Miért csak az Erdélyieket fogadják el magyaroknak?
Tudom, fura a kérdés, de megmagyarázom. Vajdasági vagyok, négy éve magyar állampolgár. Sokszor érzem azt, hogy ha a Trianoni határokról beszélnek, akkor csak Erdély a téma. Ha előadás van a határon kívüli magyarokról, nagy részben csak Erdélyről beszélnek. Illetve volt néhány eset, amikor szóba került a származás, és rögtön kérdezték, hogy ROMÁNIA melyik részéről származom. Ha pedig megmondtam, hogy Vajdasági magyar vagyok, úgy éreztem, hogy inkább néznek egy magyarul beszélő szerbnek, mint magyarnak.
Miért csak Erdéllyel foglalkoznak a magyarok? Mert nagyobb terület? Vagy mert valamivel gazdagabb?
Szerintem azért gondol mindenki Erdélyre,mert az a legvalószínübb,hogy onnan jön valaki, hiszen ott élnek a legtöbben.
Én nem gondolom,hogy egy felvidéki, vagy kárpátaljai, vagy vajdaságira másképp néznének mint az erdélyire. Lehet, hogy gyakran kérdezték meg tőled, hogy erdélyi vagy-e ésmost már túlérzékeny vagy rá.
Egyrészt Erdélyben él számszerűen a több magyar.
Másrészt a rendszerváltás óta Tőkés vezetésével állandóan háborognak a románok ellen. Ha Orbán elmegy uszítani hozzájuk, lesik minden szavát.
A vajdasági,felvidéki magyarokra ez a hőbörgés nem jellemző.
A sok ostoba pedig arra figyel,akinek a legnagyobb a hangja.
Személy szerint jobban szeretem a vajdaságiakat,mint az erdélyieket. Közülük nagyon kevés,aki nem önző és nem szemtelen. Legalábbis azok között,akik átköltöztek a környékünkre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!