A magyaroknál miért becézik egyik-másik embert "Öcsinek"?
Hírességeknél a leggázabb szerintem: Puskás Öcsi, Flipper Öcsi, stb.
De többen is vannak az ismeretségemben, akit mindenki Öcsi bácsinak, meg Kovács Öcsinek szólít.
Nekem mindig olyan érzésem van ennek a szónak a hallatán, mintha valami hülye gyerekről lenne szó, akit bárki egy hikomatként kezelhet.
Történetesen nekem is van egy nővérem, akinek az öccse vagyok de sosem szólított így, holott ő lenne az egyetlen aki még jogosult is lehetne rá.
Ez olyan mint amikor angolban Juniornak hívnak valakit.
Ott is kifele tart a divatból.
A legtöbb embernél úgy indul, hogy van egy nagyobb testvére, és emiatt a család elkezdi Öcsinek szólítani. Aztán ha azonos társaságban is megfordul ez a két testvér, akkor az idősebb így fogja szólítani, ezt átveszik a haverok, ismerősök, végül így lesz közismert. "Nem az idősebb Kovács testvérről van szó, hanem a Kovács Öcsiről." (Nyilván van kivétel, de az ismeretségi körömben minden esetben így történt.)
Most már nem divat, de régen divat volt a családokban az öcsizés, és nem tartották megalázónak. Akkoriban előfordult, hogy ha egyetlen gyerek volt a családban, őt is Öcsinek szólították a szülei, mert ez a szó akkoriban kb. olyasmit (is) jelentett, hogy kisgyerek. Ha most le akarsz szólni valakit, akkor is azért szólítod öcsinek, mert arra utalsz, hogy ő még csak gyerek, ne szóljon a nagyok dolgába. De ez egy később elterjedt dolog, a '60-as években még nem volt megalázó, legfeljebb egyes rétegekben.
Bajnak éppen nem baj. Megszokott lesz, mint egy kissé vicces keresztnév, de ennyi.
Pont ugyanígy, a viccessége miatt szoktak nagy termetű embereket is Picinek nevezni. (Lásd a 2 m-es Kozma Pici birkózó, akinek még a nyakkendőt is méretre kellett készíttetni, mert ha a normál nyakkendőt körülvette a nyakán, már nem maradt mit megkötni: [link] )
Bocsi, rosszul sikerült a link. Helyesen:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!