Hogyan köszöntök? Csak nekem van bajom a magyar köszönések kínálatával?
Mit lehet köszönni a jó napoton kívül? Engem annyira zavar, hogy nincs más, csak ez. Ha üzletben, postán, akárhol vadidegennek köszönöm, az még oké.
Viszont amikor olyannak kell köszönnöm, akivel beszélőviszonyban vagyok, nem is túl idős (főleg nőknél), akkor olyan hülyén hangzik a jó napot. (A csókolom meg még jobban, persze, azt nem is használom, csak idős néniknek köszönök úgy)
A szép napot! szerintem aranyos, főleg ha őszinte kedvességgel mondják.
A Kívánok! szerintem megosztó, van akit nem zavar, de pl. ismertem olyat akit ez irritált és állandóan visszakérdezett, hogy "Na és mit? Jó napot vagy hígfosást?"
Igen, ez igaz, hogy a "jó napot kívánok" sokkal szebb, viszont még hivatalosabb.
de amúgy tényleg sokszor az is probléma, hogy nem tudhatod, a másik mit vár el.
pl. a mamám nem örül neki, ha egy fiatal lány jó napotot köszön neki, a csókolomot várja el. Az épületben ahol lakom kezdetben csókolommal köszöntem az egyik idős néninek, ő meg mindig nagyon kimérten "jó napot kívánok"-kal válaszolt, azóta én is úgy köszönök neki, lehet, hogy sértőnek érezte a csókolomot.
ki tudja, hogy van ez...
egy régi tanárom meg kikérte magának, hogy ne mondjuk neki, hogy "maga", hanem csak azt, hogy ön, mert a maga az illetlen. és azért ez is személyfüggő, hogy ki minek érzi
mondjuk ez már más téma...
Kiegészítem.
Szerintem a kialakult sokféle köszönés már természetesnek kínálja a saját megfogalmazásokat.
Bárkinek kívánhatunk bármi jót, ha szívből kívánjuk, és mosolyogva tesszük.
Amikre FIGYELNI kell:
Ha egy üdvözlêst lerövidítünk, akkor már idősebbeknek, köztiszteletben élőknek nem illő, csak a haveroknak, meg nálunk fiatalabbaknak.
Ha NŐ KÖSZÖN FÉRFINAK, akkor bizony jobban meg kell gondolni, hogy mit kívánunk.
Megjegyzés: a "CSÓKOLOM" SZÓ NEM KÖSZÖNÉS, soha, sehol nem tanították köszönésképpen, és nem is fogják. Köszönésnek szánva TISZTELETLEN, KULTÚRAHIÁNYOS, TARTALMA GUSZTUSTALAN, senkinek nem ajánlom.
Tiszteletem!
Annyit fűznék hozzá, hogy az "Adjon Isten! " köszönést már falun sem nagyon használjuk. Ha falubeli köszön így akkor természetesen semmi probléma ezzel, de ha a városból jön valaki és így köszön azt van aki lenézésnek veszi.
A Csókolom még ma is elvárt köszönési forma Fejér megyében is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!