Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Kinek van igaza? Várakozók az...

Kinek van igaza? Várakozók az orvosi rendelőben.

Figyelt kérdés

Kíváncsi vagyok, mit gondoltok, kinek van igaza ilyen helyzetben.

Adott egy háziorvosi rendelő, aminek az ajtajára ki van írva, hogy a kismamákat soron kívül fogadják. A folyosón ülnek vagy huszan. Megérkezik egy fiatal nő egy másfél év körüli gyerekkel, és szól, hogy bemenne, mert várandós. De ez nem látszik rajta. A kint ülők felháborodnak, hogy várnak már órák óta, és nem engedik be, ő meg nem erőszakoskodik. A gyereke szépen eljátszik a folyosón, amíg sorra nem kerülnek, bár néha kicsit hangos.

Ilyenkor kinek van igaza? Szerinted igazságos, hogy előre veszik a kismamákat? És ha nem lehet róla megállapítani, feltételeznéd, hogy nem mond igazat? Vagy az lenne az alap, hogy aki gyerekkel megy, azt automatikusan előre engedjük? (Munkaidőben van a rendelés, nem minden apuka tud folyton szabit kivenni ilyen esetekre.)

2011. szept. 23. 13:19
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy ahova én járok, ott biztosan így is van, ahogy leírtad, Kérdező.

Mert mikor egyszer mentem a dokihoz, ott volt egy pár kismama is. Őket mind egy időpontra hívhatták gondolom, mert még utánam is érkezett egy vagy kettő. Aztán egymás után hívták be őket, de voltak, akiket egyszerre, hiába pl. utánam érkeztek. Szóval furcsa volt az a kismamadömping. :) Ezért tuti, hogy előre tájékoztatták őket, mikor menjenek.

Amúgy meg nem kellett volna bejelentened a várakozóknak, hogy kismama vagy! Nekik semmi közük hozzá.

Akinek köze van hozzá az az orvos és az asszisztens.

Neked nem kell ezt közölni a többiekkel, hogy miért jöttél, stb. Mikor kinyílik az ajtó, mondd legközelebb az asszisztensnek, hogy: kismama vagyok.

Ő majd tudni fogja, mi a dolga, és nyilván behív soron kívül.

Nem a többi beteg fogja eldönteni, hogy a kiírás ellenére neked várakoznod kell, hanem a nővér meg az orvos határozza meg, hogy mikor mehetsz be.

2011. szept. 23. 14:03
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Én is úgy gondolom, hogy egyrészt nem a várakozók dolga eldönteni, másrészt viszont igenis egy kismamát előre kell engedni. Könnyen előfordulhat olyan beteg a váróban, aki megfertőzheti a kismamát, ami talán nem is rajta, hanem a babán jön majd ki.

Az, hogy gyerekkel van, szerintem nem releváns a kérdés szempontjából, egy ügyes anyuka el tudja szórakoztatni a gyereket, ha egy órát kell is várni.

Mindenesetre talán legközelebbre valóban jobb megoldás, hogy kérj időpontot, így nem kell várnod, és a betegekkel sem kell hadakoznod, mert az asszisztens behív és kész.

2011. szept. 23. 14:14
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
A kismamak nem csak akarmi sz.rt elkaphatnak, hanem kenyelmetlenebb varniuk, ulniuk, allniuk, le-fel setalgatni. Na meg, tisztelet is elore engedni oket. Lehet hogy egy "ugyes" anyuka eltudja szorakoztatni meg egy oran keresztul is a gyereket, de melyik beteg kivancsi a vonatozasra, jatek kocsi ide-oda tologatasara, meg hogy "mikor megyunk mar anya?" kerdes feltevesere vagy 100-szor? Legjobb ha minden beteg bejelentesre menne, igy csak minimum varakozas lenne.
2011. szept. 23. 14:18
 14/19 anonim ***** válasza:
82%

Bírom már a sok "okos beteget", akik ránézésre el tudják dönteni a másik betegről, hogy "nincs is semmi baja" (biztosan magukból indulnak ki...)

Engem sem akartak előreengedni a belgyógyászaton, mégis onnan vitt el a mentő az orruk elől két ízben is, de ők látták, hogy nekem semmi bajom. A mentős már a váróban bekötötte az infúziót, és hordágyon vittek el. De a sok okos receptre váró az tudja...

Kismamának: a bazári majom közönségnek semmi köze ahhoz, hogy neked mi a bajod. (Terhes vagy) Nem rájuk tartozik.

Ha az a szabály, hogy a kismamát előreveszik, akkor az a szabály. Ezt tudomásul kell venni, és nem azt firtatni, hogy miért. A gasztroszkópián is előrevesznek bizonyos betegeket, mert mondjuk 3 napja vérzik a gyomra, aki meg szimplán beutalóval jött, annak nem, és csak annyit lát a birkája, hogy "de jó már a csókosnak", mert elé furakszik.

Hihetetlen az emberi szűklátókörűség!

2011. szept. 23. 14:40
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Én utáltam kismama koromban ilyen helyre menni. Ott krákognak, ki tudja, melyiknek van valami olyan fertőző betegsége, ami árthat a babának, szóval én próbáltam a rendelés legelején vagy legvégén odamenni, mikor kellett mennem. De szerintem nincs ebben semmi gáz, ha valaki terhes, menjen be soron kívül.
2011. szept. 23. 14:43
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Bár kicsit más, de velem leállt veszekedni egy öreg néni a múlt télen, amikor időpontra mentem, és emiatt őelőtte mentem be úgy, hogy abban a percben érkeztem. Mert "a fiatalok ráérnek", "a fiatalok nem is betegek igazán, csak iskolába nem akarnak menni". Akkor volt az, hogy kapaszkodnom kellett a fogasba, mert tiszta láz voltam, akkor volt, hogy igen, kértem időpontot, mert piszkosul rosszul éreztem magam, és semmi kedvem nem volt várakozni még a sok egyéb bajos beteg között. De én voltam a pimasz fiatal, aki képes elépofátlankodni egy idős néni elé, aki már fél órája itt ül, mikor tudja, mikortól van rendelés. Szerintem nekem volt igazam.
2011. szept. 23. 15:34
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Megértem a kismamát, de megértem a várakozókat is. Egy kismama előre engedése szerintem, mindenkinek belefér, de amikor 4-5 kismamával meghosszabbodik a bejutás, akkor megértem a várakozókat is. A várakozókat gyakran egyébként is felidegesítik a „csak receptet iratok” dumával eléd tolakodók, mert ilyenkor tapasztaljuk, hogy a recept felírása addig tart, mint egy vizsgálat.

Egyszerű a megoldás. A rendelési időszakban határozza meg az orvos a kismamák fogadásának idejét. Például az első óra. A recept felíratást meg lehet oldani, hogy az orvos előre elkészíti, majd az asszisztens kiosztja. Ennyi...

De nálunk Magyarországon marhára nem megy a szervezés...

2011. szept. 23. 16:26
 18/19 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem felháborító, hogy nem engedtek előre, és az is, hogy itt is vannak, akik ezt tartják természetesnek. Az eü. szempontokon túl szerintem a férfi lovagiasság meg a női szolidaritás is ezt kívánná - de úgy látszik, a mai Mo.-on ezek alig ismert, elavult dolgok... :-/
2011. szept. 23. 17:17
 19/19 anonim ***** válasza:

Ne az emberekre haragudj. Ha a női lovagiasság szerint működne, akkor soha nem jutnának be az orvoshoz, hiszen minden új hölgy eggyel növelné az előtte várakozókat. Persze ez nem teljesen az az eset, mert kismamáról van szó. Némi szervezéssel megoldható lenne a helyzet, ami az orvos dolga lenne. De ahogy mindenki ismeri, nekünk magyaroknak nem nagyon megy a szervezés.

Ha nagyon mélyre akarunk ásni az okokban, akkor mondhatjuk azt is, hogy a nők maguknak köszönhetik a lovagiasság kihalását, ugyanis egyenjogúságot akartak. Hát, ez az. Előtte az volt a szokás, hogy a nők háztartást vezettek, illetve gyermeket neveltek - az apa meg előteremtette az anyagiakat. Megszokott dolog volt, hogy az asszonyok „háztartásbeliek”. Elkezdtek harcolni az egyenjogúságért. Dolgozni, illetve a férfiakkal azonos jogokat akartak. Megkapták a karrierépítés lehetőséget, melynek következtében dolgozhattak. Mára néhány dologtól eltekintve mindenben megkapták az azonos jogokat, és pontosan ez az egyenjogúság eredményezi, hogy a nőkre ugyanúgy tekintenek, mint egy férfira. Vagyis, egyre természetesebb, hogy egy nő éppúgy kinyithatja magának az ajtót, vagy álldogálhat a buszon. Szerintem, ez a probléma gyökere, bár nem is tudom, mennyire nevezhetjük problémának, ugyanis az egyenjogúság ezt jelenti.

Ezzel persze nem mondom, hogy ez a hozzáállás természetes egyetlen kismama esetén, de ha például az orvos behív egyszerre több kismamát (ahogy írta valaki példaként), akkor az már nincs helyén, hogy ott várakoznak órákat a betegek. Ezt némi szervezéssel meg lehetne oldani. Ültem én már 40 fokos lázzal orvosnál - örökkévalóságnak tűnt az idő. Hidd el, ilyen esetben nem mindegy, hogy 5-en vannak előtted, majd jön eléd még 5 ember.

Erre az orvosnak kellene egy olyan megoldást kitalálni, hogy mindenkinek jó legyen.

2011. szept. 25. 08:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!