Hány éves korodban várod el, hogy ne tegezzenek le?
Szerintem a kor helyett/mellett sokkal inkább döntő a környezet és a szituáció.
Mondok egy példát: elég fura lenne, ha a bíróságon letegeznék egymást az emberek. Ott még akkor is magázódunk, ha egykorúak vagyunk. Kivételes esetben a folyosón esetleg még tegeződve beszélget az ember, de a tárgyalóteremben ilyesminek nincs helye.
Nyilván több ilyen helyzet is van, nekem most ez jutott eszembe, mert én ezt szoktam átélni.
Ugyanakkor, akár ha csak bemegyek egy boltba, ott egyáltalán nem várom el, hogy magázzanak (illetve önözennek, mivel a magázást utálom amúgy), szóval felőlem ott akár bárki letegezhet, nem fogok megsértődni.
"Én nem a méltóság és a tekintély, hanem a barátság és közvetlenség híve vagyok :)"
Ez tetszik! :)
A tegezés és magázás egyfajta bizalmi viszony megnyilvánulása és szemlélet kérdése. A tegezésnek bármilyen korban és mindkét nem között van létjogosultsága, de csak akkor, ha kölcsönösségen alapul, vagy a tisztelet kifejezett jeleként nyilvánul meg.
Normális tud lenni, hogy egy tanár tegezi az osztályát, akik őt magázzák, ha példaképpé tud válni. Normális, ha bármilyen korúak és neműek ebben egyeznek meg. És abnormális, ha az egyik fél nehezen viseli. Kulturáltsági mutató is, hogy ki hogyan teszi. Én például szeretek tegeződni, de nem szeretem, ha csak úgy letegeznek, viszont kihívásnak tartom, hogy egy (bármilyen korú) hölgyet indirekt módon rá tudjak venni, ajánlja fel a tegeződést.
ez nagyon érdekel.
hogyan tudod rávenni? zavarba hozod, hogy neki legyen kellemetlen, hogy nem tegeződtök? vagy udvarolsz?
18 éves lánykaként óvtak, hogy a nyugdíjba menő kolleginát nehogy ne tegezzem, mert ő 20 évesnek hiszi magát.
40 fölött már én is élvezem, hogy fiatalokkal tegeződöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!