülében is) ott lóg a fülhallgató. Most zenét hallgat, vagy velem beszél? A kettőt egyszerre nem nagyon lehet... Az ilyeneknek szoktam mondani, hogy "Bocsánat, nem akartalak megzavarni.", és otthagyom.

Sajnos manapság tényleg nem nagyon adnak az illemre, pedig azért nem azt várom el, hogy kihúzzák nekem a széket, vagy előre engedjenek az ajtón, esetleg pont, ahova úgy illik, oda a fiú menjen be elsőnek... (ezek is alap dolgok lennének amúgy). Csak a köszönés és beszélgetés illemére gondolok itt, ami talán még alapabb, mint a többi...

2012. máj. 13. 09:27
 3/16 Tóth Bulcsú ***** válasza:

Az esetek többségében tény és való, hogy sokan divatból hordanak napszemüveget, és még zárt helyiségen belül se veszik le. De ha én az utcán találkozok valakivel, legyen az nő, férfi vagy öreg, és rohadtul a pofámba tűz a nap, csak azért se fogom levenni a szemüveget, mert az erős napfény árt a szemnek, meg sokkal gázabb, ha úgy hunyorgok, hogy majd kifolyik a könnyem.

A másik problémádról meg annyit, hogy ahogy írtad, egyszerre hadarják el a nevüket. Ez gyakran előfordul. Tény, hogy meg kell várni, míg először elmondja a másik a nevét. De hát itt pont ezt csinálta mind kettő. Mert az egyiknek a másik volt a másik, a másiknak meg az egyik volt a másik, így vagy mindketten kussban vannak, azt várva, hogy a másik mutatkozzon be előbb, vagy egyszerre mondják, egymás szavába vágva. Van, hogy az etikett bizonyos helyzetekben nem megvalósítható, vagy nem az előírást szerint.

Iskolában nem tanítják nekünk az etikettet, szülők meg jobbik esetben is csak az alapot szokták általában tovább adni.

2012. máj. 13. 09:56
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Engem nem idegesít a napszemüveg, pláne ha erősen süt a Nap, akkor hordja. Na persze azért ha bemegy valahova, vegye le.

A szemkontaktus számomra kicsit más. Sokan tényleg flegmaságból, bunkóságból nem néznek a másik szemébe, de vannak emberek, akiknek más áll a háttérben. Például ott vannak a félénkebb, szégyenlősebb emberek. Vagy vegyük az én esetemet, bár kicsit furcsán hangozhat. Beszédhibás vagyok, és gyakran, ha megakadok, akkor egyszerűen muszáj félrenéznem, hogy rendesen tudjak beszélni. Nem vagyok bunkó, szeretek a másik szemébe nézni, de nálam ez segít.

2012. máj. 13. 10:34
 5/16 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Én nem tudom levenni a napszemüvegemet, fényre sötétedő lencsém van.
2012. máj. 13. 11:05
 6/16 anonim ***** válasza:

Kedves Utolsó, nyilván nem erről az esetről van itt most szó, természetesen lehetnek olyan helyzetek, ami kivétel az illedelmességi szabályok alól is. (Pl. tudom, hogy akinek lézeres szemműtéte volt, annak tilos levenni a napszemüvegét még hónapokig utána kinn.)

Amiről itt a kérdésben (értelmezésem szerint) szó van, az az a helyzet, amikor egy tök sötét napszemüveg "mögé" bújuk az ember, indokolatlanul.

2012. máj. 13. 13:04
 7/16 anonim ***** válasza:
Hát az attól függ, mert ha az utcán beszélgettek, akkor nyilván azért van rajta a szemüveg, mert süt a nap, ha nem sütne, és le tudná venni, akkor nem tenné föl. Épületben valóban bunkóság, de oda amúgy is bunkóság úgy lépni. Mondjuk, van akinek érzékeny a szem, és azért hord olyat mindenhol, pl.: Presser Gábor színpadon, vagy néha Jon Bon Jovi, mert bántja a szemét a reflektor. Azért mondtam híres embereket, mert őket vélhetően mindenki ismeri.
2012. máj. 13. 16:19
 8/16 Andizsuzsi ***** válasza:
Kedves 6-os válaszoló! Én pont azért írtam ezt, mert a velem az utcán találkozó- vagy ha nemrég mentem be egy épületbe - nem tudja, hogy én nem vagyok bunkó, csak a szemüvegem "dolgozik".
2012. máj. 13. 19:53
 9/16 anonim ***** válasza:

6-os válaszoló vagyok.

Kedves Andizsuzsi!

Szerintem lehet azt tudni, hogy valaki bunkó, vagy más okból van rajta napszemüveg. Ezt azért az egyéb viselkedésből elég hamar le lehet szűrni, illetve, ha pl. valakinek oka van rá, hogy magán tartja, nyugodtan meg is említheti egy beszélgetés alkalmával, ha olyan a helyzet, pl.: "Ne haragudj, a napszemüveg azért van, mert..."

De ez sem rád vonatkozik, mert szerintem a tieden látszódnia kell, hogy nem egy (divat)napszemüvegről, hanem egy szemüvegről van szó.

Itt én a fenti hozzászólásommal egyértelműen azokra gondoltam, akik divatból, általában mostanában ilyen óriási, egész arcukat betöltő napszemüvegben császkálnak, ha indokolt, ha nem, és a világért nem vennék le, még egy bemutatkozás alkalmával sem.

2012. máj. 13. 20:55
 10/16 A kérdező kommentje:

Utolsó kimondta a lényeget. Természetesen nem arra gondolok, amikor valaki egészségügyi okokból hord napszemüveget.

Egyszerűen utálom, amikor találkozom valakivel a villamoson, és játssza a flegmát, nem esik le neki, hogy illene levennie a napszemüvegét. Mintha egy légyhez beszélnék. Ez valahol fölébe emelkedés a másiknak, hiszen a napszemüveges előnyt élvez azzal, hogy nem látható az arckifejezése. Mintha maszk lenne rajta. Más szóval: bunkóság.

2012. máj. 13. 21:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!