Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Hogyan kell interjút készíteni?

Hogyan kell interjút készíteni?

Figyelt kérdés

Bár egyelőre csak amatőr szinten, de egy internetes művészeti portálnak írok cikkeket. Az önálló írásaimmal, kritikáimmal, tudósításokkal nincs gond, viszont az előrelépés érdekében kértek, jó lenne, ha interjúkat is készítenék különböző emberekkel, akik a portálunk művészeti ágának jeles képviselői. Késznek érzem magam rá, viszont még sose csináltam ilyet, így csak távolról tudom, eszik-e vagy isszák ezt a műfajt.

Feletteseimet nem szeretném erről kérdezni, így most itt próbálok érdeklődni, mik egy interjú írott és íratlan szabályai? Azon túl, hogy felveszem a kiszemelt "áldozatokkal" a kapcsolatot, nekem kell helyszínt választani, vagy majd ő megmondja, mikor és hol alkalmas neki? Illik-e valami nívósabb helyre egyeztetni és esetleg meghívni valamire az interjúalanyt? Vannak-e olyan jellegű kérdések, melyeket szokás mindenképpen föltenni? Diktafont illik-e vinni (bár esetemben diktafonnal nem rendelkezem, csak hangrögzítésre is képes mobiltelefonnal), vagy még most is a jegyzetelés kelt jobb benyomást? Amennyiben mélyinterjúnál jóval felszínesebb, de egy villáminterjúnál azért tartalmasabb terjedelemben gondolkodom, nagyjából mennyi az optimális kérdésszám, egyáltalán van-e ilyen megkötés, ha csak íratlan szabályként is? És ugye azt jól tudom, hogy publikálás előtt illik, sőt kell is egyeztetni az alannyal, hogy az általam véglegesnek szánt formában ő azt jóváhagyja-e?

Bocsánat, hogy ennyi extra kérdésem van, csak szeretnék igazán helytállni, senkinek se lenne jó, ha balul sülne el és sokat bénáznék, az nem vetne jó fényt a portálunkra sem, és talán az alany se vesz utána komolyan minket.

Köszönöm előre is a válaszokat!

2012. jan. 26. 21:52
 1/1 Tűz Madár válasza:

Huh, jól meg lett fogalmazva. Röviden és tömören a válasz, hogy olyan felszerelés kell, amilyet használsz, amilyen formában szeretnéd, hogy megjelenjen a riport, mondhatni, a cél szentesíti az eszközt. Nyilván nem a befutott emberekkel kezdenél, szóval nem szabhatják meg, hogy diktafonnal, kamerával, vagy egyéb hangtechnikai eszközzel készíts felvételt. A kezdő alanynál az a jó, hogy a kezdő újságírót, riportkészítőt is varázslónak hiszi. Elmondom a menetét, ami szerintem lenni szokott (mert már volt ilyen velem kapcsolatban is).

-Menedzselttel, vagy menedzserrel lefixálni az időpontot helyszínt, amit ők választanak, vagy közlik, hogy mindegy, és akkor te választhatsz. Mondjuk én hallottam már olyat, hogy bizonyos riporterek mindig ugyanott forgattak, mert ez volt az imidzs. De ez csak egy példa arra, hogy azt csinálsz, amit akarsz, a fantáziádra van bízva.

-Pontosan kell odaérni, mert várni nem szeretnek, ha hamar jön, akkor meg (általában nők esetén) még nincs kész.

-Előre meg kell keresni neten az interjúalanyt, hogy mik a rá jellemzők, videók, képek, más írások... ilyesmi, hogy tudj, minimum 6-7 kérdést összedobni róla. Sosem az a fontos, hogy te mit kérdeznél, hanem, hogy az emberek, akik majd olvassák, látják, mire kíváncsiak... sajnos.

-Ezek alapján elkészíteni az interjút. Diktafont, vagy hangrögzítő eszközt lehet vinni, sőt, érdemes, mert ha tartósan el leszel látva munkával, nem szeretnéd, ha bizonyos cikkeket kevernél, vagy nem emlékeznél fontos momentumokra, mert amit lejegyzetelsz a riport alapján akár kézzel, akár géppel, az csak egy támpont a kész szöveghez, amit rövidtávú memóriával lehet csinálni. Tehát, addig írd le akár piszkozatban, akár a kész szöveget amíg friss az élmény, tehát még aznap.

-Ha elkészül a szöveg, akkor igen, el kell küldeni az alanyhoz, vagy menedzseréhez, hogy megfelelő-e. Eztán ha úgy küldi vissza, hogy még hozzáír valamit, akkor ezt fogadjuk el. Ha belejavít a szövegbe, átjavít pár szakszót, azt is fogadjuk el, ha viszont olyan mértékben javít bele, hogy átír fejezeteket, akkor megsérti a cikk íróját, ezt nem szabad hagyni. Ilyenkor nem tudom, mi a pontos teendő, én azt csinálnám, hogy visszaírnék neki, hogy rendben, viszont közzéteszem azt, amit én csináltam. Mégis csak a te riportod, és nem az övé. Kockázatos, de így lehetsz valaki a szakmában.

Remélem minden kérdésedre válaszoltam és nem untattalak ezzel a rengeteg válasszal.

Tm.

2012. jan. 29. 11:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!