Miért nem koccintanak a magyarok a sörrel?
Figyelt kérdés
2011. júl. 16. 15:38
1/11 anonim válasza:
Mert a hagyományok szerint a sörrel az osztrákok koccintottak, 1848-49 után, hogy sikerült a magyarok ellen tenniük (ld. forradalom és szabadságharc meghiúsítása, bebörtönzések, csaták, stb.).
2/11 anonim válasza:
Ha jól tudom, konkrétan a tizenhárom aradi vértanú kivégzését ünnepelték egy kisebb sörfesztivállal, csoportos sörrel koccintással.
3/11 anonim válasza:
A legenda szerint így tisztelgünk az Aradon kivégzett 13 honvéd tábornok emléke előtt. A mendemonda szerint 1849. október 6-án, a 13 vértanú kivégzése után a megtorlásokat irányító Julius Jakob Haynau báró és társai sörrel koccintottak az osztrák győzelemre. Eleink pedig megfogadták, hogy ettől a naptól kezdve nem koccintanak sörrel. Szerintünk szerint nem az a fontos, hogy mennyi a történet valóságalapja, hanem az, hogy a sörrel nem koccintás a folklór részévé vált. Ha ez a szép szokás úgymond divatjamúlttá válna, az aradi vértanúk össznépi emlékezete szenvedne károkat.
4/11 anonim válasza:
Az előzőt kiegészítve.Nekem mostanában feltűnt, hogy a környezetemben rendszeresen feltűnt a következő.
Két férfi kötül az egyik sört emelt koccintásra, a másik mondta azzal nem, majd aki sörrel akart azt mondta;"Már lehet"És akkor a másik is.Vagy volt, hogy visszakérdezett, "már eltelt?".
Ezt különböző személyektől láttam, tehát nem csak az egyik csinálta.
Ekkor kérdeztem meg a barátomat, hogy mi telt el?(Mert az osztrákokat én is tudtam)Azt mondta, hogy a 150 év.Eddig nem lehett.De azt nem tudta megmondani, hogy miért 150.Szóval mivel többen tudták úgy hogy csak addig nem, de azt senki nem tudta megmondani, hogy 150, így én is úgy vagyok vele, hogy értem is meg nem.Remélem itt majd valaki megmondja:)
5/11 anonim válasza:
mi is szoktunk koccintani, már letelt a 150 év:)
6/11 anonim válasza:
Én is 150 évről tudok, ez már letelt, így lehet koccintani sörrel.
7/11 anonim válasza:
"Vesszen Haynau!" Koccint. Iszik.
8/11 anonim válasza:
Azért terjedt el a 150 éves mese, hogy "elfeledkezzünk" az aradi 13-ról, és a nemzeti büszkeségünkről. Véleményem szerint ne tegyük!
9/11 anonim válasza:
mi koccintunk mindennel:)a koccintas lenyege szerintem a kolcsonos tisztelet.ha valakivel koccintasz mindig nezz a szemebe!ugy illik.szerintem
10/11 lacimágus69 válasza:
Én úgy tudom , hogy nem sörrel hanem pezsgővel koccintottak csak valahogy valamiért a sőr terjedt el az utókornak tévesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!