Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Korrekt dolog, hogy nem...

Korrekt dolog, hogy nem viszek ajándkot ha vendégségbe megyek, de ők meg hoznak?

Figyelt kérdés

Van néhány rokon és barát akikkel szívesen tartjuk a kapcsolatot, és oda-vissza látogatjuk egymást. Valahogy szokássá vált az, hogy mikor jönnek vendégségbe akkor hoznak néhány doboz sört meg valami nasit, és általában többet is mint amennyit elfogyasztanának. Ennek megfelelően mi is így csináltuk. De mivel a kapcsolattartás rendszeresen, nemcsak évente egyszer találkozunk, ezért én többször is mondtam, hogy fejezzük ezt be, mert csak nyűg, ráadásul sokszor a vendégek nem is kérnek szinte semmit. Én is mindig készülök nasival meg innivalóval, ők is mindig készülnek, teljesen felesleges még a boltba is menni, elég esetleg a gyerekeknek adni valamit, de azt sem muszáj. Ezt többször is elmondtam, azelőtt is hogy jönnének szólok mindig, hogy nem kell hozni semmit, mert van minden.

Kedves és nagylelkű emberek a barátaink és a rokonaink, de ők csak hoztak mindig dolgokat ha jöttek, és ezért mi az elmúlt hónapokban el kezdtünk nem vinni semmit, azon az elven, hogy akkor nem fogják azt érezni, hogy "tartoznak", és legközelebb nem hoznak semmit. De néhányan csak csinálják, és már kezdem rosszul érezni magam miatta.

Szerintetek korrekt hozzáállás, ha én ennek ellenére sem viszek semmit, ők meg hozzanak ha akarnak? Egy kicsit kellemetlen, mert úgy érzem hogy "tartozok", de tényleg minden létező módon jeleztem, hogy ezt be lehetne fejezni.

okt. 29. 10:22
A kérdező szavazást indított:
Nem muszáj ajándékot vinni
Bunkó dolog, ha mások hoznak te is hozzál
Semleges
10 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
33%
Én igazat adok neked. Oké, illik vendégségbe vinni valamit, ha az emberek ritkán talalkoznak, de ilyem rendszeres találkozás esetén felesleges, mi leszoktunk már erről baráti körben.
okt. 29. 10:30
 2/8 anonim ***** válasza:
49%
Neked adok igazat, ami az ajándékozást illeti, ettől függetlenül, ha egy szélesebb társaságban ennyire beégett a szokás, hogy mindenki visz, akkor bunkóság már csakazértis kilógni a sorból lefelé.
okt. 29. 10:36
 3/8 A kérdező kommentje:
A testvéreinkkel meg a szüleinkkel sikerült megbeszélni, hogy hagyjuk abba. A testvéreimnek ugyanis van elég közvetlen a viszonyunk, és meg tudtam nekik így is mondani "hogy ha hozol valami, akkor inkább ne is gyere, van itt minden, nem kell semmi". Mondjuk a szüleink így is néha hoznak főtt ételt meg ilyenek, de velük kapcsolatban ez nem annyira zavar, úgyis csak olyankor csinálják, mikor véletlenül túl sok ételt csináltak otthon és nincs aki megegye.
okt. 29. 10:51
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Én pl nem szeretek üres kézzel vendégségbe menni. Most egy pár sör/üdítő meg egy zacskó rágcsa nem olyan nagy dolog, hogy bele kelljen szakadni. Elfogy az utána.
okt. 29. 11:02
 5/8 A kérdező kommentje:
Egyáltalán nem nagy dolog, és nem is megy pocsékba. Nem a pénzt sajnálom, hál'Istennek van abból elég. De így is elmegy egy csomó időm a munkával, meg és nem akarok még arra is gondot meg időt szánni, hogy akkor is készüljek mikor megyek valahova. Mindig felkészülök ha jön valaki, szeretek vendéget fogadni, elég az.
okt. 29. 11:53
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Kezdjuk ott, ha vendegsegbe megy az ember, _illik_ vinni valamit. Es soha nem azt, ami o ott meg fog enni/inni. ;-)
okt. 29. 13:47
 7/8 Kései Sirató ***** válasza:
100%

Nem nagyon vagy tisztában a társadalmi szokásokkal, illemmel.

Igen, illetlenség üres kézzel menni. AZ meg egyenesen tahóság, hogy másokat ezért még le is cseszel. Ultragáz.

okt. 30. 14:08
 8/8 SZTANN ***** válasza:
47%

ILLEMTAN. A civilizált társaságban szokásos, kultúremberi magatartás szabályrendszere. Aprócska része szól a vendégségbe menésről. (Meghívás, bejelentkezés, ott tartózkodás ideje, öltözködés, evés-ivás, beszédtéma...)

Még aprócskább része a "mit viszünk". Alap, hogy ebben is kölcsönös megegyezésnek kell lenni, soha nem licitálhatjuk túl egymást!

(Most itt nem diák haverok bulijáról vagy spontán laza összeröffenésről van szó - ott abszolút oké a néhány sör, a ropi, kivételes az sk. pogácsa. Most felnőttek baráti, meghívásos, otthoni vendéglátásáról van szó.)

Valamit mindenképpen illik vinni. Jobb körökben a minimum: háziasszonynak pár szál virág, vendéglátó férfinek egy üveg ital.

(Ez igényesebb helyen nem sör - hacsak nem ínyenc különlegesség, inkább egy jobb bor, esetleg komolyabb alkohol. A rágcsa snassz - de lehet bonbon, kézműves csoki, delikát tea-kávé.) Fontos a dekoratív, igényes csomagolás.

A baráti körben valahogy ki kell alakítani ennek a rendszerét, eredménytelen butaság az örök cívódás: "megbeszéltük, hogy semmit - de azért mégis".

Szerintem - ha a barátok körében ez senkinek nem jelent anyagi gondot - akkor ennyivel tartozunk egymásnak, nem szabad terhesnek érezni a bevásárlást! Aki nagyon elfoglalt szokott lenni, az nyugodtan betárazhat ilyen vinnivalókból néhány tartalékot, nem induláskor kell futkosni a boltba.

Kicsit más a helyzet, ha direkt ünneplésre szól a meghívás - születésnap, névnap, stb. - mert akkor személyre szólóbb dolgot is vihetünk. De ez már nem a sima vendégség témája.

nov. 6. 22:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!