Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mobiltelefon hívásakor, ha...

Mobiltelefon hívásakor, ha kinyomással utasítják el a hívást, akkor kinek illik újrahívnia?

Figyelt kérdés

Ha keresek valakit, és kinyomják, illik újramegpróbálni, vagy meg kell várni míg az illető visszahív?

Ugyanígy, ha én nyomom ki a hívást, mert épp zavarna, akkor illik visszahívnom azt, aki hívott?

2011. nov. 8. 00:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha nagyon sürgős, és nem ér rá, és nem tudod megoldani másképp, akkor hívhatod újra. Viszont hogyha nem életbevágó, akkor illik megvárni, hogy ő hívjon vissza.

Ha pedig te nyomtad ki, természetesen első adandó alkalommal illik visszahívni.

2011. nov. 8. 00:13
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Előttem szólóval tökéletesen egyetértek.
2011. nov. 8. 01:27
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha az én hívásomat valaki kinyomja, az életben nem hívom újra, sem nem veszem fel, ha ő hív.

Ha nem alkalmas a hívás időpontja, mert tárgyaláson/órán/moziban/akárhol van, akkor ELŐTTE tegye némára, vagy kapcsolja ki. Akkor én úgy hallom, hogy kicsöng, csak nem veszi fel - nyilván nem alkalmas, de látja a számomat, így majd visszahív - vagy, ha ki van kapcsolva, akkor hagyok üzit vagy küldök egy sms-t és majd visszahív. De ha be van kapcsolva a telefonja, hallja, hogy csöng és kinyom, akkor 1. akkora paraszt, hogy nem fér bele az érdeklődési körömbe (mert nem tette némára vagy nem kapcsolta ki, amikor nem alkalmas az idő dumálni) 2. nem akar velem beszélni (tehát én sem vele)

Ez van, ahol olyan alapvető, mint a közlekedési kultúra. Csak Magyarországon még nincs.

2011. nov. 8. 05:46
 4/12 A kérdező kommentje:

Érdekes ez a telefonetika, hogy új illem alakul ki ilyen apró dolgokra is, mint egy telefonhívás elutasítása. Köszönöm mindhárom választ.

Igazán az első kettő a tiszta racionális megközelítés, a harmadik az érzelmi. Az érzelmi megközelítésnek az a veszélye, hogy bármi adódhat, ami miatt így utasítják el a hívást. De kétségtelen, hogy nagyon rosszul esik az embernek, hogy bekapcsolva tartja a telefont, de a gomb kinyomásával azt jelzi egyértelműen, hogy velem nem akar beszélni. Tehát más hívása valószínűleg alkalmas lenne.

Ma, ahogy "illik" az illető visszahívott, és elnézést kért a hívás elutasításáért.

2011. nov. 8. 09:55
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek az elsővel. Egyébként szerintem nem baj, ha az illetőt később próbáljuk újrahívni, mert lehet, hogy nem tud visszahívni minket (nincs pénz a telefonján). Ennek ellenére én szinte mindig jelzek, hogy láttam, hogy keresett, mi a baj. Ismerőseim között csak egy van aki erre is lusta, de szerintem ez mérhetetlen bunkóság...
2011. nov. 8. 13:53
 6/12 anonim ***** válasza:
45%

Harmadikkal marhára nem értek egyet.

Én pl. mindig lenémítom a mobilom, ha nem alkalmas, de attól még érzem, hogy rezeg a zsebemben.

Akkor minek hagyjam rezegni még perceken keresztül? Nem egyszerűbb, ha kinyomom? És akkor legalább a hívó is tudja, hogy nem csak nem hallottam meg, hogy csörög, hanem nem alkalmas.

Szerintem ez így logikus.

"Érdekes ez a telefonetika, hogy új illem alakul ki ilyen apró dolgokra is, mint egy telefonhívás elutasítása."

Szerintem nincs szó új illemről.

Pusztán a józan ész ezt diktálja.

Ha kinyomja, valószínűleg azért teszi, mert nem alkalmas neki. Akkor minek csesztesd, ha neked úgyis ráér?

Ha meg neked nem alkalmas és kinyomod, akkor meg logikus, hogy első adandó alkalommal visszahívod, mert csak volt oka, hogy felhívott.

Szerintem ez nem külön "telefonos etikett". Vagy az általános etikett része, vagy csak pusztán praktikus meggondolás.

"Ma, ahogy "illik" az illető visszahívott, és elnézést kért a hívás elutasításáért."

Persze. Általában ilyenkor, ha utólag visszahívod, akit kinyomtál, el szokták mondani, hogy "bocsi, de tárgyaláson/órán voltam", de szerintem azért sem kellene vérig sértődnie senkinek, ha szóba sem hozod. És nem is általános, hogy megsértődjenek miatta.

"Egyébként szerintem nem baj, ha az illetőt később próbáljuk újrahívni"

Később valóban nem.

Tehát ha kinyom és órák múlva sem hív vissza, akkor nincs benne semmi, ha újra megcsörgeted. Én csak azt mondom, hogy ha kinyomott, akkor biztos jó oka van rá és akkor értelmetlen rögtön újra hívni, majd megint és megint, amíg fel nem veszi, csak hogy elmondj neki egy olyan dolgot, amit akár másnap is ráérne.

De ha mondjuk délelőtt kinyom és estig sem hív vissza, akkor gond nélkül lehet próbálkozni újra. A másik is ember. Akár el is felejthette a dolgot.

"Ennek ellenére én szinte mindig jelzek, hogy láttam, hogy keresett, mi a baj."

Jogos. Ha olyanok a körülmények, akkor én is küldök SMS-t.

Egyetemista vagyok és előadásra lenémítom a mobilom, mert ugye égő lenne, ha megszólalna. Felvenni meg még égőbb. :D

De ugye egy előadáson vagyunk ötvenen, az nem zavar senkit, ha SMS-ezek. Ha épp nem valami olyan anyag van, amire nagyon oda kéne figyelni, akkor kinyomás után én pl. rögtön küldök egy SMS-t, hogy órán vagyok, de ha sürgős, írja SMS-ben.

2011. nov. 8. 14:43
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi észrevételeket, véleményeket a kérdéssel kapcsolatban, mindenkinek adtam plusszot, a válaszokból látszik, hogy mi az adott kérdésben az emberek által elfogadott szokásrend(ha nem akarjuk illemnek hívni).

Még egy kérdésem lenne mobiltelefonnal kapcsolatban:

Ha némán van a telefonom, és látom, hogy ismeretlen számról hívtak, akkor vissza illik hívni, vagy meg kell várni, amíg újra hív. (Az utóbbi időben számtalan valamit eladni akaró ügynököt hívtam már vissza.)

Mi a teendő, ha a föl nem vett szám ismert?(Itt is van egy új szokás, egyes ismerősök úgy keresnek telefonon, hogy csak rámcsörrentenek, és várják, hogy visszahívjam őket, úgymond R beszélgetést kezdeményeznek, azaz hívást az én költségemre.

2011. nov. 8. 20:45
 8/12 anonim ***** válasza:

5. vagyok (asszem:))

Szóval ha ismeretlen szám hív, akkor szerintem várhatsz pár órát, hátha megint próbál hívni! De ha látod, hogy mondjuk kétszer hívott már, akkor hívhatod rögtön,amint észreveszed ( ez nem kőbe vésett szabály, csak azt tudom elmondani amit én szoktam tenni ebben a helyzetben )

Ha azt veszem észre, hogy egy barátom csak kicsörget, akkor tudom, hogy milyen körülmények között szokott hívni, ennek függvényében döntök, hogy visszahívom-e. Szóval kb tudom, hogy ki az akinek van lehetősége amúgy hívni, de én költségeimen akar a semmiről dumálni vagy ki az aki kártyás, valószínűleg le van merülve, de valami fontosat akar mondani nekem...

2011. nov. 8. 22:01
 9/12 anonim ***** válasza:
45%

2.vagyok. Érdekes amit a 3. ír, hogy ő így megsértődik, ha kinyomnak egy mobilt. Én pld. rendszerint postán, vagy bankban járok úgy, hogy csöng, és a biztonsági őr rondán néz rám, naná, hogy kinyomom. Vagy mikor épp a gyerekorvos adja be a gyerekemnek az oltást, és akkor szólal meg. Ilyenkor nem udvariaskodom, hogy jaaaj, majd visszahívlak, hanem kinyomom, és utána természetesen visszahívom az illetőt. Nekem évek alatt még soha senki sem sértődött meg ezen, és én sem, ha nekem nyomja ki valaki. Soha nem tudhatod, hogy az illető épp hol van, és miért nem tudja felvenni.

Legjobb barátnőm pld. könyvelő, és ha ügyfél van nála (ami elég sűrű) akkor mindig kinyom, és visszahív.

Ha idegen szám keres, azt viszont én soha nem hívom vissza. Néha megnézem a tudakozóban, hogy ismerős-e? Ha az, akkor talán... ha nem ad ki hozzá nevet, vagy ismeretlen, és soha nem hívom vissza. Végül is nem én akarok tőle valamit :)

2011. nov. 8. 22:08
 10/12 anonim ***** válasza:

"Ha némán van a telefonom, és látom, hogy ismeretlen számról hívtak, akkor vissza illik hívni, vagy meg kell várni, amíg újra hív."

Erre nem tudok válaszolni.

Én valószínűleg nem hívnám vissza. Max. azután, hogy neten utána néztem, hogy kié a szám.

2011. nov. 8. 22:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!