Ha megkérdeztek valakit, hogy "Hogy vagy? ", azt komolyan is gondoljátok, vagy csak amolyan formaság?
Figyelt kérdés
Milyen etikettbeli szabályai vagy szokásai vannak ennek a kérdésnek, és honnan jött?2009. febr. 26. 23:54
1/12 anonim válasza:
A válasz is általában 'kösz,jól',és ezt mondja az ember,akárhogy van.
2/12 anonim válasza:
Attól függ, kitől és miért kérdezem... :)
3/12 anonim válasza:
Ha tényleg érdekel, akkor általában eleve kifejtősebben is kérdezem. Pl. "Mi történt veled mostanában/a héten/múlt héten?", "Hogy alakulnak a dolgaid?". Vagy ha tudok korábbi dolgairól, amikbe annó belekezdett, akkor arra is rákérdezek, hogy hogy áll velük - ha meg ténylegesen egészségi szempontból érdekel a hogyléte, akkor ott van a jól bevált "Hogy szolgál az egészséged?"-formula. :) Stb. ... Lényeg: ha tényleg érdekel a válasza a "hogy vagy?" kérdésre, akkor eleve nem is ezt teszem fel neki, hanem egy vagy több részletesebbet.
4/12 anonim válasza:
teljesen formalitásból kérdezem, főleg hogy angliában élek ahol ez a köszönés:) magyarul is ezt használom, ha érdekelne hogy van az illető akkor mást kérdeznék, vagy másképp.
5/12 anonim válasza:
Nagyon ritkán kérdezem, tényleg csak akkor, hogy ha valakiről valóban tudni akarom. Találkozás után én arról szoktam kérdezni a másikat - a beszélgetés megindításául - hogy mit csinál itt és/vagy arról beszélek, hogy én éppen mit csinálok itt.
6/12 anonim válasza:
Dehogy gondolja komolyan. Én soha nem is kérdezek ilyen hülyeséget, ez amolyan áludvariasság. ha komolyan akarok vele beszélni, úgyis megteszem ... de nem így.
7/12 anonim válasza:
Meg szoktam kérdezni udvariasságból, de legtöbbször abszolút nem érdekel.
8/12 anonim válasza:
Én akitől megkérdezem, attól általában érdekel:) De sokan reflexből válaszolnak...
9/12 A kérdező kommentje:
Hát, nem tudom. De nekem teljesen kedvfüggő, meg esetfüggő, h válaszolok -e, és ha igen, mit.
Ha vkin látom, h csak merő udvariasságból kérdez,akkor a válaszom is hasonló lesz. Vagy ha nem vagyunk túl közeli kapcsolatban.
De általában azért nem mondom, h "jól vagyok", ha épp vmi bajom van. Legföljebb terelem a szót, vagy szűkszavúan válaszolok.
2009. febr. 27. 16:08
10/12 anonim válasza:
- Jó napot.
Ezt Örkény annakidején tökéletesen ábrázolta:
"- Jó napot.
- Hogy van?
- Köszönöm, jól.
- És az egészsége hogy szolgál?
- Nincs okom panaszra.
- De minek húzza azt a kötelet maga után?
- Kötelet? – kérdem hátrapillantva. – Azok a beleim." (Hogylétemről)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!