Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mikor 'Maga' és mikor 'Ön'?

Mikor 'Maga' és mikor 'Ön'?

Figyelt kérdés
2011. jan. 15. 13:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
53%

Első válaszoló az anyanyelvét sem ismeri tisztán.

Második válaszolónak teljesen igaza van.

A magázás nem udvariatlan!

2011. jan. 15. 16:25
 12/22 anonim ***** válasza:
Az önözés távolságtartóbb, a magázásról viszont legtöbb embernek (mellesleg nekem is) egy alá-fölé rendelt viszony jut eszébe, ezért én próbálom kerülni.
2011. jan. 16. 00:23
 13/22 anonim ***** válasza:

első vagyok:

nekünk általánosban ezt tanították, hogyha férfival beszélünk akkor maga, ha meg nővel akkor ön...

én mondjuk sosem használtam még az önt xD

Ja! És bocsánat, hogy nem vagyok tökéletes, így nem ismerem a magyar nyelvet tisztán -.-"

2011. jan. 16. 17:31
 14/22 anonim ***** válasza:

nekünk azt tanították, hogy minden esetben Ön-t használjunk, akárkiről van szó.

van egy tanárom, neki ez a mániája, hogy úgy szólítja az összes hallgatót, hogy maga.

szerintem a kisebbségi komplexusát próbálja ezzel tompítani, kb 160 cm magas az ürge. egyébiránt iszonyat jó fej, tulképp illik is hozzá ez a magázódás :D

2011. jan. 19. 15:59
 15/22 anonim ***** válasza:
75%

*facescratch*

Naggggyon jó kérdés.

Én elég sok helyen laktam szóval mindenféle helyi nyelvhelyességi hibát és szokást átvettem amit máshol leszóltak, megszóltak. Novellát írhatnék belőle.

Én pl. úgy tudtam hogy a magázás és az önözés között nincs semmi különbség. Itt Bpn mondták először hogy a magázás bunkó... meg talán anyum is ezt mondta.

A kérdésre válaszolva nem tudom. Tény viszont, hogy én önözve is el tudom küldeni az embereket a francba... persze ezt csak akkor hozzák ki belőlem amikor már az átlag ordibálna. Lenyugszom, felveszek egy fapofát és hihetetlen kimért stílusban közlöm a véleményem/ egyebet önözve. Imádom, mert hatásos - és ezért ajánlom másoknak is mert célravezetőbb mint túlordibálni a másikat.

2011. jan. 19. 23:25
 16/22 anonim ***** válasza:
Szóval akkor nem tudunk semmi pontosat?
2011. jan. 21. 00:48
 17/22 anonim ***** válasza:

A válasz írója 79%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 23:25

Voltam.

Ha febr. kozepeig nem jon ra valasz akkor keresek vki hozzaertot Bpn, mert ez mar engem is nagyon erdekel

2011. jan. 21. 10:58
 18/22 anonim ***** válasza:
Milyen hozzáértőre gondolsz?
2011. jan. 22. 01:29
 19/22 anonim ***** válasza:
Vki MTA-s magyar-töri szakos illető vagy esetleg Országos Széchenyi Könyvtárban biztos akad aki ért hozzá.
2011. jan. 22. 18:40
 20/22 anonim ***** válasza:

MIndig Ön.Mert ez udvarias.

14/L

2011. máj. 8. 15:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!