Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » A budapestiek miért hiszik...

A budapestiek miért hiszik azt hogy a vidékiek még a középkorban élnek?

Figyelt kérdés
Nyílván nem gondolom hogy minden pesti így gondolja és ezt a kérdést is direkt szántam ilyen durvának hogy szemléltesse azt a bosszantó pesti nagyképüséget ami eléggé irritáló. De a "parasztozó" pestieket szivesen elküldeném pl. Szegedre, Debrecenbe vagy Győrbe hogy lássák már meg hogy; jé... lám itt is ugyanolyan arcok, stílusok, öltönyös emberek, emos fiatalok vagy punkok vannak, itt is ugyanúgy vannak plázák és bevásárlóközpontok vagy paneldzsungelok, csak legfeljebb nem annyi. Nem mellesleg szerintem szerintem sok vidéki nagyváros közbiztonság és tisztaság terén ezerszer különb mint Budapest (lásd: Szeged, Szombathely vagy Győr). Abszolút nem helytálló a "vidékiezés" napjainkban, ez egy a szocreál korszakból vagy még inkább a háború előtti időkből ránk ragadt tipikus magyar agyrém. Külföldön szinte sehol nincs ekkora fővároscentrizmus, itt is szakítani kéne azzal hogy Budapest az "atyauristen".

2012. máj. 2. 23:59
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
Én budapesti vagyok, Győrt mondjuk szeretem, de a munkahelyem stb. a fővároshoz köt. Mondjuk Bp.-n a legfelháborítóbb a "Lágymányosi híd után már honvágya van", "pesti prolik vs. budaiak" jelenség. Személyes tapasztalataim szerint Bp. szép, jó stb., de Londonhoz, Párizshoz, Berlinhez, vagy Moszkvához képest azért feledhető hely (kivéve az olyan építészeti kuriózumokat mint az Országház, a New York Café, vagy a Gresham).
2012. aug. 24. 07:21
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
möntsönök ki a középkorbú, kedves történész professzorok.. vidéken ragadtam s a földesuram nem enged... tudom én hogy a városi levegő szabaddá tesz, de csak ha egy évet leélek valamelyik aluljáróba, ha elkapnak tudják nálunk vidéken pallosjog van:D
2012. okt. 17. 03:29
 13/13 anonim válasza:

Szeged, Szombathely, Győr, Debrecen...

Ezeket annyira nagyon vidéknek nem mondanám. Szeged az egyik legnagyobb város az országban.

A "középkor" jelzőket inkább a temérdek sok picike falu és picike városra érthetik... Megnyitod valahol az ország térképet és ránagyítassz valami helyre aminek a nevét csak akkor írja ki ha már közelre nagyítottál, nah akkor az egy elég kicsi hely... Arra valóban igaz lehet hogy nagyon korlátozott mindenre a lehetőség.

De az tény, hogy Szegedre mostanában sokat járok és meglepődtem hogy még így is hogy az egyik legnagyobb város, mennyivel kisebb nyüzsgés van a belvárosban, a fő útvonalakon. Pesten éjszaka ugyan annyira heringefektus van sokszor a villamoson mint nappali csúcsforgalomban, csak éppen a korosztály változik.

Meglepődtem hogy mennyire szép tiszta Szeged, Budapesthez képest. Mikor a szegedi ismerősöm feljött pestre (talán 2szer ha volt Pesten azelőtt), egyszerűen elképedt hogy mekkora tömegnyomor van itt Pesten, és mekkora nyüzsi, és mennyire piszkos, büdös, koszos a város...

Hazaérve pedig megértette, hogy miért mondtam folyton hogy mennyire kihaltnak tűnik náluk város...

Viszont szeged elég kicsi ahhoz hogy minden rendezvényről értesülj, és hihhetetlen, állandóan van valami városi program.

Nekem pl Szeged sokkal jobban tetszik mint Budapest, de minden pestre összpontosít, itt könnyebb megtalálni bármit.

Másik szegedi ismerős pl panaszkodott, hogy jofogás és társain alig lehet normális, szuper ajánlatokat találni ami nem pesti.

Szóval pesten sokkal könnyebb bármihez gyorsan hozzájutni. Pesten a nap 24órájában szuper jó a tömegközlekedés (bkk futárral és mobilnettel).

A ritkább jellegű étkező helyek /sportolási lehetőségekben is sok különböző választási lehetőség van, amikből vidéken örül az ember ha egyáltalán van. Sok a szabadidős programlehetőség. Mindenfélét ki lehet próbálni. Ha valamit meg lehet találni az országban akkor itt szinte biztos van.

Szóval míg Budapesten mindenből van legalább kicsi, addig vidéken egy helyen ennyi mindent nem lehet megtalálni. Ezért tűnik úgy a pestieknek, hogy Budapest a mindenek teteje. Mert ehhez képest vidéken úgy érzni, hogy alig van valami.

És úgy is hogy tudom ez nem igaz, még így sem akarnék én sem pesttől távol kerülni. Legfeljebb pest vonzáskörzetében gondolkoznék a jövőben, vagy pest külsőbb kerületeiben amit már fel se lehet ismerni hogy az is Budapestnek a része.

2018. jún. 4. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!